Напишете дума/думи за търсене

Хранене за профилактика и лечение на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е важен орган на ендокринната система и отговаря за производството на йодсъдържащи хормони. Дисфункцията на щитовидната жлеза води до неизправности в цялото тяло, затова е необходимо да се следи нейното състояние и да се предотвратят нарушения. Храненето е от особено значение, то трябва да е здравословно и богато на витамини.

Хората, които са предразположени към заболяване на щитовидната жлеза, трябва да изключат или значително да ограничат храненията, които допринасят за увеличаване на теглото, както и храни, които влияят негативно на имунната, храносмилателната и нервната система.

Вредни храни за щитовидната жлеза

- рафинирана захар и готови продукти, които я съдържат - подсладени напитки и сокове, сладкиши, сладкарски изделия, бързо хранене;
- синтетични мазнини и наситени с него продукти - маргарин, чипс, печива, хидрогенирани масла;
- кофеинови напитки - чай, кафе, енергийни напитки;
- алкохолни и газирани напитки;
- всички продукти, съдържащи маринати и консерванти - всички видове консервирани храни и мигновени супи;
- готови сосове - майонеза, люти подправки, кетчуп.

Здравословни храни

- извара и млечни продукти, съдържащи живи бактерии;
- риба, морски дарове и водорасли;
- ядки и семена от всякакъв вид;
- пресни и сушени плодове, мед, горски плодове;
- зеленчуци и билки, включително диви;
- прясно изцедени сокове от тези растения и билки;
- зелен и билков чай, от корен на глухарче, шипка;
- чиста изворна или топена вода, минерална от естествени източници;
- всички напитки от домашно приготвени продукти.

Прясно изцеден сок от магданоз е отлична профилактика на нарушения на ендокринната система, полезен е и когато се смесва с морков, маруля или спанак сок 1:3.

Хранителни характеристики за хипертиреоидизъм

Това заболяване е придружено от повишено производство на хормони на щитовидната жлеза. Под тяхното влияние се активира основният метаболизъм и се увеличава консумацията на енергия, което води до бързото разграждане на протеини и мазнини в организма.

При хипертиреоидизъм запасите от гликоген се изчерпват по-бързо в черния дроб и мускулите.

- Балансът на калций и фосфор е нарушен.
- Калият се задържа слабо в организма.
- Нуждата от витамини и минерали се увеличава значително.

Хората с хипертиреоидизъм изпитват повишен апетит, но въпреки това те бързо губят тегло. Следователно, те трябва да увеличат дневното съдържание на калории, което трябва да бъде най-малко 3000 - 3200 kcal. Храната обаче трябва да бъде приготвена на пара или да се вари.

При пациенти с хипертиреоидизъм се наблюдава повишена възбудимост на нервната и сърдечносъдовата система. Затова те трябва да изключват храни, които стимулират организма: обилни порции, напитки от кафе и чай, шоколадови продукти, пикантни подправки. Ако се присъединят и нарушения на храносмилателната система, тогава пациентите трябва да избягват мастни, пикантни, пушени и солени храни, напитки и храни, които причиняват повишено образуване на газове.

Диета при хипотиреоидизъм

При това състояние производството на хормони намалява, което намалява скоростта на метаболизма. Въпреки намаляване на апетита, това води до подуване, затлъстяване и повишаване на нивата на холестерола. При хипотиреоидизъм често има намаляване на стомашно-чревната дейност, което води до метеоризъм и проблеми със изпражненията.

Лекарите предписват нискокалорична диета, която не трябва да надвишава 1200 ккал на ден. В диетата се намалява съдържанието на въглехидрати и мазнини. Основата на диетата трябва да са здравословни продукти със задължителното включване на пресни зеленчуци и плодове, домашни сокове, ястия с добавени фибри и трици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X