Напишете дума/думи за търсене

Какво означава, ако половинката ти не те гледа в очите в интимни моменти

Динамиката, която представлява връзката на една двойка, надхвърля любовта.

Представете си, че сте с партньора си почти десет години. Вие го обожавате, а той още повече ви обича. Има обаче едно нещо, което наистина ви дразни. Той не е в състояние да поддържа зрителен контакт, когато говорите по интимни теми или за своите емоции и чувства.

Освен това изобщо не ви се нрави, че той не ви гледа в очите, когато правите секс.

Това не ви кара да се съмнявате в неговата любов, защото той ви я показва ежедневно по безкрайни начини. Въпреки това вие намирате липсата на зрителен контакт за болезнена. Но мъжът до вас не го възприема като нещо важно. Той е от онези хора, които приемат, че когато става дума за изразяване на обич, гледането в очи не е важно и е достатъчно просто да присъства физически.

Тази особеност е по-честа при мъжкия пол. В много случаи господата в крайна сметка приемат, макар и неохотно, че това е проблем. В контекста на една двойка, езикът на очите представлява основен стълб, който установява и обогатява връзката.

Визуалният език като механизъм за емоционална връзка се установява в детството.

Защо някои партньори не гледат половинките си в очите в интимни моменти
Когато някой избягва да ви гледа, когато говорите с него, обикновено предполагате, че е срамежлив. Но когато двама партньори са във връзка от известно време, липсата на зрителен контакт не може да се дължи на срамежливост.

Липсата на зрителен контакт в най-интимните моменти винаги ще има отрицателен ефект върху отношенията.

С контакта с очите ние не само потвърждаваме емоциите си, но и предоставяме информация за нашите мисли. Следователно, едно „Обичам те“ никога няма да бъде достатъчно искрено, ако, когато го казват мъжете, те отклоняват погледа си или гледат към стената.

Какво може да се крие зад този вид реакция?

1. Полово и емоционално възпитание
Няколко месеца след раждането момичетата търсят и поддържат зрителен контакт по-дълго от момчетата. Поведението на момчетата не се променя във времето.

Това означава ли, че генетиката и полът на всеки индивид определят способността му да поддържа зрителен контакт или не? Отговорът е не. Образованието, което получават децата по емоционални въпроси и социално взаимодействие, определя този фактор.

Ако родителите ни са ни позволили да израснем в комуникативен контекст, който ни е укрепвал, когато сме изразявали това, което чувстваме и от което имаме нужда, като се гледаме в очите, естествено е да продължим да го правим, когато станем възрастни. Следователно, солидното емоционално образование в детството ни мотивира да станем събеседници, които се грижат за зрителния контакт.

2. Трудности при управлението на интимните моменти
Някои хора не поглеждат партньорите си по време на интимни разговори, защото им е трудно да го направят. Те може да са умни и остроумни и страхотни събеседници, но не са твърде начетени, когато става дума за изразяване на емоциите си. Те са от типа фигури, които се борят да говорят за чувствата си и да споделят нуждите си.

Моментите на интимност ги карат да се чувстват неудобно, защото не обичат да показват своята уязвимост.


3. Избягващият стил на привързаност
Някои хора изпитват трудности при установяването на сигурни, доверителни връзки, основани на взаимна грижа и правилното изразяване на техните чувства и нужди. Това е известно като избягваща привързваност. Проявява се и в невъзможността да се поддържа зрителен контакт по време на най-емоционалните разговори.

Това е така, защото те не знаят как да се справят с тези ситуации. Затова те се опитват да ги избегнат, да избягат или да се дистанцират от тях.

4. Възможни разстройства
Произходът на неуловимия поглед в контекста на емоционална уязвимост почти винаги произхожда от културни и образователни фактори. Често засяга мъжете повече от жените и се предизвиква от вида на полученото емоционално възпитание.

Въпреки това не може да изключим всякакви психологически или неврологични разстройства. Въпреки че в тези случаи трябва да се появят повече свързани променливи, а не само липсата на зрителен контакт. Например алекситимия. Това разстройство означава, че страдащият не е в състояние да разпознае и изрази собствените си емоции и тези на другите. Разстройството от аутистичния спектър също може да бъде свързано с тази
характеристика.

Какво може да направите, ако партньорът ви не поддържа зрителен контакт в интимни моменти?
Комуникацията и разбирането са от първостепенно значение. Следователно, трябва правилно да изразите нуждите си. Ето някои полезни стратегии.

Аспекти, които трябва да разберете
Фактът, че партньорът ви не ви гледа, когато говорите за емоционални проблеми, не означава, че не ви обича. Просто той просто не владее тези умения и изпитва голям дискомфорт по време на този тип взаимодействия.

• Не е добра идея да го принуждавате да ви гледа. Това може да предизвика повече напрежение. Дайте му малко пространство, отнасяйте се с него с уважение и се опитайте да установите визуален контакт с него, без да го налагате.
• Създайте сценарий на доверие, в който е удобно за него да говори за това, което чувства и от което се нуждаят, без да го съдите.

Аспекти, които вашият партньор трябва да разбира
Партньорът ви трябва да разбере колко много цените зрителния контакт и ролята, която той играе в това как се чувствате. По същия начин е положително и здравословно да е наясно със стойността на уязвимостта, отварянето емоционално към другия и превръщането на зрителния контакт в съществена част от ежедневния език.

Предприемането на тази стъпка обаче може да бъде сложно и дори малко обезпокоително. Въпреки това ще израснете като човешко същество и връзката ви ще бъде по-ползотворна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X