Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за виното

Митове и факти за виното

Откакто хората са се научили да превръщат гроздовия сок във вино, напитката не престава да ни радва с чудесния си вкус и здравословните си качества. Паралелно с това обаче са се формирали и много митове. Предлагаме ви кратък обзор на най-разпространените.

1. Колкото по-дълбока е ямката на бутилката, толкова виното е по-добро. Мит.

Някои производители на вино казват, че тази форма е нужна, за да може по-голяма част от утайката на виното да остане на дъното. Но по-правило вдлъбнатината на дъното на бутилката се прави за по-удобно транспортиране и съхранение на виното. Затова при избор на вино не отдавайте особено голямо внимание на дъното.

2. Жените са по-големи фенки на виното. Истина

Статистиките сочат, че в световен мащаб жените отдават предпочитанията си на виното, а мъжете предпочитат бира и по-силни алкохолни напитки. Според едно от обясненията, жените имат способността да долавят по-голямо количество аромати. Например, дамите усещат ароматът на мускус, а господата – не. Възможните причини може да се търсят е хормоните, които се увеличават в различните фази от женския цикъл.

3. Към рибата върви бяло вино. Мит.

Един от най-разпространените митове засяга съчетанието на риба само с бели вина. Сомелиерите обаче са категорични, че в това няма и грам истина. Още повече, че често се препоръчва за рибните ястия да подбират средиземноморски червени вина от Италия и Испания. Червеното вино е отлична компания за тон и и по-мазните видове риба – сьомга, скумрия, пъстърва, шаран. Освен това, ако в соса към ястието е използвано червено вино, на масата трябва да се поднесе също червено.

4. Червеното вино е полезно за жените. Истина.

Множество изследвания доказват, че съдържащите се във виното флавоноиди стимулират синтеза на колаген. Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които понижават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и разширени вени. Сухото вино оказва обезболяващ ефект по време на месечния цикъл, тъй като разширява съдовете и облекчава спазмите. Освен това, стимулира изработването на мъжкия хормон тестостерон, което спомага за баланс на хормоналния фон.

5. Виното обезводнява тялото. Мит.

Дехидратацията е основният страх на любителите на вино. Съществува мнение, че алкохолните напитки обезводняват тялото и това е така, но в големи количества. За да го избегнете, сомелиерите съветват винаги когато консумираме виното, да изпиваме същото или двойно количество негазирана вода. А ако пиете дневната норма от 1,5–2 л вода дневно , този проблем не бива да ви безпокои.

6. Във виното има много сулфити, които предизвикват главоболие. Мит.

Мнозина обясняват главоболието след консумация на вино с наличие на алергия към сулфити, но това не е вярно. Много малък процент от хората имат такъв вид алергия и това обикновено са хора, боледуващи от астма. Във виното се съдържа незначително количество сулфити – за сравнение в сухите плодове сулфитите са много повече.

7. Червеното вино е по-популярно от бялото. Истина.

Според статистиките над 60% от хората предпочитат червено вино пред бяло. Трудно е да се каже какво накланя везните към него. Мнозина харесват наситения вид на червеното вино, а не киселите нотки на бялото. Все пак, в страните с по-топъл климат, бялото вино и розето са по-популярни.

8. Виното за глювайн трябва да заври. Мит.

Глювайнът е топло вино, но това не означава, че трябва да завира. За да не загуби виното полезните си свойства, го загрейте максимум до 70 °C. Ако заври, голяма част от алкохола ще се изпари и напитката ще изгуби вкуса си. Тайната е, че трябва да кипне основата за глювайна: вода, подправки и другите съставки.

9. Червеното вино е по-полезно от бялото. Истина.

Химическият състав на червеното вино е значително по-висок от този на бялото. В червеното вино се съдържат повече антиоксиданти, които забавят процесите на стареене, понижават нивото на лошия холестерол и пазят сърдечносъдовата система. Чаша добро червено вино насища организма с редкия витамин Р, който осигурява усвояването на аскорбиновата киселина и въздейства добре на обмяната на веществата.

10. Розето се получава от смесване на червено и бяло вино. Мит.

Розето се прави от сортове червено грозде, по смесена технология – люспите се оставят да ферментират заедно със сока за кратко време, и веднага след като виното придобие лек розов оттенък, се премества в друг съд, където ферментацията продължава без люспите. С други думи, розето е вид червено вино, което е имало съвсем кратък период на ферментация с люспите и семките от гроздето.

За още практична информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X