Напишете дума/думи за търсене

Суперлесен начин да си направите кисело зеле

Изобщо няма да повтаряме за пореден път неизменните ползи от ферментиралите храни. В сезон като този те са задължителни за всеки член на семейството. А киселото зеле традиционно не слиза от семейното ни меню. Нашите майки и баби години наред вече слагат зелето в бидони, претакат, дебнат и "радват" съседите със страхотни миризми към края на зимата. Напоследък се научихме да купуваме готово зеле, но като всичко "готово", и тук няма как да сме сигурни в съставките и в метода, по който е било приготвено нашето зеле. Не на последно място не може да сме сигурни в хигиенните условия, при които е създадено, за да достигне до нашата чиния. 

Затова днес ви предлагаме най-елементарния начин да имате всяка седмица прясно ферментирало зеле - дива ферментация. Това е най-здравословният подход и може да го ползвате и за други зеленчуци. Идеята е много проста - правите солен разтвор, като спазвате пропорцията 1 л вода и 30 г морска или каменна сол (около 2 с.л.). Купете си фина морска сол, за да се разтвори по-бързо и по-добре във водата.

Обичайно за една зелка ви трябват 2 л вода и 4 с.л. сол. Първо разтворете солта във водата. Може да загреете 1 л вода и в нея да разтопите цялата сол, а след това да добавите другия 1 л вода, за да я охладите.

Зелката може да сложите цяла, а може и да нарежете. Може да ползвате голям буркан, а може да я разпределите в няколко по-малки буркана. 

Може да добавите подправки по желание, но наистина не са задължителни - цвят на копър, сухи люти чушки, синапено семе, джинджифил и т.н.

Когато напълните буркана/ите със зелето, го залейте с вода до горе. Трябва да има вода над зелето през цялото време, за да не мухляса. Затова използвайте тежест - камък, чинийка или торбичка, пълна с вода. Притиснете с тях зелето, така че да е през цялото време покрито от водата.

Сложете тензух или марля - за да ферментира, зелето има нужда от въздух. Не го затваряйте с капак. Но и не го оставяйте без нищо предпазно, защото ще влезе много прах и мръсотия.

Това е всичко. Сега го забравете на топло и не на пряка слънчева светлина. 

На третия ден може да опитате. Ферментацията би трябвало да е започнала, но кога ще консумирате зависи от вашите лични предпочитания. Обикновено класическото кисело зеле отнема месеци в бидони и претакане, а това е готово на седмия ден. Така всяка седмица може да зареждате буркана/ите и да имате подръка от този еликсир. 
А ние ще продължим да ви показваме постоянно лесни начини да ферментирате храна, защото тя носи здраве повече от хиляди добавки от аптеката...

Две суперлесни рецепти за туршии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X