Напишете дума/думи за търсене

Бари Кеоган – бездомникът, който намери дом в киното

Да бъдеш следващото голямо нещо в света на киното, носи след себе си неимоверен натиск. Бари Кеоган е в лентата за изпреварване на това пътешествие.
Невротичният актьор с остро лице, изглежда, заема всяко ъгълче, на което си струва да се обърне внимание в развлекателната индустрия.
Той е роден в общност, опустошена от пристрастяване към хероин. Майка му умира от свръхдоза. „Не беше хубав ден, беше най-лошият ден в живота ми. Бях на около 12, но имаше нещо в мен, което просто си избрах да взема и ме направи по-силен."

След смъртта на майка си той и брат му живеят при тринайсет различни приемни семейства, после е изведен от системата и отгледан от неукротимата си баба.
„Преживяванията ми са различни от тези на всеки друг, докато растях. Начинът, по който ги преживях, наистина не беше хубав, но това те прави солиден мъж. Кара те да се справяш с нещата много по-добре. Никога не е хубаво децата да бъдат отнемани от родителите си. Социалните заведоха мен и брат ми в един офис и ни оставиха да чакаме. Спомням си малка секция с играчки отзад и малка зона за игра", споделя за неволите си младият актьор. Въпреки нелекия си житейски старт той сериозно зачита неравностойното си положение и е пълен с похвали за семействата, които са се грижили за него.

„Да, всичките ми приемни семейства бяха много добри към мен. Но въпреки това не е много приятно изживяване. Едва когато остарееш, осъзнаваш, че си бил сам-самичък. Като дете не знаеш какво се случва. Ти си тук. След това си в следващата къща. Това се превръща в монтаж в ума ти. Спомням си една плюшена розова пантера... В миналото се е случвало семействата понякога да бъдат разделени, но аз и брат ми имахме късмета да останем заедно", откровеничи Кеоган.

Макар майка му да не може да се грижи за Бари и брат му Ерик, всяка събота вижда момчетата си. „Вълнувахме се, че я виждаме всяка събота. Че ни водеше в „Макдоналдс", на кино и подобни неща. Сега е болезнено да мисля за това. Като дете си мислиш: „Това е моята мама", но също така си приютен от чуждо семейство, това е странно."
Въпреки неравния му старт в живота, изглежда така, сякаш Бари е „наваксал" малко с доброто, което му се случва.

Всичко започва с ирландския криминален филм „Между каналите" на Марк О'Конър, който улавя Кеоган в актьорската мрежа, макар че преди това е играл в училищна коледна пиеса, участието в която му бива отнето за лошо поведение.
„Мислех си, че с това моята актьорска кариера приключи, но тогава се появи Марк. Имаше нещо зад камерата там. Можеше да се скриеш зад нея. Беше терапевтично. Работех с емоции и разказвах история. Тогава го усетих."

„Между каналите" едва успява да излезе по кината, но критиците се възхищават на изключителната енергия на Бари и това му служи като убедителна визитна картичка за неговия талант.
Международното признание го връхлетя, когато той се появи като психопат в „Убийството на свещения елен" и като ненарочен герой в „Дюнкерк". В първия си партнира с Колин Фарел, а в лентата на Кристофър Нолан застава до Килиън Мърфи.

„Това е по-вдъхновяващо, отколкото да бъдеш звезда – казва Кеоган. – Колин беше много вдъхновяващ. Той оказа огромно влияние върху това, което мисля и как действам. Беше важно да работя с него. И Килиън също. Без да искам да ги карам да се чувстват стари, докато растях, ги гледах и си мислех: може би бих могъл да направя това. Тези момчета ми отвориха пътя. И те са дори по-добри хора, отколкото актьори."

После идва и безспорното признание заради превъплъщението на селския идиот в лентата на Мартин Макдона „Баншите от Инишерин", за което получи номинация за „Оскар".

Майката, която помага 
и от отвъдното
Въпреки целия успех, на който се радва, Кеоган вярва, че присъствието на духа на майка му е това, което му е помогнало да постигне мечтата си.
„Наистина го чувствам. Вярвам, че тя е тук, с мен през това пътуване, през добрите и лошите моменти. Имам страхотни спомени от нея, тя беше прекрасна. Беше висока метър и осемдесет, имаше дълга черна коса. Когато мисля за нея, винаги слагам усмивка на лицето ?.
Преди всяко прослушване се моля на покойната си майка за късмет, защото искам да получа малък тласък, преди да вляза при кастинг-директорите. Чудя се дали някога би го очаквала. Едва ли. Би била изненадана. Нямах мисъл да се занимавам с актьорство до 16-17-годишна възраст, а тогава нея вече я нямаше. Сигурен съм, че тя би била доста горда."

И докато покойната му майка остава източник на сила и вдъхновение, Бари също е благодарен за любовта и подкрепата на семейството си и жертвите, които са направили, за да гарантират, че той ще израсне сред тях.
„Всичко е свързано със семейството ми. Моята баба и леля ми, те бяха огромна част от живота ми, като ме взеха от приемна грижа. Те се бориха за мен и брат ми. Положиха неимоверни усилия, за да ни върнат обратно у дома."

Сега, изживявайки мечтата си в Холивуд, Бари не е забравил откъде идва.
Той активно се занимава с благотворителни каузи, свързани с деца, и е татко на син.

Снимка: Searchlight Pictures/Everett Collection

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X