Напишете дума/думи за търсене

2 неща, с които родителят формира у детето си сигурни отношения като възрастен

Като родители всички искаме най-доброто за децата си. Ние се стремим да ги видим да израстват в най-доброто от себе си и да създадем пространство, където могат да учат и да процъфтяват в щастливи и сигурни взаимоотношения.

Да разберем как да стигнем дотам обаче, невинаги е толкова лесно. Всяко дете е различно и това, което работи за едно, може да не работи за друго.
Как ние като родители може да помогнем на децата си да изградят силни, трайни взаимоотношения? Терапевтът по привързаността Ели Харууд споделя два съвета, които да помогнат на наследниците ни да стигнат дотам.

1. Ефективно безопасно убежище
„Важно е да бъдем едновременно свързани и съпричастни с нашите деца, като същевременно знаем как да останем спокойни и здраво стъпили на земята", казва Харууд. „И нашата работа като родители е да създадем това безопасно убежище за нашите деца. Това безопасно пространство може да им помогне да се справят с емоциите си, като същевременно им помага да осмислят света около тях."

Така че проявете разбиране и търпение към техните изблици. Опитайте се да се свържете с детето си и да го чуете как се чувства.

2. Сигурна основа
Децата се нуждаят от сигурна база с родителите си, където границите и уроците могат да им помогнат да растат.

Харууд продължава: „Това също означава, че ние трябва да бъдем родители, които могат да се справят с емоционалния процес на нашите деца, които пускат ръцете ни и излизат в реалния свят, изследвайки го.
През този период децата ви ще правят много грешки. И все пак те ще се поучат от тези злополуки и дори ще се свържат с околните поради тези глупави грешки.

Напомнете си, че вашата работа като родител е да бъдете сигурната основа, към която те могат да се върнат. Да бъдете основната база, която им помага да се чувстват разбрани и сигурни, докато разбират живота.

И когато започнете да намирате баланс, детето ви естествено ще ви търси повече. То ще признае какво представлявате и ще уважа факта, че вие ​​уважавате неговата независимост.

Въпреки че този съвет е страхотен, намирането на правилния баланс между нежност и строгост е ключово. Но много родители се борят да постигнат този баланс, тъй като не искат да изглеждат твърде сурови или снизходителни.

И така, как да създадем тези твърди, но здрави граници с нашите деца? Клиничният психолог д-р Анабел Чоу има съвети, които могат да помогнат.

Два начина да създадете граници с вашите деца

1. Бъдете ясни и директни
„Винаги бъдете ясни и директни, когато поставяте граници", казва Чоу. „Да бъдеш твърд и директен обаче, не означава, че трябва да си жесток. Не забравяйте, че целта ви тук е да изясните очакванията си."
Например, вместо да кажете „Оправи леглото си сега", може да кажете „Моля, оправи леглото си сега".

И двете фрази имат ясни и директни очаквания, но единият отговор е по-мил от другия. И тази доброта може да ви помогне да създадете взаимно уважение между вас и вашето дете.

2. Имайте подходящи очаквания
Едно нещо, което родителите често пропускат по отношение на границите, е дали те са подходящи за възрастта на детето им. Понякога те очакват питомците им да се придържат към правила, които не отговарят на техния етап на развитие.

Например детето ви може да не е в състояние да почисти стаята си само. Така че бъдете разумни с очакванията си и ако е необходимо, помогнете му.

Чоу предлага: „Вижте какви здравословни очаквания можете да имате за вашето дете и ги използвайте като критерии за неговото израстване. Следете напредъка му и го уведомете колко добре се подобрява и развива. Това може да мотивира детето ви, което го прави по-лесно да се придържа към тези граници."

Родителството не е разходка в парка. И докато се стремим да помогнем на нашите деца да развият сигурни взаимоотношения, да разберем как да направим това, може да бъде трудно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X