Напишете дума/думи за търсене

Типовете мъже, с които трябва да се избягват срещи на всяка цена

Най-вероятно сте чували за гаслайтинг във връзките и защо трябва да го избягвате. Ако пък за пръв път се сблъсквате с термина, то тогава може да се обясни така - всичко е лъжа. Става въпрос за убеждаване на един партньор, че греши или че е психично болен. Случва се през цялото време при контролиращи връзки, връзки, в които някой има афера или зависимост към дадена субстнация.

Това е вид психически контрол и злоупотреба. Гаслайтърът си съчинява истории, изкривява спомените и създава среда, в която неговият партньор се съмнява в своите възприятия, вярвания и разум.

В мистериозния едноименен трилър от 1944 г. (Gaslight – светлина от газова лампа) Ингрид Берман играе жена, „осветена" от съпруга си. Мъжът нарочно затъмнява светлините в къщата, а когато съпругата му коментира това, той настоява, че тя си въобразява неща. Оттам идва името.

Има три основни места, където може да възникне гаслайтинг.

1. Често се случва в любовна връзка
Ако сте жертва на изневяра, то изобщо не е изключено неверникът да отрече и омаловажи всички факти или доказателства, които намерите за неговата недискретност. Той ще ви обясни, че си измисляте или ще твърди, че дадено нещо е косвено доказателство. Винаги ще намери правдоподобни причини за това, което виждате, и ще ви накара да се съмнявате в себе си.

2. Някой, който се бори със зависимост
Ако открадне нещо, за да подкрепи пристрастяването си, зависимият ще ви каже, че е изгубено или се опита да ви убеди, че сте го дали на някого. С течение на времето лъжите и измамите се натрупват.

3. Някой, който контролира
Пазете се от партньор, който ви държи извън равновесие и не сте сигурни, че може да запази контрола, за който толкова ламти. Освен това той ще ви изолира, за да ви предпази от проверка на реалността. Когато сте изолирани (от приятели и семейство), лесно ще се съмнявате в себе си и ще започнете да вярвате на контролиращия си партньор. Проблемът с гаслайтинга е, че лъжата е фина и дадените обяснения често са правдоподобни.

Има няколко ключови събития, които се случват при гаслайтинга:

- Когато защитавате себе си и идеите си, партньорът ви класифицира като луди или ирационални.
- Измамникът/гаслайтърът/пристрастеният ще ви кара да мислите, че може да грешите и че вашето мислене е изкривено. След това той ще ви даде своята версия на истината. Оставяте другия човек да определи вашата реалност вместо вас.

Това не е връзка, това е болест. Не се поддавайте на гаслайтинга.

Ето какво трябва да направите:
- Ако интуицията ви подсказва нещо, послушайте я.
- Ако се съмнявате в себе си, потърсете професионална помощ, за да „разплетете" мислите си.
- Водете дневник на възприятията си, така че когато партньорът ви ги обясни, може да прегледате идеите си без натиск.
- Не отказвайте помощ от приятели и външна подкрепа. Те могат да бъдат вашата проверка на реалността.
- Не забравяйте, че не сте „чувствителни", „луди" или „напрегнати", ако реакциите ви са в отговор на нещата, които виждате да се случват.
- Разпознайте това като игра на власт и защита от гаслайтъра, за да се предпазите (често от саморазправа).
- „Махай се, преди да се озовеш в лудницата", както почти направи героинята на Бергман.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X