Напишете дума/думи за търсене

Защо се чувстваме така, сякаш не може да станем от леглото сутрин?

Едно е да се чувствате мързеливи и просто да не искате да напуснете комфорта на леглото си. Съвсем друго е да не може да се измъкнете от него. Липсата на силата, смелостта и способността да напуснете леглото си и да се облечете определя много по-сложна реалност. Важно е да се направи това разграничение, защото има физически и психически здравословни проблеми, които могат да направят невъзможно някой да започне своя ден.

Нарушения на съня: Нещо повече от лош сън
Безсъние, сънна апнея, синдром на неспокойните крака... Има много нарушения на съня, които могат да повлияят на трудностите ви при ставане. Силната умора, постоянното събуждане или дори работата на смени и необходимостта да спите през деня могат да ви накарат да се чувствате по този начин.

Щитовидната жлеза и промените във вашето здраве
Всяка промяна в щитовидната жлеза ще засегне множество области от вашето благосъстояние. Може би си мислите, че състоянието на щитовидната жлеза е просто свързано със загуба или наддаване на тегло, но има много повече симптоми. Например хипотиреоидизмът - състояние, при което има забавяне на метаболизма, обикновено причинява прекомерна сънливост.

Дисания
Дисанията е клинична реалност. Това означава да не може да станеш от леглото. Не че страдащият не желае да става или че е по-сънлив от обикновено. Понякога страдащите от нея, въпреки че са успели да станат, да се облекат и да излязат от вкъщи, се оказват със спешна нужда да се върнат обратно в кревата.

Това състояние само по себе си не е заболяване, а по-скоро симптом на основен здравословен проблем. Дисанията обикновено се появява заедно с голямо депресивно разстройство или синдром на хроничната умора.


Когато настроението ви прави недееспособни
Когато няма ясна диагноза, която да показва наличието на здравословен проблем, може да има друга причина да не може да станете от леглото. Може да е психологически проблем.

Това са клиничните реалности, свързани с дисания.
Депресия. Често срещан симптом на депресивните разстройства е необходимостта да прекарвате повече време в леглото, сами и с дръпнати завеси.
Безпокойство. По правило хората, страдащи от тревожност, често прекарват безсънни нощи, размишлявайки върху своите мисли, идеи, спомени и т.н. Това психическо натоварване от негативни и изтощителни емоции ги прави невъзможно да си почиват през нощта. В резултат на това те не могат да станат сутрин.
Биполярно разстройство. Възходите и паденията при преминаване от маниакална към депресивна фаза могат да означават, че е наистина често да не може да станете от леглото в определени часове.
Сезонните афективни разстройства са друга добре позната причина, свързана с невъзможността да започнете деня. Настъпването на зимата и промяната на слънчевата светлина е сложен момент за безброй хора.
Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност е свързано с нарушения на съня.


Какво да правите, когато не може да станете от леглото

Пуснете естествена светлина в стаята си
Светлинната терапия е наистина положителен ресурс за подобряване на настроението. Трябва да позволите на слънчевата светлина да влезе през прозореца ви, за да стимулира мозъка ви и по този начин да улесни спокойното събуждане.

Започнете деня с малки стъпки
Това, че трябва да започнете деня набързо, отнема настроението и енергията ви. Поради тази причина си струва да настроите будилника си малко по-рано, да си позволите постепенно и бавно да ставате от леглото и да си отделите достатъчно време за сутрешната рутина. Създайте ритуали, които са възнаграждаващи: пуснете музика, пригответе закуска, която харесвате и т.н.

Погрижете се за рутината си
Ако работата и задълженията ви позволяват, опитайте се да установите едни и същи часове за ставане и лягане. Храненето по едно и също време и изключването на технологиите два часа преди лягане също ще помогнат.

Планирайте вдъхновяващо преживяване всеки ден
Срещнете се с приятел на кафе, купете си книга, отидете на село, посетете уроци по танци или рисуване... Всички имаме свои собствени страсти и специални хора, с които обичаме да прекарваме времето си. Един от начините да подобрите настроението си е да се активирате поведенчески и да положите усилия да се свържете с околната среда и с онези хобита, които ви определят.

И накрая, доста обичайно е да чувствате, че не ви се става сутрин. Понякога това се дължи просто на умора или обикновен работен стрес. Но трябва да предприемете действия, за да намалите интензивността на тези усещания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X