Напишете дума/думи за търсене

Хората в дълготрайни връзки винаги притежават това емоционално качество

Въпреки че самодостатъчността и автономността могат да ни помогнат да преодолеем бурите на живота, те също могат да ни лишат от истинската интимност. За да бъде една връзка балансирана, партньорите трябва да могат да разчитат един на друг и да чувстват, че са необходими и оценени за подкрепата, която дават. Ако сме били разочаровани в миналото, перспективата да се нуждаем от някого може да бъде плашеща.

Отварянето към партньора ни може да ни накара да се почувстваме уязвими и изложени на показ, но уязвимостта в една връзка е най-важната съставка на това да имаме доверчив, интимен спътник. Уязвимостта често се разглежда като слабост, но тя е сила.

Д-р Брене Браун, известен експерт по уязвимостта, обяснява, че всъщност става дума за „потъване" в радостните моменти в живота – да се осмелим да се покажем и да се оставим да бъдем видени.

„Когато се изолираме от уязвимостта, ние се дистанцираме от преживяванията, които носят цел и смисъл на живота ни."
В своята забележителна книга „Дълбока дързост" д-р Брене Браун определя уязвимостта като несигурност, риск и емоционално излагане. Като се има предвид това определение, актът на влюбване е най-големият риск.

Любовта е несигурна. По своята същност е рисковано начинание, защото партньорът ни може да си тръгне без предизвестие, да ни предаде или да спре да ни обича.
Д-р Браун ни предупреждава, че да си представяме това също означава, че има по-голям риск да бъдем критикувани или да се почувстваме наранени.

Отделете малко време и помислете, че може да саботирате връзка след връзка, ако не стигнете до корена на страха си да бъдете уязвими. Ако се страхувате да покажете слабост или да се изложите пред партньора си, може да не сте наясно, че страхът ви пречи да участвате във връзката. Може да замразявате възможността за любов, защото се страхувате да оставите автентичното си аз да блесне и да споделите най-съкровените си мисли, чувства и желания. Какво кара страха ви да бъдете уязвими пред партньора си?

Страхувате ли се да не разкриете части от личността си, които половинката ви може да намери за неприемливи?

Спазването на дистанция кара ли ви да се чувствате в безопасност и да контролирате емоциите си?
Чувствата на срам спират ли ви да разкриете истинските си чувства или да говорите на трудни теми?
Страхувате ли се, че партньорът ви ще ви изостави или предаде?

За мнозина страхът от интимност може да се превърне в изпитание на връзката, като изберат партньор, който не е за тях - хората играят на сигурно, като се дистанцират.

Какво може да направите, ако сте парализирани от страх или не може да рискувате да бъдете уязвими пред партньора си? Първо, трябва да го признаете. Страхът не изчезва сам - той има тенденция да се трансформира в нещо друго. Забелязали ли сте някога, че опитите да бъдете перфектни и да стъпвате на пръсти не работят, защото ви отнемат енергия?

5 причини уязвимостта да води до дълготрайна връзка

1. Уязвимостта повишава чувството ни за достойнство и автентичност
2. Уязвимостта ни помага да се чувстваме близки и свързани с партньора си, но въпреки това да постигнем чувството си за идентичност
3. Това, че сме уязвими, ни помага да искаме това, което искаме, и да избягваме блокиране (затваряне или дистанциране от партньор)
4. Позволява ни да изградим доверие в другите и да станем напълно ангажирани в интимна връзка
5. Да бъдем уязвими, ни позволява да отворим сърцата си – да даваме и получаваме любов напълно

Според д-р Браун неангажираността е най-опасният фактор, който подкопава доверието в една връзка. Единственият начин да избегнете това е да рискувате да бъдете уязвими с партньора си, като поискате помощ, отстоявате себе си, споделяте непопулярни мнения и имате вяра в себе си и партньора си. Крайният риск е да си позволите да се влюбите, което изисква освобождаване от контрола и от страха да бъдете наранени или изоставени.

Въпреки че всички взаимоотношения крият рискове, те са рискове, които си струва да се поемат. Дори и да сте били изоставени или да сте били жертва на изневяра, може да свалите щита си и да позволите на партньора си да влезе канен в личното ви пространство. Здравите партньорства са постижими, ако се освободите от страха и вярвате, че сте достойни за любов и всички дарове, които тя може да предложи.


4 начина да превърнете уязвимостта в истинска интимност

1. Визуализирайте себе си в честна и открита връзка и работете, за да си позволите да бъдете по-уязвими и открити с партньора си
2. Предизвикайте своите вярвания и самоунищожителни мисли относно приемането на грижа и подкрепа от вашия партньор
3. Напомняйте си всеки ден, че е здравословно да приемате помощ от другите и е знак за сила, а не за слабост.
Не позволявайте на страха си от отхвърляне или минала болка да ви попречи да постигнете любовта и интимността, които заслужавате.
4. Създайте по-доверчиви отношения с партньор, като си позволите да бъдете уязвими и да поемате рискове.
Такива, в които може да се чувствате удобно да споделяте мечтите си и да бъдете автентичното си аз.

Интимността може да бъде важен източник на комфорт и да осигури предвидимост в един несигурен свят. Истината е, че всички връзки приключват: чрез раздяла, смърт или развод. Защо да губите време, заети със страх от края на връзката ви? Възможно е да бъдете уязвими към другите, без да губите части от себе си. Правейки това, ще може да възстановите вярата си в любовта, доверието и интимността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X