Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите етерични масла за сън

Безсънието е истински бич на нашето време. Засяга около 1/3 от възрастните. Дефицитът на сън причинява нежелани състояния като намалена когнитивна и двигателна функция и намалена продължителност на живота. Някои ароматни масла имат седативен ефект, който насърчава съня без странични ефекти.

Ароматерапия
Дифузерът се използва за разпространение на ароматните нотки на етеричните масла.

При вдишване летливите вещества на ароматните масла навлизат в обонятелния нерв в задната част на носната кухина. Той има връзка с лимбичната система на мозъка и хипоталамуса. Последният контролира хормоните, повлиявайки съня и настроението.

Достатъчно е да поставите масления дифузер близо до мястото за спане (може да поръсите етерични масла върху възглавницата преди лягане. Важно е да разреждате маслата с вода, ако сте избрали ароматерапия (3-5 капки масло на 100 ml вода).

Локално приложение
Етеричните масла облекчават кожните проблеми (акне), отпускат мускулите и подобряват качеството на съня. Когато се прилагат локално, тяхната летливост им позволява да се абсорбират в кожата и в кръвта. Веднъж попаднали в нея, веществата на ароматните масла проникват в мозъка и взаимодействат с нервната система.

Чистите ароматни масла, когато се прилагат локално, могат да причинят дразнене на кожата. Важно е етеричното масло да се разрежда с масло носител - какаово, кокосово, шипково.

Ароматни масла за сън

Бергамот
Той има аналгетичен ефект и подобрява съня. Растението влияе върху рецептор в нервната система, който работи за контрол на тревожността, което води до намалено безпокойство и релаксация. Ароматерапията с бергамот намалява тревожността, свързана със стреса.

Лайка
Вдишването й забавя отделянето на адренокортикотропен хормон, който участва в стресовата реакция.


Лавандула
Тя е известна със своя успокояващ ефект. Растението има положителен ефект върху качеството и продължителността на съня. Освен това ароматерапията с лавандула, съчетана със здравословни навици на сън, намалява умората през деня.
Влияе върху съдържанието на хормона мелатонин, който работи за регулиране на цикъла сън-будност.

Валериана
Валерианата отдавна се използва като естествено средство за лечение на безсъние и безпокойство. Използването на валерианово масло в комбинация с акупресура преди лягане също има положителен ефект върху качеството на съня.

Иланг Иланг
Ароматерапията с масло от иланг иланг намалява тревожността и успокоява. Този седативен ефект се дължи на способността на маслото да намалява сърдечната честота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X