Напишете дума/думи за търсене

15 причини за секреция от зърната (които не са рак на гърдата)

​Няма нищо по-страшно от това да погледнеш надолу към гърдите си и да забележиш, че нещо излиза от зърното ти. Когато това се случи, умът ви започва да препуска и стигате до най-страшното възможно заключение: рак на гърдата.

Но обикновено това НЕ е така. В общи линии повечето секреция от зърната обикновено е безобидна, причинена от травма или промени в хормоните. Понякога са виновни доброкачествени тумори, но дори това е много рядко.
Представяме ви 15 различни причини, поради които зърната секретират. Какво се опитват да ви кажат гърдите?

1. Абсцес
Абсцесът на гърдата или зърното обикновено се причинява от бактериална инфекция и води до натрупване на гной, която излиза от зърното. Може да е болезнено, но се лекува лесно.

2. Спонтанен аборт
След спонтанен аборт е напълно нормално да има изтичане на секрет от гърдите. Това, което виждате, е коластра или кърма. Обикновено това ще спре от само себе си в рамките на няколко седмици. Но ако продължи повече от две седмици, трябва да посетите лекар, тъй като може да сочи за инфекция.

3. Инфекция на гърдата
Инфекциите на гърдата като мастит са често срещани при кърмещи жени. Секрет често се отделя, когато бактериите от устата на бебето навлязат в пукнатина на кожата. Жените в менопауза също могат да получат подобни инфекции, тъй като нивата на хормоните им се
променят.

4. Прекомерно стимулиране на гърдите
Понякога след интензивна стимулация на зърната може да се появи секреция. Ако държите ръцете си (и ръцете на другите) далеч от гърдите си, напълно ще облекчите симптомите. Много често, ако забележите секреция и продължавате да проверявате гърдите си за това, това само по себе си стимулира гръдната тъкан.

5. Фиброаденом
Фиброаденомите са доброкачествени, гумени, подвижни тумори в гърдата, често срещани при жени на двадесет години. Те се състоят от фиброзна и жлезиста тъкан. Фиброаденомите се срещат най-често при жени на възраст от 15 до 35 години. Те се увеличават по размер с естрогенна стимулация и регресират след менопаузата.

Има два вида фиброаденом. Наричат ​​се прости и сложни. Обикновените фиброаденоми не са свързани с повишен риск от рак на гърдата и често единственото прилагано лечение е хирургично отстраняване на масата и рутинно проследяване, на което трябва да се подложат всички жени с нормален риск. Не е необходимо да се отстранява целият доказан прост фиброаденом, въпреки че повечето жени искат да бъде отстранен.

6. Фиброкистозни гърди
Фиброкистозните гърди имат бучка или подобна на въже текстурирана тъкан. По време на ПМС те могат да бъдат по-чувствителни. Секрецията при фиброкистозни гърди не е необичайна. Преди това се наричаше фиброкистозна болест на гърдата, но тъй като това не е заболяване, сега просто го наричаме това, което е – промяна. Тези промени обикновено са напълно доброкачествени, но може да има някои здравословни предизвикателства, свързани с тях. Затова са препоръчителни превантивните прегледи.

7. Галакторея
Когато от зърната тече мляко или млечна субстанция извън кърменето, това може да е галакторея. Това не е самостоятелна болест, а често основен симптом на друго заболяване. Трябва незабавно да се консултирате с лекар. Галактореята или неподходящата лактация, е сравнително често срещан проблем, който се среща при приблизително 20 до 25 процента от жените. Кърменето изисква наличието на естроген, прогестерон и пролактин. Стрес, кърмене, сън, сексуални контакти и лекарствата могат да повишат нивата на пролактин, докато допаминът инхибира освобождаването му.

8. Хормонален дисбаланс
Понякога хормоналният дисбаланс може да доведе до секреция от зърната. Заболявания като синдром на поликистозните яйчници или хипотиреоидизъм може да са виновни. Гърдите са активни органи, които се променят по време на менструалния цикъл и известна степен на чувствителност при допир и възли в предменструалната фаза са толкова често срещани, че могат да се считат за нормални, засягащи може би 50-60% от всички жени в менструация. Бързо отшумява с началото на цикъла. Нарича се още дисплазия на млечната жлеза и кистозна мастопатия.

9. Нараняване или травма на гърдата
Травма на гърдата като натъртване може да доведе до подуване и изтичане на секрет от зърното. Това е нормална част от лечебния процес на гърдата. Тъпата травма може да попречи на кръвоснабдяването на областта и заедно с натрупването на кръв поради кървенето може да наруши кръвоснабдяването и да доведе до „смърт" на клетките в областта, включително мастните клетки. Това също може да доведе до твърда, болезнена бучка в гърдата. Натрупването на кръв (хематом) също може да осигури среда за навлизане на инфекция.

10. Интрадуктален папилом
Това е друг доброкачествен тумор на млечния канал. Обикновено се появява като една малка бучка близо до зърното, пълна със секрет и може лесно да бъде отстранена чрез амбулаторна операция.

11. Ектазия на канала на млечната жлеза
Ектазия на млечния канал се случва, когато млечният канал под зърното се удебели, което го запушва. Това е състояние, често срещано при жени на 40 и 50 години. Това се лекува лесно с антибиотици. Това е доброкачествено заболяване на гърдата, което може клинично да имитира инвазивен карцином.

12. Използване на лекарства
Някои лекарства като антидепресанти, антипсихотици и дори употребата на марихуана могат да доведат до секреция от зърната.

13. Хормонални промени в менструалния цикъл
Променливите хормони могат да доведат до секреция от гърдите. Ако забележите секреция, когато нямате менструация, тогава трябва да потърсите мамолог.

14. Болест на Паже
Болестта на Паже е рядка форма на рак на гърдата и се характеризира с това, че започва от зърното, с втвърдяване на кожата, потъмняване на цвета и наличие на секрет от двете зърна. Той е силно инвазивен, така че незабавно се свържете с вашия мамолог.

15. Пролактинома
Пролактиномът е доброкачествен тумор, който се образува върху хипофизната жлеза и намалява количеството естроген в тялото, като вместо това го наводнява с пролактин - хормон, който обикновено се среща при бременни жени. Това може да доведе до лактация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X