Напишете дума/думи за търсене

Конфлуенция - капанът на сливането, когато забравяме за себе си

Ако ви е трудно да разберете какво чувствате и искате и ако сте склонни да угаждате или да се съгласявате с това, което казват другите, може да изпитвате сливане.

При сливането границата между отделния човек и останалите се изтрива и той не се усеща индивидуално.
Невротични механизми

Това са защитни механизми, които несъзнателно задействате, за да се защитите от среда, която възприемате като враждебна или липсваща. Тъй като подобни ситуации застрашават психологическия ви баланс, несъзнателните защитни механизми ви помагат да поддържате равновесие.

Като човешко същество, вие сте част от среда, с която трябва да влезете в контакт, за да задоволите нуждите си. Вие правите това въз основа на три точки: да знаете от какво се нуждаете, да знаете какви външни елементи могат да ви помогнат и да разбирате кога да се приближите или отдалечите от тях.

Когато се чувствате уверени и функционирате нормално, развивате „нормално“ поведение. От друга страна, ако отношенията ви с обкръжението ви са противоречиви или неуспешни, вие изпитвате поредица от негативни емоции. Следователно вие избирате да отклоните енергията си под формата на един от тези несъзнателни механизми.

Те се развиват в детството
По правило тези тенденции се развиват в детството, когато средата не предлага подходящи условия за растеж и развитие на детето.

Хлапето, което расте в заплашителна среда, заобиколено от опасности или което живее в обстоятелства на лишения, които не отговарят на неговите нужди, развива тези механизми за оцеляване както физически, така и психологически.

До известна степен тези механизми са полезни, но когато станат прекалено негъвкави или се използват, без индивидът да е наясно какво се случва, те могат да повлияят на неговото благосъстояние и неговите взаимоотношения. Нещо повече, когато продължат да се използват в зряла възраст, в ситуации, които нямат нищо общо с тази, в която са възникнали, те могат да бъдат изключително ограничаващи.

Сливане
Конфлуенцията, или сливането, е един такъв защитен механизъм. Възниква, когато не сте в контакт със себе си или с вашите преживявания, желания, мнения и нужди. Вместо това вие се присъединявате към нуждите или идеологиите на другите. По някакъв начин границата между вас и останалите се изтрива и вие не успявате да оцените разликата.

При сливането вие губите чувството си за себе си и не може да възприемате и чувствате индивидуално. Вие се стремите да общувате напълно с всеки, който е пред вас. На практика вие губите своята идентичност и споделяте, без да се съмнявате, желанията, мненията или емоциите на другите. Може дори да ги объркате със своите. Въпреки че звучи пресилено, това е доста често срещана реалност.
• Вие приемате без съмнение мненията или предложенията на вашия партньор относно връзката ви.
• Когато сте в група, се чувствате неспособни да дадете мнението си по дадена тема, докато не чуете какво мислят останалите. Всъщност целта ви е да общувате с другите.
• Въпреки че не се чувствате гладни, вие ядете с някой друг, защото той ви е помолил или предложил.
• Имате нужда от външно одобрение на ежедневните си решения. Вашите дрехи, прическа или начинът, по който прекарвате свободното си време, не се основават на това, което наистина харесвате или искате, а на това, което другите смятат за приемливо или „модерно“.
• Прекомерно се сливате с емоциите на другите. Това не е защото сте съпричастни, а защото позволявате да бъдете погълнати от чувстватая или нуждите на другите, докато в крайна сметка ги направите свои.

Бягство от капана на сливането
Всички ние използваме тези механизми в даден момент от живота си. Въпреки това, ако сливането стане патологично, това ви поставя в изключително уязвима позиция. Ако не знаете кой сте и до каква степен сте били засегнати, ако не знаете как да поставяте граници, да задавате въпроси на другите или да разпознавате собствените си нужди и желания, има вероятност да паднете жертва на зависими, насилствени и вредни взаимоотношения.

За да се измъкнете от този несъзнателен капан, трябва да разберете как възниква сливането. Произхожда от научаването като дете, че не ви е позволено да бъдете това, което сте. Вероятно са ви учили, че да бъдете различни или да имате свой собствен глас или мисли ще ви накара да бъдете отхвърлени или изоставени от околните.

Може би сте израснали в дом, където не ви е било позволено да изразявате емоции на гняв, тъга или разочарование. Ако сте въпреки метода на възпитанието вие сте го правили, родителите ви са оттеглили обичта си или са ви нападнали емоционално или физически. Или може би сте преживели тормоз и отхвърляне от вашите връстници в училище или сте били силно критикувани в ранна възраст.

Ако случаят е такъв, вероятно сте се откъснали от себе си, за да може да се адаптирате към това, което другите искат и по този начин да избегнете отхвърляне, самота или агресивност. Но като не знаете кой сте или какво искате, вие чувствате празнота, която се стремите да запълните, като се присъедините към останалите и като се хвърлите във взаимоотношения с другите.

Започнете да си обръщате внимание
Тази тенденция е изключително болезнена и има изключително негативни последици за всеки възрастен. Следователно, ако искате да прекратите тази динамика, трябва да спрете да избягвате контакта със себе си и да започнете да го насърчавате.
Вместо да потискате това, което чувствате, трябва да започнете, като мислите за себе си във всяка ситуация. Трябва да поставите под въпрос мненията на другите, преди да ги приемете за свои.

Накратко, трябва да обърнете внимание на себе си. Освен това трябва да възстановите своята идентичност и да преоткриете собствените си граници, тези, които сте изгубили от страх да не бъдете отхвърлени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X