Напишете дума/думи за търсене

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“

Стефан Командарев е режисьор на "Уроците на Блага".

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“. Това съобщават от Националния филмов център (НФЦ) след заседание на комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Комисията е в състав Людмила Дякова – председател, и членове Зорница София, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

ЗА ФИЛМА

Когато пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага става жертва на телефонна измама, тя остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

ПРИЗНАНИЕ

На международния филмов фестивал в Карлови Вари „Уроците на Блага“ получи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности.

Филмът е в официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

ЗА РЕЖИСЬОРА

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист, автор на отличени игрални филми – „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен „Оскар“, спечелил 35 международни награди). Автор е и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

Както писа БТА, „Уроците на Блага“ връща на екран актрисата Ели Скорчева в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X