Напишете дума/думи за търсене

Как да съхраняваме чушки, лук и домати по-дълго в хладилника

Съхраняването на храна в хладилника е идеален начин да я запазите в добро състояние. Но знаете ли, че има различни начини за съхранение на чушки, лук и домати, които са три от най-често използваните продукти в кухнята.

Те добавят вкус, цвят и хранителни вещества към нашите ястия, но също така могат да се развалят, ако не се съхраняват правилно.

Как да запазим вкуса и свежестта на чушките
Чушките са добър източник на витамин С, антиоксиданти и фибри. Ако скоро ще ги консумирате, може да ги съхранявате цели в чекмеджето за зеленчуци на хладилника, без да ги почиствате или режете. Така ще запазят свежестта си за една-две седмици.
Ако разполагате с рязани или печени чушки, може да ги съхранявате в съд с капак или в затварящ се найлонов плик. Така ще издържат до пет дни в хладилника.
Друг вариант е да замразите чушките, независимо дали са сурови или печени. Трябва да ги измиете, подсушите, почистите от семките и нарежете на парчета. След това ги наредете в поднос и ги приберете във фризера за няколко часа. Когато се замразят, прехвърлете ги във фризерна торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.

Според изследване цели чушки, съхранявани в хладилник при 7 °C в продължение на 21 дни, запазват съдържанието на витамин С, каротеноиди и фенолни съединения, които им дават антиоксидантния потенциал, почти непокътнати.

Следвайте тези съвети, за да не се провалите при консервирането на чушки:
- Избягвайте да съхранявате чушки близо до плодове, които произвеждат етилен, като ябълки или банани, тъй като този газ ускорява узряването и развалянето на зеленчуците.
- Ако искате да консервирате чушки в оцет, може да следвате следната рецепта: измийте и подсушете чушките, нарежете ги на ивици и ги сложете в стерилизиран стъклен буркан. Добавете смес от оцет, вода, сол, захар, чесън и подправки на вкус. Покрийте буркана и го оставете да престои на хладно и тъмно място поне един месец преди консумация.
- Ако искате да запазите сушените чушки, може да използвате електрически дехидратор, фурна или слънце. Измийте и подсушете чушките, почистете ги от семките и ги нарежете на ситно. Разстелете ги в тава и ги подсушете по избрания от вас метод, докато станат хрупкави.

По-добре ли е чушките да се съхраняват цели или нарязани?
Зависи колко дълго ще ги използвате. Ако ще ги използвате след няколко дни, по-добре ги оставете цели, за да не загубят влага или вкус. Ако ще отнеме повече време или ако имате нужда само от част от чушката, може да я нарежете и съхранявате в херметически затворен контейнер или затваряща се торбичка.

Какво да направите, ако чушките омекнат или се набръчкат?
Меките или набръчкани чушки показват, че са загубили вода и свежест. Най-добре е да ги консумирате възможно най-бързо или да ги използвате в рецепта, която изисква неособено свежи чушки.

Какво да направите, за да запазите лука свеж и в най-добро състояние
Лукът е основна съставка в много рецепти, тъй като осигурява вкус, аромат и хранителни вещества. Въпреки това, за да се запази по-добре и да не се развали, трябва да вземем предвид някои аспекти:

Изборът на лука е първата стъпка към поддържането му в добро състояние. Най-добре е той да е сух, твърд и без кълнове или признаци на влажност или разваляне. Лукът с черни петна или плесен също трябва да се изхвърли.

Ако няма да използвате лука известно време, може да го съхранявате цял на хладно, сухо и тъмно място, като шкаф или килер. Не е препоръчително да го слагате в хладилник, защото от влагата ще загние или ще покълне.

Ако имате нарязан лук, може да го съхранявате в хладилник, но винаги в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затвори.

Може да замразите лука, да го обелите, измиете, изсушите и нарежете на парчета. След това го поставете в поднос и приберете във фризера за няколко часа. Когато е замразен, прехвърлете го в подходяща за фризер торба или контейнер и го съхранявайте до 12 месеца.

Какво да направите, ако лукът започне да пониква?
Ако лукът започне да пониква, това означава, че навлиза в репродуктивния си цикъл и губи качество. Най-добре е да го консумирате възможно най-скоро или да го засадите в саксия, за да получите нова реколта.

Може ли лукът да се консервира в оцет?
Да, лукът може да се консервира в оцет, стига да се спазва подходящ процес на стерилизация и съхранение. Оцетът действа като естествен консервант, който предотвратява развитието на микроорганизми и поддържа вкуса и текстурата на лука.

Съвети за консервиране на домати и удължаване на срока им на годност
Тези зеленчуци са отличен източник на ликопен - антиоксидант, който защитава кожата. За да запазите доматите в добро състояние, трябва да избирате твърди, без натъртвания и петна.

Ако скоро ще ги консумирате, може да ги съхранявате цели на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина и други плодове, които отделят етилен, като банани или ябълки.

Нарязаните или настъргани домати могат да се съхраняват в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затваря. Трябва да премахнете въздуха и да изсушите доматите добре, преди да ги консервирате.

Може също да ги замразите, сурови или варени. За целта трябва да ги измиете, подсушите и отстраните стъблото. След това ги поставете цели или нарязани в подходяща за фризер торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.

Могат ли доматите да се замразяват с кората?
Доматите могат да се замразяват с кората, при условие че са внимателно измити преди консумация. При размразяване кожата ще се отлепи лесно, ако се потопят в гореща вода за няколко секунди.
Следвайки тези съвети и така ще имате възможност да се възползвате максимално от техните питателни и вкусни компоненти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X