Напишете дума/думи за търсене

6 доживотни психологически въздействия на първата любов

Когато се влюбим за първи път, сме склонни да мислим и гледаме на първата си любов като на „единствената", което ни кара да сравняваме всеки човек, когото срещнем след нея, с нашия първоначален партньор.

Терминът „синдром на първата любов" обяснява как нашите първоначални срещи с емоцията са фактор за това, което смятаме за истинска любов. Сякаш сме биологично заложени да търсим същото чувство, което сме имали, когато сме се влюбили за първи път.

Но защо е така?
Изследванията показват, че в мозъците ни се отделят тонове химикали. Някои от тях включват окситоцин, допамин и норепинефрин. Те създават интензивно усещане, подобно на пристрастяване.

Повечето хора изпитват първите си любовни трепети по време на пубертета. Така че не е изненада, че това преживяване оставя такава силна следа върху нас завинаги.

Теорията за първата любов излага идеята, че първото ви романтично преживяване не е просто поредната връзка, а това всъщност е психологически крайъгълен камък и играе огромна роля в оформянето на бъдещите ви връзки по няколко различни начина.

6 доживотни психологически ефекта от първата любов

1. Първата любов запечатва ярки спомени в мозъка
Първата любов запечатва дълбоки спомени. Онези, светкавичните, които остават силни с течение на времето. Те остават ясни и наситени, което ви кара да ги запомните добре.

2. Първата любов става част от идентичността на човека
Първата ви любов се усеща като продължение на вашето тяло и ум. Колкото повече се доближавате до тях, толкова повече те стават част от вас. Въпреки че накрая може да нарани, тази връзка оформя начина, по който подхождате към бъдещи романтични взаимоотношения.

3. Определя стандарт, спрямо който се измерва бъдещата любов
Тази първа любов определя какви трябва да бъдат взаимоотношенията ви, за да продължите напред. Тя формира шаблон в главата ви, който кара определени хора да се отличават от другите. Подобни характеристики или усещане ще ви накарат да копнеете отново за тази първоначална връзка.

4. С нея усещате истински себе си
Първите любови играят голяма роля за това кои сме като хора. Положителните преживявания се превръщат в усилватели на увереността, докато отрицателните се превръщат във вдлъбнатини в самочувствието. Емпатията, комуникативните умения и емоционалната устойчивост идват от въздействието на първата любов.

5. Тя ви помага да разберете истинската дефиниция на любовта
Няма определение за любов, което да разберете напълно, докато сами не преминете през нея.

6. Познавате първия си любим като никой друг
Никой не познава друг човек по-добре от първата си любов. Виждали сте как човекът до вас израства, как винаги ви е пазил гърба, без да иска нищо в замяна. Много хора смятат, че тяхната сродна душа е първата им любов предвид неразрушимата връзка между тях и времето, което е изминало от първата целувка.

Без значение на колко години сме, първият човек, в когото се влюбим, винаги ще заема специално място в сърцата ни. Връзката, която е формирала и променила възприятието ни за любовта и ни е научила на истинското й значение. Това е, което много хора наричат ​​„синдром на първата любов".

Поради тази причина е напълно нормално да си спомняме и да се връщаме към спомените, които сме споделили заедно с някого, от по-безгрижно и вълнуващо време в живота ни. Но не е добре да се самообричаме, като си мислите, че няма друг като бившия ни партньор или първата ни любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X