Напишете дума/думи за търсене

Връзката между депресията и болката в гърба

Има пряка връзка между депресията и болката в гърба. Често се случва човек, изпитващ хронична болка в кръста, да развие разстройство на настроението.

Психологическото, социалното, професионалното и личното въздействие на депресията е огромно и ще бъде още по-голямо в бъдеще.
Животът с болка, била тя физическа или емоционална, засяга много области от живота на хората.

Фактори, които определят връзката между депресията и болката в гърба
Депресията, особено тежката депресия, обикновено е последвана от интензивни физически симптоми. В допълнение към болките в гърба има контрактури, дискомфорт във врата, главоболие, болки в ставите, стомашно-чревни промени и т.н. Това не е ново и има сведения за много хора, които изпитват посттравматично стресово разстройство и имат всякакви видове на физическа болка.

През 1991 г. изследователите Аткинсън, Слейтър, Патерсън, Грант и Гарфин забелязват, че депресията и болките в гърба често засягат ветераните, които се връщат от мисии, при които има въоръжен конфликт. Проучвания като това, проведено в университета Дзилин в Китай, който е специализиран в генетичните изследвания, предоставят убедителна информация относно връзката между тези две измерения.
С други думи, разстройствата на настроението и хроничната болка често са двете страни на една и съща монета.

Колкото по-голяма е тежестта на депресията, толкова по-голяма е
болката в гърба


Хората са изправени пред голяма депресия, когато болките в кръста са или психологически, или емоционални. Това е най-сериозното разстройство на настроението и обикновено е резултат от психологическа същност, която или е пренебрегвана, или не е адресирана правилно.
Това, което учените наблюдават чрез рентгенови лъчи и CAT сканиране в тези ситуации, е, че мозъчните области, свързани с депресията, са същите като тези, свързани с физическото възприемане на болката.
Може да се каже, че изпитват емоционална болка по същия начин като физическата болка.

По същия начин специалистите успяха да открият, че депресивните състояния увеличават производството на един вид протеин - pro-BDNF. Тази молекула се освобождава в гръбначния мозък, повишавайки възприемането на болката, особено в областта на гърба.


Хронични състояния на пренебрегвана емоционална и физическа болка

Freie Universitat Berlin и Германската здравна служба провеждат проучване на над 43 000 души за една година. Те искали да разберат връзката между депресията и болките в гърба. Едно нещо, което те наблюдават, е, че тази реалност е по-често срещана сред жените, особено след 50-годишна възраст. Установили са, че тя засяга хората, които получават по-малко емоционална, социална и психологическа подкрепа.

Тази депресия прави вдлъбнатина и влошава емоционалното им състояние. И накрая, психосоматичната симптоматика се случва и засяга най-вече гърба.

При хората с хронична болка в кръста също има по-голям риск от развитие на разстройство на настроението. Болката, ограничението при изпълнението на основни задачи, невъзможността да работят нормално влияят на тяхното душевно състояние.

Как да лекуваме депресия и болки в гърба


Медицинските специалисти съветват да се използва интердисциплинарен подход при справяне с депресията и болките в гърба. Важно е преди всичко да се направи адекватна диагноза и да се открие евентуалното наличие на други физически или психологически състояния. Следните подходи обикновено са полезни:

• Фармакологична терапия под формата на антидепресанти, аналгетици, противовъзпалителни средства и др.

• Когнитивно-поведенческата терапия позволява да се работи върху дисфункционалните мисли и да се въведе по-коригирано поведение.

• Техники за намаляване на стреса, като умерена физическа активност, релаксация, дълбоко дишане, медитация и научаване на техники за справяне с емоциите.

• Програми за рехабилитация на болка, като медицински и психологически звена, специализирани в управлението на болката. Също така сътрудничеството на физиотерапевти, лекари и психолози обикновено дава добри резултати в тези случаи.

Най-новите изследвания показват необходимостта от постигане на „психическо декондициониране“ при пациентите. Това означава, че има моменти, когато човек се чувства напълно обусловен от болката и е подчинен на собственото си страдание. По този начин той не успява да напредне и депресията му се засилва.

Упражнения срещу болки в гърба и кръста (галерия)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X