Напишете дума/думи за търсене

Този стил на родителство може да даде много любов на детето

Стилът на родителство, ориентиран към децата, е начин да се обясни как някои мами и татковци искат да направят живота на питомците си цветя и рози, смях и радост.
Какви са неговите характеристики?

1. Здравословно привързано родителство
Моделът на привързаното родителство е много ефективен като терапевтичен инструмент при работа с деца, претърпели травма, пренебрегване или малтретиране. Здравословно привързано родителство е много по-сложно от това просто да се опитваме да направим живота прекрасен и възпитателен за децата. Когато родителите станат твърде ориентирани към наследниците си в стила си на родителство, се появява тъмната страна на привързаното родителство.

2. Привързаността е сложен процес на развитие
Този процес позволява на децата да станат способни и годни социални същества. Терминът „привързаност" е измислен от Джон Боулби през 60-те години на миналия век и е дал началото на ново поколение родителство, основано на възпитание. Стратегии за насърчаване на здравословна привързаност на бебета и деца са показани в научната литература и са ефективни инструменти за отглеждане на деца. Привързаното родителство не е план за отглеждане и глезене на деца с идеята, че те магически ще пораснат и ще станат здрави и ефективни възрастни.
3. Родителството трябва да расте с детето
Бебетата и новородените се нуждаят от грижи, гушкане, гукане и богато взаимодействие с хората, които се грижат за тях. Мозъкът на новороденото не е напълно развит и времето, прекарано в люлеене и гледане в очите на мама, е от решаващо значение за правилното неврологично развитие.

Въпреки това, когато малките деца разширяват своите граници, лицата, които се грижат за тях, трябва да разширят своите родителски умения, ориентирани към хлапетата, за да отговорят на пълния спектър от нуждите им.
Привързаността е способността на бебетата и децата да обичат и да бъдат обичани, да се доверяват и да им се вярва, да се грижат и да бъдат обгрижвани. Хората са социални същества и животът в общество идва с правила. Някои правила са за безопасност. Като „стой далеч от пътя, освен ако възрастен не те държи за ръката". Това е ценно правило за безопасност, което всеки ден спасява живота на много деца. Други правила са за поддържане на мира и реда в дома. Като „устата е за ядене, говорене и пеене", а не за да се хапе и плюе по-малкият брат.

4. Преподаване на емоционални знания и умения
Децата зависят от родителите, за да научат сложни социални и емоционални знания и умения. Малките деца трябва да се научат да регулират емоциите си и да успокояват изблиците си. Децата в предучилищна възраст трябва да се научат да се редуват в игрите с приятели, да споделят играчки и да обръщат внимание на учителя. По-късно в живота тези жизненоважни социални и емоционални умения ще подкрепят децата, докато растат, за да станат съзнателни индивиди, уважителни ученици, ефективни служители и лидери и любящи партньори и родители.


Родителите, които се ангажират да насърчават развитието на здравословна привързаност на детето си, заслужават аплодиране. Родителството е най-предизвикателната работа на планетата, а отглеждането на страхотни деца е подвиг, който заслужава признание. Страхотните родители обаче знаят, че само възпитанието не е достатъчно, за да се отгледат страхотни деца. Те трябва да бъдат научени на граници, уважение, законност и грижа.

5. Преподаване на здравословни ограничения и граници
Ограниченията и границите на възпитанието не трябва да отдалечават родителите от подхранващия модел на родителство, ориентиран към децата. Позволете на бебетата и малките деца да се научат да се самоуспокояват. Правете малки стъпки.

Не забравяйте, че развиващите се умения се случват с течение на времето. Най-вече се въздържайте да обръщате внимание на негативно или нежелано поведение. Това може да означава да се отдалечите, докато вашето малко дете избухва, или да отнемете лакомство или от времето за игра от дете в предучилищна възраст, което умишлено е наранило друго дете. Когато родителите избегнат изкушението да се поддадат на неразумните изисквания на децата си, те ще ги спасят от тъмната страна на привързаното родителство.

6. Децата трябва да се учат от последствията от действията си
Родителите могат да изследват възпитанието, основано на последствията, за да повишат ефективността на ориентираното към децата родителство. Бавно мама и тате трябва да увеличат правилата и границите, които определят как детето трябва да действа и да се държи.

Предоставянето на директна и проста обратна връзка позволява на децата да знаят как се справят. Ученето на децата, че са отговорни за своите настроения, думи и действия, помага на малките да станат добри членове на семейството, ученици и граждани. Малчуганите се нуждаят от подкрепа в развитието на своите социални и емоционални умения. Давайте леки побутвания, когато е необходимо, и хвалете добре свършената работа. Най-вече балансирайте отглеждането със здравословно количество напътствия, за да може детето ви да успее в семейството и общността.

7. Избягвайте тревожните стилове на привързаност
Деца, които не са отгледани в среда, която насърчава здравословна привързаност, могат да развият поведенчески проблеми. Стилът на привързаност на родителя играе важна роля за появата на поведенчески проблеми при детето или тревожни стилове на привързване през ранното детство. Поставянето на граници и преподаването на правила за обноски и уважение са критични за здравословното развитие на детето. Родителите могат да избегнат емоционални и поведенчески проблеми, като завършат плана за привързано родителство, за да включат други важни емоционални и социални стратегии за отглеждане на деца.

Когато родителите разберат пълния обхват на привързаното родителство, те могат да разширят възпитателния модел, ориентиран към децата, и да включат всички други важни умения, от които наследниците им се нуждаят, за да растат здрави, щастливи и пълноценни. Уважение, почтеност, разбиране и любов са основни умения, от които всеки човек се нуждае. Социалното съзнание и некриминалното поведение са еднакво важни и позволяват на децата да израснат, за да станат щастливи, продуктивни и успешни възрастни. И това в края на краищата е целта на привързаното родителство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X