Напишете дума/думи за търсене

7 признака на синдрома на хроничната умора

От време на време всички преминават през етапи на умора. И не говорим за нежеланието да станем в понеделник сутринта за работа. Говорим за постоянна сънливост, мудност, нетонизираност без никаква видима причина месеци или дори години.

Това може да се дължи на редица физически и психически заболявания, но в този материал ще обърнем внимание на Синдрома на хроничната умора. Това е мощна, доста неразбрана болест, която може да преобърне живота на страдащите с главата надолу.

Според клиника "Майо" този синдром е "сложно разстройство, характеризиращо се с екстремна умора, която не може да бъде обяснена от основното медицинско състояние."

За съжаление, медицинската общност все още не е успяла да се справи с причините за Синдрома на хроничната умора. Някои смятат, че това може да бъде предизвикано от вирусни инфекции, други, че виновникът е интензивен психологически страх. Трети, че това може просто да е комбинация от физически и психически стресови фактори, които когато се смесят, стимулират тежка, продължителна умора и изтощение. Те може да включват проблеми с имунната система и тежък хормонален дисбаланс.

Въпреки че Синдромът на хроничната умора може да се развие при всеки без значение от възрастта, най-засегнатият демографски са жените. Пациентите обикновено са в своите 40 или 50 години, а мнозина се оплакват от странични ефекти като депресия, социална изолация и чести отсъствия от работа.

Въпреки това важно е да се отбележи, че това не е само "женска болест".

Кои са седемте общи симптома на страдащите от Синдрома на хроничната умора?

1. Постоянна умора и/или крайно изтощение след умствени/физически упражнения

2. Загуба на памет или концентрация

3. Болки в гърлото

4. Неизяснена болка в ставите или мускулите

5. Главоболие

6. Липса на тонус въпреки пълноценния нощен сън

7. Подути лимфни възли

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X