Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем хъркането: няколко добри съвета

Хъркане представляват звуците, издадени от меките тъкани на орофаринкса по време на дишане, когато въздухът минава през тях. Появата на такъв звук се дължи на отслабени мускули на орофаринкса, намаляване на диаметъра му поради натиска на околните тъкани или оток. Простите упражнения могат да помогнат за намаляване или премахване на този неприятен шум за околните и дискомфорт за този, който хърка.

Хъркането се наблюдава при почти 30% от възрастното население и тази цифра нараства всяка година.

Ефективни упражнения за хъркане
За да се увеличи еластичността на лицевите мускули, за да се избегне увисване на небцето и поява на хъркане, всеки ден трябва да се изпълняват следните упражнения
• Тренирайте задната част на стената на гърлото, като произнасяте дълги гласни звуци "мууууу", "мееееее", "миииии". Повторете десет пъти.
• Произнесете комбинацията "нг" и отворете задната част на гърлото, отваряйки устата възможно най-широко, така че звукът "нг" да премине в звука "a". Повторете десет пъти.

За да се отървете по-бързо от хъркането, е необходимо да намалите консумацията на алкохолни напитки, ако е възможно, да изключите употребата на сънотворни или да използвате специална мазилка за нос срещу хъркане.


Ако хъркането на партньора ви пречи на съня
В този случай има няколко възможности за решаване на проблема. Може да използвате тапи за уши или просто да спите в отделна стая. Може също така да помолите партньора си да спи на една страна, това ще премахне вероятността за отпускане на меките тъкани на орофаринкса и появата на неприятния звук.

Хъркането невинаги е безобидно; понякога е признак на сериозно заболяване. Ето защо, ако вие или вашият партньор хъркате, консултацията с лекар не е лоша идея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X