Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за виното

Виното е най-благородната алкохолна напитка, която в умерени количества е полезна за здравето. Известна е на хората от няколко хилядолетия и е най-добрата компания както за прости, така и за изискани ястия.

Ползите

Във виното се съдържат антиоксиданти и танини, които въздействат благоприятно на сърдечносъдовата система. Дългогодишни изследвания, провеждани от американски учени, са установили, че хората, които редовно пият вино, с 30% по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Освен това, при консумация на вино нивото на лошия холестерол и рискът от поява на атеросклеротични плаки значително се понижават.

Божествената напитка подобрява дейността на храносмилателната система, активира работата на мозъка и възпрепятства развитието на заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Сухото червено вино се слави като отличен антидепресант – успокоява нервната система и отпуска. Чаша вино след тежък работен ден значително успокоява стреса.

Колко дълго може да го съхраняваме

Според най-разпространената теория, колкото виното е по-старо, толкова вкусът и ароматът му са по-интересни и наситени. Това е така, но не винаги и не за всички вина. Вината от среден клас пазят качествата си по-кратък период от време. Това се отнася особено за белите и розетата – колкото по-млади са, толкова по-добре.

Професионалните сомелиери съветват по възможност щом отворим бутилка вино, да я изпием веднага, вместо да се опитваме да я съхраним. Разбира се, за сам човек това е твърде голямо количество, но ако пиете с приятели е напълно постижимо – още повече, че виното е социална напитка.

Ако все пак в бутилката остане вино, трябва да го съхраните правилно. Пенливите вина „преживяват” буквално няколко часа след отварянето им. Леките розета и бели вина може да се съхраняват малко повече. Червеното вино запазва вкуса си до три дни след отварянето на бутилката. За сладките вина срокът е една седмица.

Как да го съхраняваме

За да съхраните виното в идеално състояние след отварянето, е необходимо да се постараете. Факторите, които влияят пагубно на качеството на любимата напитка, са топлината, светлината и кислородът.

Изложено на висока температура, виното неизбежно губи добрия си вкус. Затова не съхранявайте отворената бутилка на стайна температура. Затворете я плътно и веднага приберете в хладилник – това е най-доброто място за съхранение на вече отворена бутилка вино.

Най-добре не слагайте виното във вратата на хладилника, а на някой от рафтовете – така бутилката няма да е изложена на промени в температурата и ще можете да запазите качествата малко по-дълго. Хладилникът спасява виното и от светлината. За да го предпазите от кислорода, затворете плътно бутилката. Сложете тапата от същата страна, от която първоначално е била запушена бутилката. Можете да ползвате и специалните тапи за вино, които се продават в специализираните магазини – те ще улеснят значително запазването на виното.

Как да употребим остатъците от вино

Ако нямате възможност за правилно съхранение, можете да намерите доста приложения на остатъците от вино. На първо място, можете да ги ползвате, за да сварите ароматен глювайн.

Освен това, виното може да се ползва за множество кулинарни цели – то се съчетава чудесно с месо, може да стане основа за маринати, сосове, както и за десерти.

Още една идея е да го замразите във формички за лед – така няма да се развали и ще съхрани вкуса и полезните си качества за дълго време. Можете да добавяте кубчетата за коктейли или при приготвяне на ястия.

Как да готвим с вино

Когато добавяте вино към ястията, е необходимо да помните няколко важни правила. Вкусът на виното трябва да съответства за преобладаващият вкус на ястието. Започнете с 1–2 с.л., за да избегнете прекалено натрапчивия аромат – след това, ако е необходимо, винаги можете да прибавите още малко.

След като при готвене добавите вино към ястието, увеличете температурата, за да се изпари спиртът. След това продължите да готвите, докато винените пари не спрат да се отделят. След като се премахне излишният мирис на алкохол, остава приятен аромат на грозде.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X