Напишете дума/думи за търсене

Зорина Петрова, управител на „Медикъл пойнт“ ООД: Успяла се почувствах, когато видях, че децата ми са пораснали свестни хора

Завършила е медицина във ВМИ-София. Започва кариерата си като преподавател в Катедра по фармакология и токсикология на Медицински университет – София. Има над 20-годишен опит в ръководството на различни фармацевтични компании. Преди 7 години с колеги и съмишленици създават собствена маркетингова компания, която тя развива и ръководи и до днес.

Интервюто на Зорина Петрова е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените. Българската мечта“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“ и „Жените - Умен свят", екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Колко смели бяха желанията ви като дете? Кои от тях сбъднахте и от кои ви става смешно днес? 

- Децата имат привилегията да са смели по дефиниция. Ние, възрастните, бъркаме смелост с безразсъдство, затова вечно мерим риска, анализираме за и против, ограничаваме се в желанията си. В смелостта ми нищо не се е променило – и преди, и сега не се страхувам да желая. Желанията са душевната ни нирвана, която ни изпълва с разнообразие и живот. Те не са to-do list и не бива сбъдването или несбъдването им да е мерило за успех. Сбъдват се тези желания, върху които работиш системно, упорито и осъзнато. А и смешните желания се случват: да съм фризьор понякога практикувам върху себе си за ужас на професионалистите, а върху желанието си да съм градинар все още работя на балкона. Нищо не гоня до дупка, защото може да се увлечеш и да паднеш в дупката. 

- Кога и как разбрахте, че сте успяла?

- Когато видях, че и двете ми деца са пораснали свестни хора, които знаят кога да стъпват на земята и кога да летят в облаците. Аз лично се чувствам житейски успешна, когато имам спокойно съзнание и ясен поглед. Успехът е цикличен процес, който се случва периодично. Така че продължавам да успявам. 

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде и какво щеше да е заглавието му? 

- Ако животът ми беше филм, бих се постарала да „мине“ през всички жанрове. Все пак животът е един, а жанровете – много. Ще е жалко да не съм опитала от всички. Заглавието е просто: „Животът на Зорина Петрова“, режисьор Зорина Петрова. Смятам, че всеки следва да режисира сам собствения си живот. Ние сме склонни да се фокусираме върху чуждия живот, режисираме го, коригираме го, а собствения си живот предоставяме на другите. В тази каша творческият колектив става толкова шумен и претенциозен, че си губим филма. Да режисираш живота си, е отговорност. Неслучайно столът на режисьора е надписан четливо и с големи букви.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2023 г.? 

- Отличава ни идеята и реализацията ù. Ние сме в тази компания, защото смятаме, че когато твърдиш, че работиш за здравето на хората, не може да измерваш резултатите си само с годишен ръст на продажбите. Нямаме претенциите да сме част от големия бизнес, защото идеята ни не е да помагаме на индустрията да разширява пазарите си. Участваме в здравната грижа в рамките на компетентността си. Насочихме се към проблемни, важни групи – онкологично болни, критично болни; деца, там, където основната терапия е обект на държавна политика, но всичко останало е недобре регулирано и подценено. Нарочно не сме обвързани с един производител, каквато обикновено е практиката в бранша. Така може да си позволим да следваме собствените си цели. 

Блуза Bsb; панталон Patrizia Pepe; колие Bsb; обувки Högl
Блуза Bsb; панталон Patrizia Pepe; колие Bsb; обувки Högl

- Имат ли идеалистите място в бизнеса? 

- За мен да. Защото идеалистът прави премислени компромиси и прекрачва граници по-трудно. Смятам, че идеалът е онази червена нишка, която те отличава и те държи на правилното ниво. Дали пробиваш лесно, или трудно, зависи от друго: колко си компетентен, колко си адаптивен, колко напред може да погледнеш, колко труд си готов да положиш. 

- Актрисата, като която искате да остареете?

- Мерил Стрийп.

- Какво бихте искали да си кажат хората, след като са изгледали филма за вашия живот?

- Интересен филм. И да се усмихват задълго.

Може да намерите „Жените. Българската мечта“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

  • Ключови думи:
X