Напишете дума/думи за търсене

Хората преминават през 3 периода, когато остаряват по-бързо от обикновено

Свикнали сме да мислим, че остаряването е постепенен процес, който постепенно добавя повече бръчки и умора в живота ни.

Но резултатите от последните изследвания се оказват шокиращи.

Установено е, че основните промени, свързани с възрастта, настъпват на 3 етапа - на 34-годишна възраст, след това на 60 и накрая на 78. И това не зависи от генетиката или характеристиките на тялото. Всички преминаваме през тези етапи.

Учените, провели проучването, изследвали кръвта на повече от 4000 души на различна възраст и забелязали странен модел. Концентрацията и съставът на протеините в плазмата на някои участници значително се различавали от останалите. Тези различия се забелязват само при хора на 34, 60 и 78 години.

Тъй като общото състояние на организма пряко зависи от качеството на кръвта, изследователите стигнали до извода, че именно в тези възрасти то е това, когато настъпват големи промени в стареенето. По-рано учените бяха сигурни, че стареенето става постепенно и плавно, но се оказа, че човек остарява в 3 различни „смени“.

Благодарение на тези резултати съвременното здравеопазване може да се промени драстично. Сега лекарите ще могат да оценят цялостното състояние на тялото с помощта на кръвни тестове и да сравнят реалната възраст на човек с действителното му състояние на тялото. Например, ако биологичната възраст, определена чрез кръвния тест, е много по-ниска от реалната възраст на пациента, това означава, че пациентът има изключително здравословно състояние.

В бъдеще дори ще бъде възможно да разберем кои продукти или навици влияят на младостта на определен човек и кои органи остаряват по-бързо от останалите. Това ще помогне за бързо идентифициране на нови заболявания и удължаване на живота на човек.

Кои „възрастовите смени“ влияят повече?
Всички трябва да преминем през тях, но все пак възрастовите промени са по-очевидни след 34-годишна възраст при някои хора, отколкото при други. На първо място, това се отнася най-вече за онези, чиито родители винаги са изглеждали по-стари или на тяхната възраст.

Това е свързано с генетиката: способността на тялото да остане млада и красива се наследява и обратно, ние получаваме ранни признаци на стареене и от нашите предци.

Втората рискова група са хората, чийто биологичен часовник надминава реалната им възраст. Например 2-годишни деца могат да имат напълно различно телесно състояние от това на връстниците им. Причината е, че човешкото тяло може да старее с 3 години в рамките на една календарна година и това не се отнася само за хора с нездравословни навици. Оказва се, че нивото на стрес в детството и дори теглото при раждане влияят на вътрешната възраст на всеки човек.

Ситуацията се изостря при хора, чието тяло е започнало да остарява преждевременно - 34-годишната смяна на възрастта ще им повлияе най-много. В същото време признаците на преждевременно стареене не се ограничават от внезапната поява на бръчки или от загубата на еластичност на кожата. Някои от тези признаци дори не са свързани с красотата на лицето.

Как да разберете, че тялото ви остарява преждевременно?

Когато се появят синини по кожата ви, дори след лек удар и не изчезват няколко седмици - това е причина за безпокойство. Това състояние на кожата е норма след 45-годишна възраст, но ако се случи на 35-годишна възраст може да показва преждевременно стареене. Същото правило важи и за драскотините. Ако следите от драскотина от ноктите на вашия домашен любимец не изчезнат дори след 2 седмици, това е тревожен знак.

Когато кожата на ръцете ви стане по-суха и по-тънка и вените се показват по-ярко - това е още един признак на стареене, което не трябва да се случва на 30-годишна възраст, тъй като това е характерно за напредването на годините. Ако обаче винаги сте имали такива ръце, тогава няма от какво да се притеснявате - това означава, че това е просто характеристика на тялото ви.

Ако ви е трудно да ходите в един ритъм с партньора си и изведнъж започнете да забелязвате, че винаги сте назад - това означава, че тонусът на мускулите ви е намалял. Не е нормално вашето здраво и младо тяло да бъде по-малко приспособено от хората на същата възраст, особено когато имате един и същ начин на живот.

Ако установите, че имате излишни мазнини, не само в областта на кръста и корема, но и на задната част на раменете - учените и лекарите казват, че това е един от ясните признаци, че тялото започва да функционира по-лошо. В същото време равномерното наддаване на тегло не е признак на преждевременно стареене, но наличието на допълнителни мазнини върху тялото ви ще се отрази негативно на вашата младост.

Ако откриете, че малки кафяви петна са започнали да се появяват по лицето, шията и деколтето ви, това е пигментация - реакцията на кожата на слънчевата светлина, която обикновено не започва преди 40 или, ако се случи, се появява в много малки количества. Тези промени се случват при хора, които правят слънчеви бани без слънцезащитен крем, и при тези, които не използват хидратиращи кремове със SPF филтри през зимата.

Или пък някой от семейството ви твърди, че хъркате. Това мъчение е не само за тези, които спят до вас, но е и знак за предстоящи проблеми със здравето: рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания се увеличава и кръвното ви налягане също се повишава.

Имате нередовен менструален цикъл. Тази нестабилност може да говори много за възможността за ранна менопауза, която обикновено започва на възраст между 46 и 54 години. Ако менопаузата започва малко по-рано, това означава, че вашите органи стареят по-бързо, отколкото е реалната ви възраст.

Какво да направите, за да отложите стареенето?
Един месец здравословно хранене доведе до загуба на тегло и намаляване на налягането върху гръбнака ми.
На първо място, вместо да работите върху последствията, може просто да се погрижите предварително за тялото си. И трябва да го правите редовно. Освен добре познатите методи за запазване на младостта като спорт, консумиране на здравословна храна и пиене на достатъчно вода, има по-малко очевидни, но все още важни неща, които трябва да се превърнат в навик.

Следете състоянието на кръвта си и количеството протеин в нея. Тези индикатори могат да ви информират за общото състояние на вашето тяло и след като знаете нормата си, е лесно да проследите всички промени.

Проследявайте хормоналното си състояние. Това е пряко свързано със скоростта на стареене. Приемайте хормонални медикаменти само по лекарско предписание - грешните хапчета само ще влошат състоянието ви и дори могат да провокират наддаване на тегло.

Спрете да гледате телефона си с наведена глава. Това е най-добрият начин да се сдобиете с ненужни бръчки по шията. Същата ситуация се отнася и за гледане на телевизия вечер в хоризонтално положение, когато главата ви лежи на възглавница, която е разположена на ниско ниво. Опитайте се да избегнете тази позиция на всяка цена.

Мийте лицето си след фитнеса. Честото измиване нарушава защитния слой на кожата, но потта, която остава върху кожата ви след физически упражнения, предизвиква дразнене и възпаление, което може да доведе до сухота и бръчки в бъдеще. Ето защо е важно не само да миете лицето си след спорт, но и сутрин, защото кожата ви отделя масло и пот и през нощта.

Прекарвайте по-малко време в шофиране. Всеки път, когато го правите, е стрес за вашето тяло - нивата на кортизол и адреналин се увеличават и провокират както ранните бръчки, така и общата умора. По-здравословно е за тялото да се разхожда. Освен това, ако пътувате повече от един час до офиса, може да помислите да смените работата си за тази, която се намира по-близо до дома ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X