Напишете дума/думи за търсене

7 причини, поради които един от краката ни може да стане по-къс

Въпреки че това е рядко, напълно е възможно краката на човек да са с различна дължина. Хората често се раждат с тази особеност, но е трудно да се открие, докато не пораснат.

Много хора имат този проблем заради инциденти, които карат единия от долните крайници да спре да расте или да се развива неравномерно.
А понякога това се случва заради неидентифицирани причини. Кои са известните?

1. Нараняване на костите
Счупен крак може да се развие в различна посока, особено ако се счупи на няколко места или ако мускулната тъкан е била наранена. Интересното е, че счупването на кост невинаги спират растежа й, има случаи, когато лечебният процес кара костта да расте с необичайно големи темпове.

2. Спортни наранявания
Децата могат да засегнат растежа на крайниците си, докато спортуват, тъй като имат растежни плочи, които стават твърда кост, щом достигнат зряла възраст. Контактните спортове като футбол и карането на скейтборд и ски са особено рискови.

3. Прекомерна употреба на крайниците
Когато спортувате, прекаляването с ръцете и краката може да причини хроничен стрес върху крайниците. При ръцете това състояние се нарича „рамото на малката бейзболна лига.“

Помнете, че спортът не е лошо нещо, просто избягвайте да практикувате един и същ през цялата година.

4. Падания
Паданията или сблъсъците могат да повлияят на костите по различни начини, а травмата може да нарани особено растежа на костите при деца. Нараняванията могат също да наранят гръбначния мозък на човек, което само по себе си може да доведе до тежка костна загуба.

5. Рискови дейности
Много често срещани детски занимания, неща като скачане на надуваем замък или батут, могат да бъдат по-рискови, отколкото хората осъзнават. Игрите с батут са известни с това, че причиняват падания, фрактури и дори сериозни наранявания на гръбначния стълб. Винаги се уверявайте, че дейностите на децата ви са безопасни и добре наблюдавани от вас.

6. Неправилна стойка
Лошата стойка може да доведе до неравномерност на краката, но само на външен вид. Въпреки разпространеното схващане, неравномерната стойка може да причини само постурална сколиоза, която всъщност не наранява или деформира костите на човек и е напълно обратима при правилни тренировки и упражнения.

7. Болести
Има много състояния и заболявания, които влияят на начина, по който костите растат. Такива са туморите, които могат да растат върху костните плочи или като хрущялни израстъци върху костите. Дори заболявания, които въздействат на нервната система, могат да задържат растежа на костите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X