Напишете дума/думи за търсене

Ключове за разпознаване на манипулативни родители

Отношенията с родителите ви винаги ли са били напрегнати и незадоволителни? А имате ли подозрение, че те могат да бъдат манипулативни? Често ли се чувствате виновни около тях? Объркани ли сте от техните действия, думи и нагласи, които все още ви засягат? Ако е така, може да сте част от група хора, които са случили на манипулативни родители.

Всеки може да упражнява емоционално изнудване или да изпусне нервите си в даден момент. Въпреки това манипулативни родителите прилагат широка гама от стратегии. Те упражняват контрол над децата си и в резултат на това подкопават самочувствието им. Това е константа, която продължава и продължава.

Манипулативните родители използват вина, обич или лъжи, за да упражняват контрол над децата си. Ето някои ключове за разпознаването им.

Настроението на манипулативните родители доминира в ситуацията
Всяка семейна среща се върти около настроението на родителите. Те са отворени, приветливи и приятелски настроени, когато са щастливи, но околната среда става напрегната и неудобна, когато емоциите им са отрицателни. Освен това чувствата им са непредсказуеми и лошо управлявани.

Те не празнуват успеха и радостта на децата си
Трудно е да се намери родител, който да не е щастлив, когато децата му процъфтяват. Въпреки това манипулативните родители често са завистливи, негодуващи, критични и дори цинични. Те превръщат всяка положителна новина в източник на вина или срам.

Опитват се да ги отнемат от хората, които ги обичат
Очакваме родителят да бъде щастлив, когато децата му се радват на добри и здравословни социални отношения, докато общуват с хора, които ги обичат, нали?

Манипулативният родител е склонен да критикува приятелствата на децата си, омаловажава стойността на техните връзки и подчертава всеки негативен аспект. Това е просто още един начин да се опитате да упражните контрол.

Те използват привързаността като средство за манипулация
"Ако ме обичаше, щеше да ме посещаваш всеки ден", „Не знам как можеш да ми кажеш това след всичко, което правя за теб“... Привързаността е инструмент за манипулация и то не само когато става въпрос за насаждане на вина.

Манипулативните родители използват ласкателства и подаръци като начин да бъдат на добрата страна на децата си, дори когато иначе им навредят с всички видове негативни нагласи.

Как да се справим с родителите манипулатори?
Първата стъпка, а често и най-сложната, е да осъзнаете и приемете, че родителите ви може да са манипулативни.
Това е така, защото съществува дълбоко вкоренено социално убеждение, че родителят винаги иска най-доброто за децата си. Това кара малтретираните деца да вярват, че са виновни за трудното си взаимодействие с родителите си. Освен това манипулаторите показват различни лица в зависимост от деня и контекста, което може да бъде наистина объркващо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X