Напишете дума/думи за търсене

6 напитки, пълни с йод, за добро здраве на щитовидната жлеза

Ако не сте голям фен на рибата или морските дарове, тогава защо не опитате някои от напитките, съдържащи йод, споменати в тази статия, за да получите достатъчно от този елемент йод в диетата си по естествен и вкусен начин.
Напитките, съдържащи йод, могат да бъдат чудесна хранителна добавка при пациенти с проблеми с щитовидната жлеза – стига да са разрешени от лекар.

Йодът е основен микроминерал, тъй като участва в синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Помага за регулиране на функциите в цялото тяло. Той също така играе ключова роля в растежа, функцията на клетките, невронните процеси и дори умствените способности.

Според информация на Световната здравна организация недостигът на йод е една от основните причини за проблеми с психичното развитие при децата. Поради това е важно да се уверите, че присъства в диетата от ранна възраст.

За да получите йод, трябва да ядете определени храни редовно като част от балансирана диета. Някои от най-забележителните източници на йод включват риба и морски дарове, въпреки че е възможно да го намерите и в храни като йодирана сол, плодове, зеленчуци, млечни продукти и дори някои видове водорасли.


1. Краве мляко
Пиенето на краве мляко гарантира, че имате достатъчно йод в диетата си, за да поддържате правилната функция на щитовидната жлеза.
Една чаша краве мляко може да съдържа приблизително 55 ?g йод. Важно е да се уточни, че тези нива няма да варират, ако изберете нискомаслени видове мляко.

2. Сок от къпина
Къпините са доста подобни на ягодите, както по хранителна стойност, така и по минерално съдържание. Ако не харесвате ягоди, може да помислите да използвате някои вкусни къпини като заместител.
Една чаша сок от къпина може да съдържа приблизително 20 ?g йод.

3. Смути от ягоди
Една чаша ягоди може да съдържа приблизително 13 ?g йод. В тях има най-голямо количество йод от всеки друг плод.

Съставки
• кубчета лед
• 1/2 чаша ягоди (85 г)
• 1 чаша органично мляко (250 мл)
Нарежете ягодите на малки парченца. Пасирайте до гладкост. Добавете няколко кубчета лед.

4. Смути от червени боровинки
Червените боровинки са друг вид плодове, които съдържат големи количества йод. Смята се, че само 150 ml сок от червена боровинка може да съдържа до 400 ?g йод.

Съставки
• кубчета лед
• пресен спанак (30 г)
• 1 чаша кокосово мляко (250 мл)
• 1 чаша сок от червена боровинка (250 мл)
Пасирайте до гладкост.

5. Сок от манго

Сокът от манго е друга напитка, която е богата на йод, и може да се ползва по всяко време.

Съставки
• ледени кубчета
• 2 чаши вода (500 мл)
• 1 чаша манго, нарязано (165 г)
Пасирайте до гладкост. Сервирайте с няколко кубчета. Ако искате да създадете малко по-гъста смес, използвайте много манго и не добавяйте твърде много вода.

6. Кремообразно зелено смути

Съставки
• 1/2 средно голямо авокадо
• 1/2 чаша водорасли (20 г)
• 1 зелена ябълка, нарязана
• 1 чаша кокосова вода (250 мл)

Нарежете ябълката на кубчета, без да отстранявате кожата. Поставете в съд с вода, докато приготвяте останалите съставки. Нарежете водораслите възможно най-ситно (това ще ви помогне да предотвратите заплитането им около остриетата на блендера). Извадете пулпата на авокадото и поставете в уреда с останалите съставки. Пасирайте до гладкост.

Натуралните напитки са здравословни добавки, които трябва да се консумират като част от балансирана диета, но никакъв случай те не трябва да се използват като заместител на основното хранене.

Бихме ви препоръчали да избягвате добавянето на захар, стевия или други подсладители към вашите смутита. В идеалния случай трябва да се опитате да се насладите на естествените вкусове на тези здравословни съставки. Но ако решите да добавите захар или подсладители, не забравяйте да го направите в умерени количества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X