Напишете дума/думи за търсене

Как да си направим суперполезната комбуча у дома

Комбуча е подсладен чай, който след това се ферментира с помощта на „скоби“. „SCOBY“ всъщност е съкращение от „симбиотична култура на бактерии и дрожди“. Това са много близки братовчеди на майката, използвана да прави оцет.

Скоби бактериите и дрождите изяждат по-голямата част от захарта в чая, превръщайки го в освежаваща газирана, леко кисела ферментирала (и безалкохолна) напитка, която е с относително ниско съдържание на калории и захар.

SCOBY

Има много теории за това защо бактериите и дрождите образуват този желеподобен слой целулоза в горната част на комбуча. Една от тях е, че скоби предпазва ферментиращия чай от въздуха и помага да се поддържа много специфична среда в буркана, която е защитена от външни набези, известни още като неприятелски бактерии.

Има ли алкохол в комбуча?

Чаят съдържа малко алкохол като страничен продукт от процеса на ферментация. Обикновено не е повече от 1%, така че, ако не изпиете няколко чаши една след друга, няма да усетите това. Въпреки това хората с чувствителност към алкохол или които избягват алкохола по други причини, трябва да са наясно с неговото присъствие.

Да разгледаме процеса на приготвяне на комбуча на много малки стъпки. Изглежда дълъг и сложен, но всъщност е много ясен и рационализиран процес. След като влезете в ритъма му, бутилирането на готова партида комбуча и приготвянето на следващата отнема само около 20 минути на всеки седем до 10 дни.

Как да си приготвите комбуча у дома

Необходими продукти:
3 1/2 литра вода
1 чаша захар
8 торбички черен чай, зелен чай или смес (или 2 супени лъжици насипен чай)
2 чаши стартов чай от последната партида комбуча или закупена от магазина комбуча (непастьоризирана, с неутрален вкус)
1 скоби на буркан за ферментация, домашно приготвен или закупен онлайн скоби

По желание ароматизиращи екстри:
1 до 2 чаши нарязан плод
2 до 3 чаши плодов сок
1 до 2 супени лъжици ароматизиран чай (като хибискус или Ърл Грей)
1/4 чаша мед
2 до 4 супени лъжици пресни билки или подправки

Забележка: Избягвайте продължителен контакт между комбуча и метал както по време, така и след варенето. Това може да повлияе на вкуса на вашата комбуча и да отслаби скоби с течение на времето.

Начин на приготвяне:

1. Направете чаената основа: Оставете водата да заври. Отстранете от огъня и разбъркайте захарта, за да се разтвори. Пуснете чая и го оставете вътре, докато водата се охлади. В зависимост от размера на съда ви това ще отнеме няколко часа. Можете да ускорите процеса на охлаждане, като поставите тенджерата в ледена баня.

2. Добавете предишен чай комбуча или закупен от магазина: След като чайът се охлади, извадете торбичките за чай или прецедете насипния чай. Разбъркайте вътре стартовия чай. (Той прави течността кисела, което пречи на неприятелските бактерии да се заселят през първите няколко дни на ферментация.)

3. Прехвърлете в буркани и добавете скоби: Изсипете сместа в стъклен буркан или разделете между два буркана от 2 литра, но в този случай ще ви трябват 2 скоби, и внимателно плъзнете скобито в буркана с чисти ръце. Покрийте отвора на буркана с няколко слоя плътно тъкан плат, филтри за кафе или хартиени салфетки, закрепени с ластик.

4. Ферментирайте в продължение на 7 до 10 дни: Дръжте буркана на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Ферментира 7 до 10 дни, като периодично го проверявайте.

5. Не е необичайно скобито да плува отгоре, отдолу или дори настрани по време на ферментацията. Нов кремообразен слой скоби трябва да започне да се образува на повърхността на комбуча в рамките на няколко дни. Обикновено се прикрепя към стария скоби, но е добре, ако се разделят. Може също така да видите кафяви жилави слоеве, които се носят под скоби, утайки, които се събират отдолу, и балони, които се събират около скоби. Всичко това е нормално и е признак на здравословна ферментация.

6. След 7 дни започнете да дегустирате комбуча всеки ден, като изсипете малко от буркана в чаша. Когато достигне баланс на сладост и тръпчивост, който е приятен за вас, комбуча е готов за бутилиране.

7. Премахнете скобито: Преди да продължите, пригответе и охладете друга тенджера силен чай за следващата ви партида комбуча, както е посочено по-горе. С чисти ръце внимателно повдигнете скобито от комбуча и го поставете върху чиста чиния. Като го направите, проверете го и премахнете долния слой, ако скоби е станал много дебел.

8. Бутилирайте готовата комбуча: Измерете количество за стартов чай от тази партида комбуча и го оставете настрана за следващата партида. Изсипете ферментиралата комбуча (ако желаете, прецедете) в бутилки, използвайки малка фуния, заедно с всички сокове, билки или плодове, които искате да използвате като ароматизатор. Оставете около 1 см място за главата във всяка бутилка. (Друга възможност е да пресипете комбуча с аромати за ден или два в друг покрит буркан, да прецедите и след това да бутилирате. Това прави по-чиста комбуча без „добавки“ в нея.)

9. Газирайте и охладете готовата комбуча: Съхранявайте бутилираната комбуча при стайна температура на пряка слънчева светлина и оставете 1 до 3 дни, за да се газира. За предпочитане е да го правите в стъклени шишета, а не в пластмасови. Охладете в хладилника, за да спрете ферментацията и карбонизацията, и след това консумирайте вашата комбуча в рамките на един месец.

Ако няма да ви има няколко седмици, съхранявайте скоби в хладилника в стартов чай. Чаят, в който отглеждате скоби, трябва да се сменя на 4-6 седмици.

3 причини да пием комбуча

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X