Напишете дума/думи за търсене

11 заболявания, които причиняват умора и сънливост

Почти всеки е имал периоди в живота си, когато е изпитвал повишена умора и сънливост. Това обикновено е временно явление. Ако това състояние на умора продължава, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Нормално е да се чувствате уморени и сънливи от време на време или след извършване на интензивна дейност.

Умората и сънят са два механизма, с които тялото ни показва, че нашите енергийни нива стават изключително ниски и е знак, че трябва да хапнем нещо и да си починем, за да заредим батериите си. Ако след хранене и почивка все още се чувствате уморени и уморени, тогава може да има здравословен проблем.

Болести, които причиняват умора и сънливост

1. Синдром на хронична умора
Това е комплексно разстройство, чиято основна характеристика е екстремната умора, която продължава повече от шест месеца. Може да го разпознаете, когато умората се влошава забележимо, ако се извършва някаква дейност, но не намалява, когато спите. Нарича се още миалгичен енцефаломиелит. Причините за него са неизвестни.

2. Безсъние
Безсънието е нарушение на съня, което причинява трудности при заспиване или оставане в състояние на сън. Почти винаги това е временен проблем, но има и случаи, когато става хроничен.

3. Депресия
Много често хората с депресия изпитват умора и сънливост. Това психологическо разстройство кара човека да чувства, че няма сила и мотивация да извършва ежедневните си дейности. Доста често това се проявява като продължителна умора, дори ако не се извършват натоварващи действия.


4. Инфекции
Те карат тялото да полага допълнителни усилия, за да се бори с микроорганизмите. Енергията, с която разполага тялото, се използва за елиминиране на микробите или ограничаване на щетите, които могат да причинят. Това има въздействащ ефект, причинявайки повече умора и сънливост.

5. Сънна апнея
Това е разстройство, характеризиращо се с прекъсване на дишането по време на сън. Случва се няколко пъти през нощта, за кратки периоди от време. Ефектът е влошаване на качеството на почивка и намален прием на кислород.

6. Нарушения на щитовидната жлеза
Нарушенията на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизмът, причиняват повече умора и сънливост от нормалното. Това се дължи на забавяне на метаболизма. Сънят е фрагментиран и невронната активност не се развива толкова бързо или толкова добре, колкото би трябвало.

7. Анемия
Анемията е заболяване, при което кръвта има по-малко червени кръвни клетки от нормалната или по-ниска концентрация на хемоглобин. Най-честата причина е липсата на желязо в организма.
Един от типичните симптоми на това състояние е умора и чувство на постоянна слабост.

8. Фибромиалгия
Фибромиалгията е състояние, характеризиращо се с широко разпространена мускулно-скелетна болка и повишена чувствителност в определени точки. Един от симптомите му е повишената умора и сънливост през деня. Често се бърка със синдрома на хроничната умора, така че точната диагноза е важна.

9. Сърдечни заболявания
Хората със запушване на коронарните артерии, сърдечна недостатъчност или аритмии често се чувстват уморени. Това е така, защото сърцето няма достатъчно сила, за да се свие достатъчно добре, за да изпрати кръв по цялото тяло. Това състояние нерядко е придружено от чести замайване.

Неравномерният сърдечен ритъм на аритмиите нарушава нормалния приток на кръв към тъканите, така че по-малко кислород достига до цялото тяло.

10. Диабет
Диабетът включва редица промени, свързани с глюкозата в кръвта и клетките. Измененият метаболизъм се свързва с постоянна умора и сънливост при страдащите от заболяването.
Няма достатъчно налична енергия за извършване на нормални ежедневни дейности. По същия начин много пациенти губят мускулна маса и това води до по-голямо изтощение при изпълнение на каквато и да е задача.

11. Рак
При някои видове карцином, като лимфом, повишената умора и сънливост често са един от първите неспецифични симптоми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X