Напишете дума/думи за търсене

Чукче в главата, или как се живее с непоносимото главоболие

Главоболието е най-честото и пренебрегвано оплакване. Затова се лекуваме сами или пък чакаме да ни мине. Но стегне ли ни болежката, може да ни провали деня и да ни направи напълно неработоспособни. Невротичното главоболие се проявява в теменната част на главата и стяга като обръч. Продължителността му е различна и се появява в различно време на деня. Около 90% от болките в главата се класифицират като мускулна контракция или просто като стягане.

Мигренните болежки обикновено "чукат" в едната половина на главата. Може да са само отдясно, само отляво или да се редуват. "Чукчетата" в главата се явяват на пристъпи и имат пулсиращ характер. Понякога пристъпът прави болния неконтактен и може да продължи от няколко часа до цяло денонощие. Честотата на пристъпите е седмична, месечна, през месец или по-рядко. Това страдание е свързано с кръвоносната система и по-често поразява жените.

Главоболието при хипертонична болест е в тилната област. Рядко се мести в челото или слепоочията. Болката е постоянна и може да ви тормози ежедневно. Влияе се от лекарствата за понижаване на кръвното налягане. Глава боли и при недоспиване, след алкохолни купони, при простуда. Това оплакване често съпровожда и дамите, които са на диета и се лишават от важни хранителни съставки.

Има и определен вид храни и напитки, които могат да "отключват" болката в главата. Към тях се числят шоколадът, ядките, жълтите сирена, шампанското, червеното вино, кафето, колата и чаят. Откажете се от тези лакомства, ако искате да мислите бистро. Ограничете коктейлите. Кажете не и на консервираните пушени меса. Те съдържат нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и могат да причинят главоболие. В много продукти се съдържа мононатриев глутамат, от който също боли глава.

Ако болката в главата често ви мъчи, задължително се консултирайте с вашия доктор. Има различни начини да се отървете от досадната пулсация или стягане с подръчни средства. Научни изследвания са доказали, че джинджифилът има мощен болкоуспокояващ ефект, подобно на аспирина. При главоболие сипете в чаша вода малко джинджифил, стрит на прах и проверете как ще ви подейства. Може да хапнете и малко пресен корен от лековитото растение.

Успокояващо действат и билковите чайове - от лайка, мента, шипка. Не дъвчете дъвка и не прекалявайте със солта. Ако вратът и раменете ви болят, а главата ви стяга, помолете близък или колега да ви разтрие за около 15 минути. Почти веднага ще усетите облекчение.

Топлата вана отпуска и отмива умората. Ще засилите действието й, ако капнете във водата някакво етерично масло - евкалипт, лавандула, мента. При болка в тила, врата и основата на черепа докторите препоръчват да се пие горещ ябълков сок, който подпомага релаксацията.

Ако ви "реже" в челото, пийте чай с лъжичка натурален соев сос. Учени твърдят, че тази болежка се дължи на натрупване на повече слуз в синусите. Соевият сос регулира нивото на слузта в синусите и проблемите изчезват. При големи надморски височини пийте повече витамин С. Ако имате здрав стомах, добавете и малко аспирин. Ако ще се разхождате в планината, подгответе се от предишния ден.

Ако страдате от мигрена, превържете с шал главата. Така ще намалите притока на кръв към горната част на главата и ще се отървете от пулсирането. Пазете очите. Силната светлина, слънцето или трепкащият телевизионен екран напрягат очите и причиняват главоболие. Дишайте дълбоко. Това ще намали напрежението и болката. Някои доктори препоръчват да сложите молив между зъбите си без обаче да го стискате. Действало отпускащо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X