Напишете дума/думи за търсене

Иван Гарелов: Единствено не успях да направя интервю със Слободан Милошевич (подкаст)

Иван Гарелов и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота”

Иван Гарелов и Анатолий Попов в студиото на “24 часа от живота”

Няма личности в телевизиите, които да водят битка за свободата на словото, казва легендарният журналист

Нещата в живота стават случайно, обича да казва Иван Гарелов. Така и в телевизията легендарният журналист попада случайно. Никога преди това не си е мислил, че може да отиде в телевизия, дори не си е мечтаел за това.

Бях пишещ журналист и ми беше интересно да правя такава журналистика. Бях написал един пътепис за манастирите на Атон. По това време Стефан Продев беше главен редактор на списание “Паралели” и той помести моя пътепис на две страници. Марко Семов, на когото по това време му дават да създаде редакция в телевизията, го прочел и решава първо в този отдел да покани няколко души, които няма да са “парашутисти”, защото той вярва, че те могат да пишат. Единият от тях бях аз, другият беше Кеворк Кеворкян, разказва Гарелов в подкаста “24 часа от живота”.

На 15 юни 1968 г. Радослав Велев обявява старта на публицистичното предаване “Панорама” и води пилотното му издание. В началото Гарелов е репортер, а след това става и негов водещ и така 21 години. Правил е интервюта с всички български и световни политици. Единствено не успява да убеди сръбския диктатор Слободан Милошевич. Всеки път отказваше, но аз нарочно го провокирах. Където и да го срещна, го питах може ли да ми даде интервю, аз съм от Българска телевизия. Като чуеше откъде съм, правеше една мрачна физиономия, обръщаше се назад и въобще не отговаряше, разказва с широка усмивка Гарелов.

След като напуска “Панорама”, известно време не е на екран. Работи една година безплатно в “Инфорадио”, след което приема поканата на Слави Трифонов за “Вот на доверие”. В продължение на две години всеки ден води играта и тя има огромен успех.

Много неща не му харесват днес в телевизиите, но едно от тях е, че няма личности, които да поемат и да водят битка за свободата на словото, защото за него това е битка, която трябва да се води всеки ден. Всеки бърза да седне на стола, да го познават хората, усвояват терминологията. Не вникват в психологията на обекта си, с когото разговарят, казва журналистът.

За книгите, които пише сега, кога разбира, че е станал популярен и важен за обществото, страхувал ли се е някога от провалите, какво не му харесва у днешните политици и още от разговора с Иван Гарелов - в подкаста “24 часа от живота” в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи.

  • Ключови думи:
X