Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които всяко 20-годишно момиче трябва да знае за фертилността

Може би повече от всяко друго поколение съвременните хора, които се намират в своята 20- 30-годишна възраст, се различават очебийно от връстниците си, живели предишните десетилетия.
Някои от тях прекарват 20-те си години съсредоточени върху кариерата и необвързващи връзки, докато други имат сериозен партньор и са готови за деца до навършването на 26.

Но независимо дали имате мисъл за бебета, съществуват някои неща, които повечето 20-годишни девойки не знаят за фертилността.
Кои са седемте неща, които трябва да имате предвид от гледна точка на плодовитостта, преди да навършите 30 години? Отговорите дава д-р Банафшех Кашани, американски специалист по репродуктивна ендокринология и безплодие.

1. Биологичният часовник е реален
„Визуално можем да видим разликите в качеството на яйцеклетките под микроскоп при жените на 20, 30 и 40 години“, казва д-р Кашани. "Както кожата ви остарява, така и яйцата ви остаряват." Тя добавя, че заради биологичен часовник шансовете за бременност намаляват през 30-те и особено през 40-те години, а шансовете за спонтанен аборт се увеличават с напредването на възрастта.

2. Менструалните цикли са ключ към вашата плодовитост
„Редовните менструални цикли всеки месец са показател за овулация“, казва д-р Кашани. „Ако нямате редовни менструални цикли, това е сигнал, че може да имате проблем с плодовитостта, било то сега или в бъдеще.“

3. Ендометриозата може да доведе до бъдещи проблеми с плодовитостта
Според клиниката Майо „ендометриозата е често болезнено разстройство, при което тъкан, подобна на ендометриума, който „облицова” вътрешността на матката, расте извън нея. В допълнение към много болезнени менструации, болка по време на полов акт и/или болка по време на дефекация д-р Кашани подчертава, че това може да допринесе за проблеми с плодовитостта.

4. Кръвни тестове и ултразвук могат да оценят вашата плодовитост
Измерете яйчниковия си резерв или количество яйцеклетки, това ще ви даде представа за вашата плодовитост. Тази информация може да бъде полезна, ако решите да замразявате яйцеклетки.


5. Процесът на замразяване на яйца не е толкова страшен, колкото си мислите
Говорейки за замразяване на яйца, д-р Кашани споделя, че процесът, който често изглежда трудоемък, дълъг и скъп, не трябва да изтощава вашата енергия и банкова сметка. Според нея този процес отнема само две седмици и е по-лесно достъпен от всякога.

6. Някои лубриканти могат да повлияят негативно на плодовитостта
Що се отнася до смазочни материали, които не трябва да предизвикват проблеми, д-р Кашани препоръчва лубриканти, които имитират естествена смазка. По въпроса за неща, които могат да бъдат избегнати и които могат да повлияят отрицателно на плодовитостта, д-р Кашани силно препоръчва да не се пуши, което може не само да намали плодовитостта ви, но също така и да предизвика преждевременна менопауза. Последното важи и за пасивните пушачи.

7. Най-големият брой яйцеклетки, които сте имали, е бил, докато майка ви е била бременна с вас
Според д-р Кашани имате един до два милиона яйцеклетки, докато сте в утробата, а след като се родите, броят започва да спада. „И за разлика от мъжете, които могат да регенерират нови сперматозоиди, жените не могат да произвеждат нови яйцеклетки. Затова е важно да останете здрави, за да запазите качеството на тези, които имате.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X