Напишете дума/думи за търсене

Защо хората сме избрали да се целуваме именно по устата?

Целуваме се по различни начини: крадешком, похотливо, нежно, плахо, жадно, а някои късметлии дори обилно.

Героите в приказките също се целуват, за да събудят принцеси или да трансформират жаби в принцове. Има и целувки, изпълнени с ангажираност и дори предателство, като тази, която Юда дава на Исус.

Целувките предизвикват физиологична реакция, в която са включени стотици или хиляди невронни съобщения. Те също могат да провокират еуфорични реакции или такива на сексуална стимулация. Целувките са малки кутии на Пандора, които не можм да пренебрегнем всеки път, когато ги отворим.

През детството целувките формират парадокс. Обикновено децата получават много „заповеди” за целувки ежедневно. Въпреки това малчуганите също понякога страдат от тиранията на възрастните, които не могат да разберат едно просто „не“. „Не, не искам да целуна този човек или не, не ми се иска да го правя в момента.”
Нито хлапетата, нито възрастните трябва да бъдат принуждавани да целуват някого.

Юношите вероятно са възрастовата група, която придава най-голямо значение на целувките. Те се питат как да целунеш някого? Какво е чувството? Ще знам ли какво да правя, когато му дойде времето? Всъщност, когато срещнат някого, когото смятат за подходящ, тийнейджърите могат да си лягат много нощи, очаквайки този момент. Всички сме минали през това и всички сме очаквали тревожно този момент. Сякаш е енигма, докато не дойде моментът. С човека, с когото са планирали да го направят или може би с някой неочакван.


В подходящия момент или може би във възможно най-катастрофалния, но определено е незабравим.

Според последните проучвания една лоша първа целувка може да бъде достатъчна, за да сложи край на обещаваща връзка.

Произходът на целувките
Някои изследователи смятат, че целувките по устата са се развили с еволюционна полза. Учените подчертават, че този вид целувка наистина е помогнала в процеса на избор на половинка. Имайте предвид, че при една целувка се обменя много информация, така че ни предоставя много материал, за да базираме избора на партньор за кратко време. Нашето усещане за допир, обоняние и определени постурални аспекти влизат в игра, като наклона на лицето, всички от които обработваме подсъзнателно.

Има и друга хипотеза за раждането на целувките, която далеч не е толкова привлекателна. Това е свързано с обичая на първобитните майки да дъвчат предварително храната, за да нахранят децата си.

Целувки и феромони
За разлика от другите животни, ние нямаме част от тялото си, която да е специално проектирана да открива феромони. Въпреки това има индикации, които предполагат, че хората също използват химическа информация. Това се улавя чрез нашето обоняние. Тази хипотеза обяснява например защо менструалните цикли на жени, които работят или живеят заедно, могат да се синхронизират.

Също така това обяснява защо миризмата на мъжете с по-силна имунна система е по-привлекателна. По този начин близостта, която се получава по време на целувки, ще успокои идеалната ситуация за улавяне на тази химическа информация.

Защо устните?
Две обстоятелства се събират, за да обяснят защо устните са предпочитаният избор за страстни целувки. Имаме голямо количество нервни окончания в тях. Кожата, която ги покрива, е много тънка и фина. С други думи, това е място, където нашето сетиво за допир е в състояние да произведе голямо количество усещания, без да изисква силен интензитет на контакт.

Освен това във всяка страстна целувка, която даваме, се намесват 5 черепномозъчни нерва от общо 12, които човешките същества притежават. Това означава, че нашата нервна система е устроена по такъв начин, че информацията, която получаваме чрез целувка, циркулира през много големи невронни магистрали, за да достигне до нашия оперативен център.

Както при всяка тактилна информация, тази, получена при целувка, завършва в област на нашия мозък, наречена сензорен хомункулус. В тази зона е представена цялата повърхност на тялото ни, която е чувствителна на допир. В този тип "карта" устните имат много голямо пространство, предназначено за тях.

Особено ако това пространство се сравни с частите на тялото, които имат сходна плътност на нервните окончания.

Целувките имат различно значение за мъжете и жените
Според проучване, проведено от Gallup и сътрудници през 2007 г., мъжете и жените интерпретират целувките по различен начин през еволюцията на една връзка. За господата продължителната и интензивна целувка е прелюдия към интимна близост. Това е коридорът към сексуалните отношения, ако щете. Въпреки това този напредък в романтичните връзки се разбира по различен начин от дамите. Целувките при тях са символизирали и затвърждават идеята, че са избрали добър партньор в дългосрочен план.

От друга страна, целувките могат да предизвикат голяма степен на възбуда, ако са придружени от определени обстоятелства. И все пак изглежда също така, че жените се нуждаят от по-голямо количество целувки, за да достигнат същото ниво на възбуда като мъжете.

Това, което са открили и при двата пола, в същите пропорции, е, че целуването редуцира стреса чрез намаляване на нивата на кортизол в тялото.

Любопитно
Целувките не са обичайно действие за двойки във всяко общество. В Китай целувките по устата могат да бъдат акт, който е толкова порицаем, колкото и канибализмът за останалия свят.

Антрополозите изчисляват, че около 10% от човечеството не дава целувки по устата.

Целуването отговаря повече на социално наследство, отколкото на културен акт. Нашите общества, с техните правила и концепции, вероятно са тези, които са произвели модификации в нашата биология.
Дори и само за да намалите стреса, нека целувките започнат сега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X