Напишете дума/думи за търсене

Кафе с кокосово масло - как да го пием, за да избегнем наддаване на тегло

Кафето с кокосово масло е напитка, станала популярна за насърчаване на кетоза - метаболитно състояние, при което тялото изгаря мазнини вместо въглехидрати като източник на енергия.

Важно да имате предвид, че кетогенното кафе (наричано още кето кафе) може да не е подходящо за всеки. Какви са неговите потенциални ползи? Как да го пиете и да не напълнявате?

Какви са ползите от пиенето на кафе с кокосово масло?
Един от най-интересните аспекти е способността му да увеличава енергията.

Доказателствата сочат, че може да ви осигури бърз източник на енергия. В проучване, публикувано в Journal of Nutritional Science and Vitaminology, се съобщава, че то е в състояние да подобри представянето на спортистите.

Това предполага, че ако имате нужда от тласък, преди да спортувате или да се изправите пред интензивни физически дейности, тази комбинация може да бъде вашият идеален съюзник.

Разбира се, ползите не спират дотук. Мастните киселини със средна верига в кокосовото масло също са свързани с положителни ефекти върху мозъчната функция, особено при пациенти със заболявания като Алцхаймер.

Тъй като тези мазнини се превръщат в кетони в черния дроб, те се превръщат в алтернативен източник на енергия за мозъка. Какво означава това? Е, кетоните могат да подобрят концентрацията и фокуса ви , като ви помагат да подобрите умствената си дейност.

Освен това, ако искате да контролирате теглото си, кафето с кокосово масло може да ви послужи като допълнение. Оказва се, че тази комбинация може да ви помогне да потиснете апетита си и да насърчите загубата на тегло, когато е включена като част от здравословна диета.

Как работи? Здравословните мазнини, присъстващи в кокосовото масло, могат да увеличат чувството за ситост, което означава, че ще се почувствате по-сити след консумацията му и по този начин ще избегнете преяждане в останалите си хранения.

Как да пием кафе с кокосово масло, за да избегнем напълняване?

1. Контролирайте размера на порциите си
Въпреки че кокосовото масло е отличен източник на биоактивни съединения, важно е да не прекалявате с него, тъй като то е богато и на наситени мазнини. Предложението е 10 до 15 г кокосово масло (една супена лъжица) на чаша кафе, за да получите ползите от него, без да прекалявате с калориите.

2. Помислете за общия си калориен прием
Ако целта ви е да поддържате или отслабвате, важно е да вземете предвид общия си дневен прием на калории. Уверете се, че кафето с кокосово масло отговаря на дневните ви калорични нужди и не надвишава общия ви прием на калории.

3. Балансирайте диетата си
Кафето с кокосово масло не трябва да доминира във вашата диета. Важно е да имате балансиран и разнообразен хранителен режим - плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

4. Контролирайте консумацията на останалите съставки
Ако добавите други съставки към кафето си, като захар, сметана или подсладители, имайте предвид, че те могат да увеличат калориите. Изберете по-здравословни варианти, като естествени подсладители или нискомаслено мляко, ако искате по-добър вкус, без да добавяте твърде много калории.

5. Поддържайте активен начин на живот
От решаващо значение е да поддържате активен начин на живот и да спортувате редовно. Физическата активност ще ви помогне да изгаряте калории и да поддържате здравословен енергиен баланс.

Как се приготвя кафе с кокосово масло?
• 1 чаша прясно сварено кафе (200 мл)
• 1 супена лъжица екстра върджин кокосово масло (10–15 г)

Пригответе чаша прясно сварено кафе според вашите предпочитания. Докато кафето е горещо, добавете 1 супена лъжица необработено кокосово масло към него. Може да регулирате количеството според вашите предпочитания, но не повече от 15 г. Разбъркайте добре.

Количествата кокосово масло могат да варират според вашите нужди. Не забравяйте, че ако имате специфично здравословно състояние или ако следвате кетогенна диета по медицински причини, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или диетолог за персонализирани препоръки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X