Напишете дума/думи за търсене

Защо е задължително да активираме ядките преди хранене

Ядките са доста тежка храна за смилане и усвояване, тъй като те са с високо съдържание на протеини и мазнини. Доста често ядките причиняват подуване и дискомфорт. Те могат лесно да се превърнат в лесно усвоима и здравословна храна, но ако се ревитализират, или активират, като се накиснат предварително във вода.

Купувайте сурови ядки с черупка, ако е възможно, а не пържени или осолени. Това е основното правило. Ако накиснете печена ядка, нищо няма да се промени. Няма да е възможно да я активирате, тъй като структурата на мазнините вече е унищожена и няма нищо полезно в продукта. Белените ядки се влошават бързо и има голям риск от закупуване на стара ядка, съдържаща вредни бактерии.

Защо е необходимо активиране на ядки?

Първо, съдържанието на фитинова киселина в ядките веднага намалява, която не трябва да влиза в тялото в големи количества. Тя пречи на усвояването на много хранителни вещества като калций и цинк. По същата причина се препоръчва накисване на зърнени храни и бобови растения.

Второ, процесът на ферментация започва във водата, след което ядките се абсорбират и усвояват по-лесно. В сухата форма ензимите и хранителните вещества в ядките не са активни.

Трето, вкусът на ядките се променя по време на процеса на активиране, разкрива се по съвсем различен начин.

Как да активирате правилно ядките?

Накиснете сурови обелени ядки във филтрирана вода със стайна температура за поне 3 часа. Необходимо е да киснат от 3 до 12 часа - в зависимост от вида на ядката.

На кашуто са му достатъчни три часа, но най-добре е да оставите бадемите и орехите за една нощ.
След накисване ядката трябва да се обели, ако има кожа.

След това ядките трябва да се изплакнат с чиста филтрирана вода, да се изсушат правилно и да се съхраняват не повече от два дни в хладилник в стъклен съд.

Как да комбинирате и с какво да ядете ядки?

Ядките са растителен протеин. Основното, за да се чувствате отлично, е да не ги смесвате с други видове протеини, както растителни, така и животински.

Тоест ядките с леща, боб и риба не се комбинират.
Но може перфектно да комбинирате ядки с почти всички плодове (с изключение на пъпешите и гроздето) и други ядки в една чиния.

Подходящи са и нископротеинови зърнени храни (овесени ядки, кафяв ориз). Идеално е да добавяте ядки към коктейли, да правите сосове за зеленчукови ястия. Най-правилната комбинация е ядки със зелени салати. Зеленолистните зеленчуци подпомагат усвояването им и алкализират тялото.
Препоръчителната норма на ядките при правилно балансирана диета е не повече от 50 g на ден.

Не забравяйте, че ядките са с високо съдържание на мазнини, протеини, фибри и въглехидрати и са много питателна храна, която е добре да се яде най-добре преди 16:00-17:00 часа.
Според биоритмите през втората половина на деня производството на ензими намалява и тялото се нуждае от по-лека храна с ниско съдържание на протеини и без комбинация от протеини, мазнини и сложни въглехидрати в едно ястие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X