Напишете дума/думи за търсене

Чувствате се дискомфортно, когато ставате от леглото сутрин?

Целта на съня е да позволи на тялото ни да си почине и да се възстанови. Въпреки това някои хора се събуждат, чувствайки се също толкова уморени, колкото когато си лягат, или страдат от болка и възпаление. Така че, ако някога сте се чудили защо се чувствате неудобно, когато ставате от леглото сутрин, трябва да знаете, че това може да подсказва основен проблем.

По правило лягате в леглото, когато нивата на енергия са ниски и тялото ви трябва да се възстанови. Обикновено след добър сън се събуждате с чувството, че организмът ви се е възстановил. Но има няколко ситуации, които могат да повлияят на качеството ви на почивка и да попречат на съня ви да бъде спокоен.

Ако усетите, че се чувствате неудобно веднага щом се събудите сутрин и ви е трудно да станете от леглото, може също да изпитате болка в мускулите и ставите, скованост, умора.

Кои са най-често срещаните фактори за чувство на дискомфорт, когато ставате от леглото сутрин?

Матрак и възглавници в лошо състояние
Може да изглежда очевидно, но първото нещо, което трябва да проверите, е качеството на вашето легло и материалите за спално бельо. Някои хора твърдят, че си почиват по-добре в твърди легла, докато други предпочитат меки.

Така че, ако се чувствате неудобно, когато ставате от леглото сутрин, проверете нивото на комфорт на вашия матрак.

Лоша хигиена на съня
Хигиената на съня включва група от навици, които пряко влияят върху качеството на вашата почивка. Ако не ги вземете предвид, може да спите лошо.

• Яденето на трудно смилаеми храни преди лягане.
• Консумация на кофеин няколко часа преди лягане.
• Извършване на физически упражнения няколко часа преди лягане.
• Спане в твърде светла спалня.
• Спане в прекалено гореща или студена среда.
• Използване на електронни устройства в леглото.

Гореспоменатите фактори могат да развалят нощния ви сън и да ви накарат да се чувствате неудобно и уморени.

Болести и наранявания
Различни клинични разстройства могат да причинят дискомфорт, който засяга съня ви. Например артрит, сънна апнея, хронична болка и гръбначни изкривявания. Психологически състояния като безсъние, остър стрес, депресия и тревожност също могат да бъдат допринасящи фактори.

Поради тази причина, ако се чувствате неудобно, когато ставате от леглото сутрин, трябва да си направите медицински преглед. Ще ви помогне да откриете всяко здравословно състояние, което може да пречи на почивката ви.

Заседнал начин на живот или прекомерна физическа активност
Воденето на заседнал начин на живот може да причини проблеми със съня. Затова се препоръчват редовни упражнения, които могат значително да подобрят качеството на съня.
Трябва обаче да внимавате да не се отдадете на прекомерна
физическа активност. Твърде много или твърде усилени упражнения могат да повишат нивата на стрес. Това увеличава риска от причиняване на наранявания, които генерират болка и възпаление. Това също може да бъде пречка за почивка.


Стареене
С напредване на възрастта е нормално телата ни да се възпаляват. Това може да причини дискомфорт по време на сън. Дължи се на повишаване на нивата на С-реактивен протеин - ключова молекула при възпалителните реакции. За да разберете дали това е така, трябва да се направят тестове, които измерват нивата на споменатия протеин.

Така че, ако се чувствате неудобно, когато ставате от леглото сутрин поради стареене, трябва да сте сигурни, че се грижите за здравето си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X