Напишете дума/думи за търсене

Защо някои хора смятат, че заслужават специално отношение?

Някои хора смятат, че заслужават специално отношение. Не защото са им дадени някакви специални права или защото са по-различни от всички останали. Просто са такива, каквито са. Арогантни и търсещи внимание.

В психологията това отношение се определя като чувство за правомощие и е форма на ирационално поведение. Често се среща в детството. Много деца смятат, че заслужават преференциално отношение поради положението си на уязвимост. Това е така, защото те са наясно, че повечето отношения, които поддържат с възрастните, са асиметрични.

Докато детето расте и развива самодостатъчност, тази асиметрия постепенно се губи. То става автономно и развива силна идентичност, която влияе върху начина, по който се отнася към другите. Проблемът обаче възниква, когато порасналият индивид, подобно на тригодишното дете, продължава да вярва, че има повече права от всеки друг.

Защо се случва това?
Да имате право на нещо, е здравословно и дори необходимо очакване в някои случаи. Въпреки това мисленето, че заслужавате специално отношение по всяко време, е заплашително и проблематично поведение.

Всички имаме право да бъдем уважавани, да имаме работа, храна, дом, щастливи взаимоотношения и т.н. Въпреки това има хора, които се възприемат като огромна планета в средата на самотна галактика, около която всички останали трябва да се въртят.

Личности, които показват тази форма на постоянен
фаворитизъм, разкриват доста специфични психологически характеристики.


Д-р Джон Гедо е психоаналитик и автор на книги като „Модели на ума: Психоаналитична теория”, издадена през 1976. Той твърди, че всички ние сме програмирани да приемем, че имаме повече права от останалите, когато сме много млади.

Въпреки това с напредването на възрастта осъзнаваме, че и другите имат нужди. Нашите родители също имат важната работа да изгладят този вроден детски егоизъм и да насърчат нашата съпричастност и откритост към другите. Но има и такива, които не развиват способността да приемат, че всички хора еднакво заслужават едно и също отношение.

Тези, които се чувстват специални, не спазват правилата
Изследователите Емили Зитек от университета Корнел и Александър Джордан от Медицинското училище в Харвард провеждат някои интересни изследвания през 2017 г. Те откриват, че индивидите, които смятат, че заслужават специално отношение, са тези, които са склонни да се противопоставят на нормите. Те не приемат инструкции или се интегрират в много социални контексти.

Изследването твърди, че тези, които вярват, че имат повече права от другите, смятат всичко за несправедливо. Трудно им е да приемат правила, защото се възприемат като по-достойни от другите. Това е много проблематичен модел на личността на всички нива. Съжителството с тях води до непрекъснати конфликти, разногласия и напрежение.

Патологична черта

Фактът, че този тип хора имат проблеми с приемането на норми, предполага, че може да страдат от разстройство на личността. Като правило те страдат от антисоциални разстройства.
Освен това тези мъже и жени, които са погълнати от себе си и изискват преференциално отношение, обикновено са в спектъра на нарцистично разстройство. Това се предполага от липсата на емпатия и факта, че те дават приоритет на собствените си нужди пред тези на останалите.

Този тип профил е придружен и от други характеристики:
• Според тях светът им дължи нещо. Сякаш си мислят, че са направили безкрайни неща за цялото човечество и самият свят им е длъжник.
Независимо какво са постигнали или не, те винаги очакват повече.
• Приемат за даденост, че хората около тях са длъжни да правят неща вместо тях. За да постигнат това, те манипулират и използват жертвата.
• Когато другите не се поддадат на техните искания, те могат да реагират по драматичен, детски, тираничен и дори насилствен начин.
• Не оценяват нищо, което постигат, нито ценят никого около себе си.

Тези индивиди, които живеят с идеята, че заслужават преференциално отношение, в действителност са нещастни и разочаровани хора. Недоволството им от живота често води до враждебност.

Как да се справите с тези, които очакват специално отношение от вас?
Вероятно познавате определени хора от този тип в собствената си среда. Може би в офиса или дори сред вашето семейство и приятели. Те са от видовете фигури, които, ако не поставите никакви граници, в крайна сметка ще ви използват като обект или марионетка, за да задоволят своя егоизъм.

Какво може да направите, за да предотвратите това?
• Когато отправят ирационална молба, трябва категорично да я отхвърлите. Бъдете непреклонни и обяснете причината. Трябва също така да стане ясно, че те не трябва да правят повече в бъдеще.
• Трябва да приемете, че този тип хора няма да се променят, без значение колко много ги молите. Ето защо е важно те да разберат последствията от своите искания. Трябва да осъзнаят факта, че няма да им се доверявате и е добре да се дистанцирате от тях.
• Не ставайте жертва на техните манипулативни тактики.
• Опитайте се да ги вразумите. Напомнете им за необходимостта да вземат предвид, че всеки има права и нужди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X