Напишете дума/думи за търсене

Как твърде малкото сън създава фалшиви спомени

Сънят може да накара ума ви да генерира фалшиви спомени. Това е известно като „матричен ефект“.

Всички се съмняваме в собствените си спомени в един или друг момент. Понякога може да се окаже, че спорим с някого за неща, за които сме убедени, че всъщност са се случили. Ако сте имали такива преживявания, най-доброто, което може да направите, е да помислите за начина си на живот. Стресът може да повлияе на паметта ви по същия начин, както липсата на сън. Сънят е един от най-добрите ви приятели за добро здраве на мозъка.

Този орган се нуждае от продължителна и непрекъсната почивка през цялата нощ, за да консолидира данните, които съставляват паметта ви.

Внимавайте! Твърде малкото сън създава фалшиви спомени
Когато си спомняте ситуация от скорошно или далечно събитие, не я възстановявате така, сякаш гледате снимка от фотоалбум. Това е така, защото паметта не е 100 процента перфектна. В повечето случаи сте склонни да интерпретирате само малки подробности.

Въпреки това тази памет е все още функционална: тя позволява да се действа в лицето на конкретна нужда.

Ако страдате от безсъние, винаги ще имате затруднения, когато става въпрос за извличане на конкретни данни или информация.

Мозъкът и нощната почивка
През 2016 г. Учени от Университета Дюк проведе интересно проучване относно съня и фалшивата памет. Изследването подчертава, че в много страни подрастващите спят по-малко от 8-10 часа, препоръчани за тяхната възраст. Това се отразява на тяхното академично представяне.

Това въздействие обаче е по-голямо с напредването на възрастта. Мозъкът ви изисква да спите средно 7 или 8 часа, за да извършвате задачи за съхранение, управление и възстановяване на данни. Следователно, ако не достигнете REM фазата на съня, много от тези функции не се изпълняват ефективно.

С други думи, правилният нощен сън ви дава идеалните невробиологични условия за правилното консолидиране както на краткосрочните, така и на дългосрочните спомени. Прекалено малкото сън нарушава извличането им.
Последиците от това са очевидни. Изправен пред необходимостта да извика миналите си преживявания, мозъкът ви няма друг избор, освен да ги измисли. Това е така, защото вашият импулс винаги ще бъде „запълване на празнините“. Университетът в Любек проведе проучване в Германия, в което се посочва, че хората често уверено твърдят, че дадени събития са се случили, когато това изобщо не е вярно.

Дрямка и „ефектът на матрицата“
След като стана ясно, че твърде малкото сън създава фалшиви спомени, има вероятност да си кажете: „Тъй като не спя през нощта, ще се опитам да дремна в средата на следобеда“. Това обаче не е добра идея - със сигурност не що се отнася до паметта ви. Всъщност изследователите и експертите по хигиена на съня имат интересна информация по темата.

Те заявяват, че е вярно, че сънят за кратък период от време след хранене отпуска и насърчава бдителността. Проблем обаче възниква, когато спите малко през нощта и спите твърде дълго следобед. Тогава се появява така нареченият „матричен ефект“.

Дрямката ви генерира модели на сън, които не са особено подходящи за фиксиране на нови спомени. Това е така, защото мозъкът ви работи по време на тези състояния в изблици и вместо да съхранява данни в дългосрочна памет, той ги трансформира. С две думи, той създава фалшиви спомени, като изкривява преживяното.

Значението на съня през нощта
Лишаването от сън отдавна се използва като средство за изтезания. Ефектът, който оказва върху мозъка, е огромен. Не само, че възникват грешки в паметта, но могат да се получат и халюцинации. Ето защо е важно да се грижите за рутината на съня си. Винаги помнете следното:

• Мозъкът се нуждае от качествен нощен сън между 7 и 8 часа. Спането през деня няма никаква стойност. Нито честото събуждане е здравословно.

Ако установите, че страдате от безсъние в продължение на няколко седмици, не се колебайте да поискате експертна помощ. Защото вашето физическо и психическо здраве зависи от добрия сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X