Напишете дума/думи за търсене

Менопауза и нарушения на съня: каква е връзката?

Менопаузата е нормален етап от живота на жената, представляващ спиране на менструалния цикъл и край на плодовитостта.

Важно е да се дефинира менопаузата, тъй като има известно объркване относно понятието. Терминът се отнася до постоянното спиране на менструацията и е възможно да се разпознае само 12 месеца след последната менструация.

Естествено се появява около 50-годишна възраст. По време на този преход в живота на жената често възникват проблеми със съня.

Сънят е нормално състояние, при което както възприятията, така и реакциите към външни стимули са намалени. Той е ключов момент за правилното функциониране на организма.

Активирането на различни невронни групи по време на сън позволява да се консолидира паметта, да се регулира температурата и имунитета, както и да се контролира освобождаването на определени невротрансмитери.

Моделът на съня, считан за нормален, включва 8 часа нощна почивка, разделени на 4 или 5 цикъла на сън. Следователно, останалите 16 часа от деня съставляват периода на бодърстване. Това редуване между сън и будност е известно като циркадния ритъм сън-бодърстване.

При по-възрастните хора е обичайно да се наблюдават по-кратки периоди на дълбок сън и намалени REM фази с удължени латентности. Това води до намаляване на общата продължителност на съня, в допълнение към честите събуждания.
Поради тази причина някои експерти смятат, че по време на менопаузата нарушенията на съня са част от ежедневието на жените.

Причини за нарушения на съня при менопауза
Въпреки че повече от 40% от жените изпитват нарушения на съня след менопаузата, литературата по темата е оскъдна. Всъщност някои автори твърдят, че трудностите при постигане на добра нощна почивка при тези жени са вторични спрямо други разстройства. Поради това те предлагат основната причина да се управлява, за да се подобри качеството на съня.

Вазомоторни симптоми
Повечето жени преживяват преход към менопауза, който обхваща няколко години преди менопаузата да настъпи. И може да продължи още няколко години.

Този период се нарича климактерична фаза и е известен със симптомите, които предизвиква, особено популярните горещи вълни. Жените съобщават за усещане за топлина, което идва под формата на внезапни вълни, засягащи лицето и торса и предизвикващи изпотяване.

Горещите вълни обикновено продължават няколко минути. Тъй като могат да се появят през нощта, те се считат за честа причина за нарушения на съня.

Емоционални разстройства
Състоянията на тревожност и депресия също изглежда са свързани с проблемите със съня в менопаузата. Ето защо емоционалните разстройства се считат за рисков фактор.

Освен това е известно, че с процеса на стареене има повишен риск от колебания в настроението, което прави връзката между емоциите и съня по-сложна за изясняване. Следователно са необходими много изследвания в това отношение.

Други рискови фактори, свързани с нарушения на съня в
менопаузата
Жените в климактеричен период може да имат други основни патологии, които променят съня.
• Хипертиреоидизъм
• Артериална хипертония
• Захарен диабет

Появата на болезнени хронични заболявания, като артрит и синдром на карпалния тунел, също не трябва да се подценява. Или подлежащи нарушения на съня като синдром на неспокойните крака и обструктивна сънна апнея.

Ноктурията е често срещана при менопаузата. Това е необходимостта от събуждане през нощта за уриниране.

Какво може да се направи, за да подобрите почивката си през нощта по време на менопаузата?
• Намалете консумацията на кофеин.
• Дръжте стаята, в която спите, хладна и тъмна.
• Вечеряйте поне два часа преди лягане.
• Премахнете токсичните навици като алкохол и тютюн.
• Вземете топъл или горещ душ преди лягане.
• Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.
• Правете редовни физически упражнения, но доста преди лягане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X