Напишете дума/думи за търсене

Водният кефир е пълен с пробиотици и се прави за минути

Водният кефир е напитка, в която ще се влюбите, а тялото ви ще е благодарно заради нейните силни здравословни качества. Това е ферментирала напитка, подобна на комбуча – обикновено леко газирана. Водният кефир се ферментира с живи водни кефирни зърна, които всъщност идват от кактус, и ни дава огромна доза натурални пробиотици.

Водният кефир е напълно различен от млечния кефир. Той е не само безмлечен пробиотик, но и не съдържа глутен.

Водните кефирни зърна се „хранят“ със захар и всъщност метаболизират (консумират) захарта, което прави крайната напитка с много ниско съдържание на захар.

Приготвянето й отнема буквално минути, но, разбира се, трябва да се заредите с търпение, за да ферментира. 

Кефирените зърна не се продават, но се подаряват. Потърсете в групите за ферментация на храна - бързо ще откриете кой да ви изпрати воден кефир.

Как да си приготвите тази суперздравословна напитка

Необходими съставки:

1/2 чаша живи кефирени зърна
8 чаши чешмяна вода
 1/2 чаша органична тръстикова захар, кокосова или смес от двете (тя ще се метаболизира от зърната на кефира, така че няма да попадне в готовата напитка)
2 лимонови резена (по избор)
2 био сини сливи (или фурми, или други сушени плодове) по желание
...

За Ферментация 2:
1-2 чаши пресни плодове по избор (може и замразени)
По желание добавки - пресен джинджифил, билки

Необходимо оборудване:

3 буркана от по 2 л
Пластмасова цедка
Кухненска кърпа или тенцзух

За захарната смес: (по желание, но силно питателна за вашите кефирни зърна)

1 чаша тръстикова захар
1/2 чаша кокосова захар
1/4 чаена лъжичка морска сол

Начин на приготвяне:

Ферментация 1:

1.Напълнете два от бурканите с по 4 чаши хладка чешмяна вода. За по-сигурно може да я преварите и да я оставите да изстине.

2. Добавете по 1/4 чаша захарна смес във всяка, като разбърквате, за да се разтвори захарта.

3. Добавете 1/4 чаша кефирни зърна към всеки буркан.

4. Добавете 1/4 кефирна вода към всеки буркан (разбира се, това ще може да направите след първата партида).

5. Добавете по 1 лимонов рецен във всеки буркан.

6. Сложете и по 1 синя слива към всеки буркан или няколко стафидки, или пък друг сушен плод. Задължително трябва да е био, без примеси.

7. Покрийте двата буркана с тънка кухненска кърпа или тензух и оставете на сравнително тъмно за 2-4 дни. 2 дни, ако е топло, 3-4 дни, ако е студено. Този период от 2-4 дни позволява на зърната да „изядат“ захарта, така че по-голямата част от захарта всъщност ще се метаболизира и няма да попадне в самата напитка. Ако искате водата да стигне до точката, в която е само леко сладка и приятно остра, опитвайте напитката, преди да преминете към следващата стъпка. Ако има много сладък вкус, не е готова. Когато е студено, това отнема повече време.

8. След 2-3 дни кефирът ще ферментира леко, вкусът му ще е остър или леко кисел, но има още една стъпка, която ще го направи готов за консумация и леко газиран.

Ферментация 2:

9. Пригответе третия си буркан и поставете в него 1- 1 1/2 чаши пресни, зрели плодове - праскови, манго, ананас, сливи, грозде, ябълки, круши, горски плодове. Добавете няколко тънки резенчета джинджифил или прясна мента или мащерка, ако желаете. Или добавете 1 чаша плодов сок - особено приятно е през зимата, когато пресните плодове са ограничени.

10. Прецедете двата буркана с ферментиращата кефирна вода в третия чист буркан с пресните плодове в него, прецедете зърната на кефира (оставете ги настрана), хвърлете лимона и сините сливи, напълнете чистия буркан (с плодовете в него), като оставите по 1-2 см отгоре. След това покрийте плътно с капак и оставете за още 24 часа. От време на време освобождавайте капачката за секунда, особено ако е топло. Имайте предвид, че ако го оставите, без да отворяте, от газировката вътре може да последва изригване.

  • Ако трябва да оставите напитката за по-дълго, или разхлабете капака и поставете буркана в купа за оттичане, или го поставете в хладилника, за да забавите ферментацията, и я продължете, когато имате повече време.
  • Ако ползвате метален капак, доброто му уплътнение ще ви гарантира по-добра газировка, но пък е по-опасно, ако не го отваряте на 8 часа. Ако ползвате пластмасов капак, ще имате по-слабо газирано питие, но няма и да се страхувате от експлозия в кухнята си.
  • След 24 часа плодовете ще изплуват на повърхността и е време да ги охладите. Поставете буркана в хладилника и затворете плътно капака. След като се охлади, опитайте. Експериментирайте. Някои хора оставят напитката и 48 часа на втората фаза.
  • Кефирните зърна, които сте прецедили по-рано, трябва да се съхраняват в по-малък буркан, в допълнителната кефирна вода, която ще имате, след като обедините двата буркана в едно. Можете да ги съхранявате в хладилник и да ги храните с една супена лъжица захар всяка седмица. Ако се опитвате да отглеждате повече от тях, за да ги подарите, съхранявайте буркана на плота, като храните на всеки няколко дни. Те растат по-бързо при стайна температура и по-бавно в хладилника. А са най-щастливи, когато правят воден кефир.
  • Използвайте дървена лъжица за разбъркването. Може да ползвате кафява захар, както и мусковадо.

    Как да си направим комбуча у дома
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X