Напишете дума/думи за търсене

Периодично гладуване за жени над 50 - как да се прави безопасно?

Женското тяло започва да забавя метаболизма си от 30-годишна възраст, когато производството на растежен хормон (GH) намалява.
Мускулният тонус е намален и жените стават по-склонни да напълняват.

Това е моментът, когато здравословните навици трябва да бъдат затвърдени. Една от възможностите е да включите периодично гладуване.

То се състои в ограничаване на приема на храна за определено време и в определени периоди. Преди да започнете с тази методология, трябва да се консултирате с вашия семеен лекар, за да идентифицирате плюсовете и минусите, както и най-добрия начин да започнете.

Фастингът (постенето) не се препоръчва за всеки. Освен това е противопоказан в много специфични случаи.

Как действа методът?

Според изследвания гладуването активира различни метаболитни процеси с цел поддържане на тялото в безопасност през времето, когато не се консумира храна. По този начин той започва да идентифицира източници на запазена енергия за запазване на мозъка и други жизненоважни органи.

Когато това гладуване се контролира, както се предлага от интермитентния метод, тялото е в състояние да вземе резервите от мазнини, за да остане активно, което допринася за загуба на тегло. Ще имаме повече ползи, ако тази методология е придружена от здравословна диета през дните или периодите на хранене.

Ползи от периодичното гладуване за жени над 50 години
Изследванията показват, че жените са по-податливи на затлъстяване в сравнение с мъжете. Това е така, защото те имат средно по-висок процент мазнини, тъй като основното липидно окисление е по-ниско, отколкото при господата. Това предразположение към затлъстяване може да причини множество сърдечносъдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

Как периодичното гладуване помага на жените да предотвратят тези заболявания?

Контролира наддаването на тегло
Когато достигнете средна възраст, когато настъпи менопаузата, напълняването е почти неизбежно. В пременопаузата жените са три пъти по-склонни да развият затлъстяване, тъй като естрогените намаляват.

Проучвания, които проследяват ефектите от периодичното гладуване в менопаузата, показват, че то допринася за загуба на тегло, както и редовната диета. Най-голямото намаляване на телесните мазнини се наблюдава в области като обиколката на талията, където мазнините са склонни да се натрупват след 50-годишна възраст.

Други изследвания, които се задълбочават в ефектите от периодичното гладуване, показват, че то наистина допринася за загуба на тегло, ако има отрицателен енергиен баланс, т.е. ако се изразходват повече калории, отколкото се консумират.

Може да подобри диабета
Въпреки че има още много за изследване, изследванията показват, че пациентите, диагностицирани с диабет тип 2, които правят периодично гладуване, показват значително подобрение на своята инсулинова резистентност. Има дори изследвания, които потвърждават възможността за намаляване на дозата на антидиабетните лекарства чрез периодично гладуване.

Подобрява сърдечносъдовото здраве
Статии съобщават, че периодичното гладуване подобрява сърдечносъдовото здраве. Това благосъстояние включва подобрения в кръвното налягане, сърдечната честота и нивата на холестерола в кръвта.

Как да прилагаме периодично гладуване при жени над 50 години?

1. Започнете с едно просто правило: Идеалният начин да създадете придържане към периодичното гладуване и да не засегнете здравето си е да започнете с 12-часово гладуване, като повечето от тези часове са нощни.
2. Не пренебрегвайте калориите: В зависимост от правилото, което следвате, трябва да контролирате приеманите калории, но никога не се отказвайте напълно от тях.
3. Яжте протеини: Дайте приоритет на приема на качествени протеини, които се усвояват добре. По-конкретно тези, получени от храни от животински произход.
4. Следвайте рутинна физическа активност: Това подобрява резултатите, особено ако искате да загубите мазнини. Най-добре е да включите силови упражнения за мускулите, тъй като в зряла възраст е нормално да губите чиста маса.
5. Хидратирайте се и консумирайте електролити: Това компенсира възможната загуба на натрий и калий по време на гладуване, което би причинило дискомфорт като главоболие, спазми и умора.

Изберете периодично гладуване, към което може да се придържате
Ще забележите, че различните видове периодично гладуване включват периоди на липса или малък прием, които надхвърлят 10 часа. Имате следните опции:
• През ден: Например днес храната се консумира нормално, а утре сладките напитки са ограничени. Друг начин е да се храните нормално два дни подред, след което да постите, като намалите приема на калории до около 450 калории на ден.
• Ежедневно периодично гладуване: Това е един от най-популярните методи, ежедневното периодично гладуване се извършва по различни начини: 16/8, 18/6 и 12/12. Здравословните храни се консумират редовно в продължение на 8, 6 или 12 часа и след това гладувате 16, 18 или 12.
5:2 гладуване: Това е метод, при който здравословна храна се консумира нормално в продължение на 5 дни, след което приемът на калории се ограничава до 500 или 600 калории през следващите два дни.
• 24-часов: Състои се от гладуване в продължение на 24 непрекъснати часа, веднъж или два пъти седмично. Например от закуска един ден до закуска на следващия ден.

Някои видове гладуване като 12/12 или 24-часово гладуване могат да бъдат доста строги и могат да причинят странични ефекти като главоболие, раздразнителност и умора. Затова винаги трябва да се консултирате с вашия лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X