Напишете дума/думи за търсене

Как детските пантофи могат да променят живота на най-малките

Казват, че понякога едно малко и незначително на пръв поглед събитие може да промени целия ни живот. Ако се доверим на тази максима, ще се съгласим без никакви убеждение, че тя важи с още по-силна сила за мъниците. Детската психика и физика са много по-податливи на външни дразнения, положителни и негативни фактори. При тях и най-несъщественото от наша гледна точка може да повлияе драстично на здравето и съзнанието им. Неслучайно експертите твърдят, че един чифт детски пантофи са способни да променят живота на най-малките.

Бележки от ортопеда по повод детските пантофи

Анатомията на най-малките се развива от раждането почти до пълнолетието. Опорно-двигателният апарат, от друга страна, е подложен на постоянни външни фактори, които могат да окажат влияние не само върху стойката, стабилността на гръбначния стълб и походката, но дори и върху мозъка и психиката.

Носенето на неподходящи обувки в най-ранна детска възраст е сред най-големите рискове за чести фрактури в бъдеще, изкривявания, а дори и ходене навътре със стъпалата, което с годините се изкоренява доста трудно като навик. Ортопедите съветват постоянно родителите да бъдат особено внимателни в избора не само на подходящи обувки, но и на качествени и надеждни детски пантофи. Причината е, че в днешно време, когато мъниците прекарват над 50% от времето си в затворено помещение, именно те са основите, върху които се развиват стъпалата.

Социалният аспект на пантофите и трябва ли да носим униформи в училище?

Помните ли как едно време всички изглеждахме еднакво и нямаше подмятания за това какви са ви маратонките, якето или тениската? Просто защото носехме училищни униформи! В момента има тенденция към възвръщането на това „модно равенство". То обаче е главно на ниво училище, а в детската градина – кой каквото си донесе или обуе.

Може и да ви се стори странно, но истината е, че вече и 5-годишните се заглеждат в тези дребни и все още недотам ясни признаци на социална принадлежност. И рано или късно вашето дете може да се превърне в обект на подигравки само защото не носи правилните пантофи в градината. Особено ако не са с някой герой от Marvel комиксите или с принцесата от Замръзналото кралство.

Дръж на студено главата, а на топло – краката!

И отново на темата за здравето. Когато я повдигат, модерните родители обичат да изкарват купища научни извадки, дигитални изрезки от медицински издания, последните статистики в областта на детския имунитет или казано накратко: всички съвети за спиране на порочния кръг "вкъщи със сополи - обратно на детска градина". Всички тези издания вероятно имат право, но голяма част от тях не са в противовес на „народната мъдрост“, която познаваме от баба и дядо. А те, милите, често ни повтаряха „Дръж на студено главата, а на топло – краката“.

Истината е, че ходенето бос у дома в действителност е изключително полезно за стъпалото, но има едно голямо НО. Ако не разполагате с подово отопление и се придържате към съвета на експертите да не държите прекалено усилен климатика през зимата, рискувате детето да се простудява постоянно. И то в собствения ви дом. А не заради хигиената и „безотговорните“ родители от вашата група в градината. Детските пантофи у дома  са задължителни през зимата и са много по-важни от двата ката плетени блузи.

Дайте на жената чифт обувки и тя ще покори света, а на малкото момиченце – пантофки!

А сега отново към модата и децата. Да, те имат своите предпочитания и само защото не са ги заявили гласно, не значи, че не съществуват. Спомнете си за всички онези изтощителни следобеди, когато веднага след приключване на поредния тежък ден в офиса отново е трябвало да ходите сами по магазините и да избирате дрехи и пантофи за децата, без никой да ви помогне. Защо си го причинявате? Вземете детето със себе си и го оставете да си избере само! Дори да смятате, че синът ви все още няма развит естетически вкус, пак ще извлечете дивиденти от тази обиколка – ще му дадете първия ценен урок по мода.

Не подценявайте нито детските пантофи, нито детските погледи, мечти и мисли. В тях много често има повече истина от тоновете думи, които изговаряме ние, възрастните!

  • Ключови думи:
X