Напишете дума/думи за търсене

11 препоръчителни медицински теста за възрастни

Не чакайте да се разболеете! Превенцията е най-доброто лекарство, особено с възрастта.
С напредването на годините тялото става по-податливо на хронични заболявания, особено ако имаме фамилна анамнеза за определени патологии. За да избегнете дългосрочни усложнения, е необходимо да се подлагате на периодични медицински изследвания, които ви позволяват да откриете здравословните проблеми в ранните им стадии.

От 50-годишна възраст нагоре рискът от страдание от заболявания се увеличава. Поради тази причина ви каним да разберете какви медицински изследвания трябва да си направите на възраст между 40 и 65 години.

1. Скрининг за карцином на дебелото черво
Най-препоръчваният от експертите тест за скрининг на рак на дебелото черво е колоноскопия - тест, при който дебелото черво се изследва с гъвкава тръба с камера. Други опции, като изследване на фекална окултна кръв и ректосигмоидоскопия, също са налични, но са по-малко чувствителни.

Такъв преглед трябва да се прави между 50 и 75 години, дори и да
няма симптоми.

2. Телесно тегло
Наднорменото тегло и затлъстяването може значително да увеличи риска от хронични заболявания. Според научни изследвания наддаването на тегло се свързва с диабет, сърдечни заболявания, сънна апнея и някои видове рак.

Трябва да сте наясно с теглото си и да противодействате на този рисков фактор със здравословна диета и редовна физическа активност. Това са прости мерки, които могат да променят качеството ви на живот.

3. Изследване за кръвно налягане
Това е бърз и прост тест, който измерва силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, докато тече през тялото. За извършване на измерването се използва устройство, наречено сфигмоманометър, което се състои от надуваем маншет, който се поставя около ръката, и манометър, който измерва налягането.

4. Тест за холестерола
Той се извършва като част от кръвен тест. Измерва се количеството холестерол и триглицериди. Първите се разделят на общ холестерол, HDL, или добър холестерол, и LDL, или лош холестерол.

Ако нивата на вашия общ или LDL холестерол са повишени, вашият лекар може да препоръча промени в хранителния режим и начина на живот, за да предотвратите сърдечносъдови или чернодробни заболявания.

5. Изследване на кръвната захар
Изследването на кръвната захар се прави за скрининг за диабет или преддиабет. Той също така открива хипогликемия - състояние, при което нивата на кръвната захар са необичайно ниски. Обикновено се извършва на празен стомах.
Кръвната захар трябва да се измерва на всеки 3 години след 45-годишна възраст.


6. Офталмологични изследвания
Пълният офталмологичен преглед е важен около 40-годишна възраст. Въпреки това, ако имате предишни проблеми със зрението или фамилна анамнеза за глаукома се препоръчва предварително изследване.

7. Физикален преглед
Важно е да посещавате редовни срещи с вашия доверен лекар за физически преглед. Това ще ви помогне да откриете заболявания и да оцените рисковете от бъдещи проблеми.

Общият преглед варира от психологически до преглед на хранителните навици и кожни прегледи. Всичко, за да се оцени цялостното здраве.

Препоръчителни тестове за жени над 40 години
Има медицински тестове, които са специфични за жени над 40 години. Менопаузата може да увеличи риска от определени заболявания, така че ранното откриване на най-честите патологии е приоритет.

Костна денситометрия
Според European Journal of Rheumatology най-честият тест за откриване на остеопороза е костната денситометрия. Той измерва концентрацията и плътността на костите в определени области на тялото, обикновено в гръбначния стълб, бедрото и китката.
Остеопорозата е по-често при жените, но може да се появи и при мъжете.

Това изследване трябва да се извършва на всеки 3-5 години при жени без текущо лечение за остеопороза.

Скрининг за рак на гърдата
Скрининговият тест за рак на гърдата е мамографията, която е рентгенова снимка, предназначена специално за гърдите. Препоръчително е жените над 40-годишна възраст да правят мамография на всеки две години за ранно откриване.

Въпреки това жените, които са имали или имат сестра или майка, засегната от рак на гърдата, трябва да обмислят годишна мамография, независимо от възрастта им.

На възраст между 45 и 55 години жените трябва да правят всяка година мамография.

Скрининг за рак на маточната шийка
Ракът на маточната шийка е вид неоплазма, която се развива в долната част на матката и може да бъде причинена от човешкия папиломен вирус. Ранното му откриване е от основно значение за успешния подход.

Ето защо се препоръчва жените да започнат да си правят ПАП тест на 21-годишна възраст. Той трябва да се повтаря на всеки 3 години до 65-годишна възраст.


Препоръчителни медицински изследвания за мъже над 40 години
Някои изследвания се препоръчват само за мъже поради техните анатомични особености. Става дума най-вече за простатата и риска от рак на този орган.

Скрининг за рак на простатата
Ранното откриване на рак на простатата е важно, тъй като повечето случаи са асимптоматични в ранните стадии. Това означава, че очевидните симптоми не се появяват, докато болестта не прогресира.

Тестът за скрининг на рак на простатата се нарича простатен специфичен антиген или PSA тест. Извършва се чрез кръвен тест.
В допълнение към теста за PSA мъжете могат да преминат дигитален ректален преглед или дигитален ректален преглед, за да открият всякакви нередности или аномалии в простатата. Ако има съмнение за рак, ще бъдат направени други по-специфични изследвания.

От 40-годишна възраст се препоръчва годишно измерване на PSA.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X