Напишете дума/думи за търсене

Д-р Росица Врабевска: Учим децата как да мислят, а не какво да мислят

  • Мисията ни се допълва от възпитаване на децата да работят в полза на обществот

Д-р Росица Врабевска е дългогодишен главен медицински директор на българската компания за клинични проучвания „Комак Медикал“ и е с водеща роля за превръщането ù в научна организация по световен образец. Тя е и основател и управител на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ в столицата.

Д-р Росица Врабевска е сред най-успешните дами в бизнеса в България, съвместяваща в дейността си две от най-важните направления за световния напредък – образованието и медицината.

Завършва висшето си образование в Медицинския университет в Пловдив и специализира фармакология в Massachusetts College, Бостън, САЩ. Повече от 20 години е фактор в развитието на научноизследователската дейност в България, преминавайки през всички позиции в йерархията, за да се издигне до главен медицински директор на най-голямата научноизследователска компания в Югоизточна Европа, развиваща дейност в повече от 30 държави.

Д-р Росица Врабевска е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

Мисията ни е да изграждаме свободни и отговорни млади българи
Мисията ни е да изграждаме свободни и отговорни млади българи

„Завърших медицина, защото исках да се занимавам с наука, за да мога да добавям стойност в живота на хората. Специализирах на различни места извън България, придобих умения и знания – не само медицински, но и житейски. Прибирайки се тук, започнах работа в „Комак Медикал“, която вече беше започнала значително да разширява дейността си в много държави по света. С разширяването обаче се появи един проблем, който колкото е наш, толкова е и проблем на България като държава. Ясно е, растежът върви ръка за ръка с наемането на още екипи. Тогава видяхме действителността на пазара на труда тук – липсата на достатъчно добре квалифицирани научни кадри и необходимостта от връзка между средното и висшето образование и съответно между висшето образование и бизнеса. Тогава се зароди идеята да създадем наши образователни структури с научни и езикови профили, чрез които да предоставяме качествено образование по начина, който ние намираме за правилен, и изхождайки от гледната точка на работодатели“, разказва д-р Врабевска.

Осем години след създаването си Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ предлага яслена грижа и разполага с три филиала на Частна детска градина „Росица“ – в кварталите „Бояна“, „Малинова долина“ и с. Иваняне, район Банкя. Комплексът се допълва от Частно основно училище „Цар Симеон Велики“, Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов“, Център за обучение на учители „Цар Симеон Велики“ и модерния спортен център „Комак спорт“. 

„Как се управляват успешно толкова структури? На първо място с добра организация и със спазването на едно много важно за мен правило – да бъдеш честен, открит, смирен и да следваш каузите си. Не правя компромис с това, в което вярвам. Държа да се изпълняват установените процеси на работа, да има взаимно уважение и екипност. Разбира се, нито една от структурите нямаше да е успешна, ако в нея не работеха професионалисти на най-високо ниво – именно добрият екип е в основата на успеха. Най-важната част от образователния комплекс са учителите и целта ми е те да имат достойно място в обществото, уважението и високия социален статус, който заслужават. Ние работим много за тяхното обучение, даваме им свобода да творят, за да могат да изграждат качествени личности.“

Това, което отличава упрявляваните от д-р Врабевска структури, е силно изразената корпоративна социална отговорност, която е интегрирана във всички тях. Така бизнесът се превръща не просто в източник на доходи за своите служители, но и във фактор, който допринася за развитието на обществото. Безброй са благотворителните инициативи, които „Комак Медикал“ финансира съвместно с Фондация „Българска памет“ – от инвитро процедури през лечение на хора в неравностойно положение до подготвителни изпити за кандидатстудентски изпити в района на Западните Родопи и организиране на съвместни образователни семинари между българчета и младежи от историческата диаспора в Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия и Албания.

„Стремим се да даваме пример на децата в училище не чрез думи, а чрез действия. Мисията ни е да изграждаме свободни и отговорни млади българи, способни да превръщат идеите си в действия, да мислят градивно и новаторски, да планират и постигат своите цели. Учим ги как да мислят, а не какво да мислят. Наред със силно развития ни научен профил обаче, в училище имаме и своя собствена програма по родолюбие и грижа за околната среда. Мисията ни се допълва и от ежедневното възпитаване на децата да мислят и да работят в полза на обществото. Например – всяка година осигуряваме стипендии за безплатно обучение на деца от Западните Родопи и Република Северна Македония, включително и на такива в неравностойно положение. Всяка година на 24 май сме домакини на младежи от Северна Македония и от българската историческа диаспора в Молдова, Албания, Украйна и Сърбия, които заедно с връстниците си от България се включват в празничното шествие в София. Разполагаме със своя авторска програма за работа с деца със специални образователни потребности, екип за подкрепа за личностно развитие и модерна база, с помощта на които специалните деца при нас постигат забележителен напредък в социалните си умения не без огромната помощ от своите съученици.“

А доказателство, че добрият пример може да е заразен, е фактът, че учениците от училище „Цар Симеон Велики“ периодично се включват в благотворителни инициативи, които сами си избират, а основен източник на средства за осъществяването им са благотворителните базари, които те самите организират. За цялостната си дейност в социален аспект наскоро Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ получи специалната награда „Училище с мисия“ на годишните национални награди „Златно сърце“. 

Въпреки развитата социална дейност на образователния комплекс не липсват и немалко на брой научни постижения. Част от тях са двете златни купи през 2021 и 2022 в Националния конкурс за STEM науки в категория „STEM стратегия в училище“, три първи места на националните конкурси „STEAM в природните науки“, „SUPER STEAM България“ и „Най-добър STEM урок в прогимназиален етап“. Учителският екип също редовно бива отличен – трима от преподавателите на ЧОУ „Цар Симеон Велики“ са носители на Наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката за високи постижения през учебната година, други редовно намират място в класациите за изявени млади личности като ежегодния проект на Дарик радио „40 до 40“ и „The Outstanding Young Persons of Bulgaria“, а в учител на годината по химия за 2022 се превърна именно преподавател в „Цар Симеон Велики“. 

 Може да намерите „Жените – Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X