Авокадото все по-често присъства в нашето меню. Независимо дали предпочитаме да го нарежем в салатата или да го включим в някой такос, този плод придава особен нюанс на ястията.
И въпреки че вече може да се снабдим с авокадо от почти всеки магазин за плодове и зеленчуци, има начин да си го отглеждаме и у дома.
Необходими са само няколко лесни стъпки и основни неща като вода, клечки за зъби и почва, за да се насладите на всички предимства на това прекрасно стайно растение.
5 основни стъпки, за да започнете да отглеждате свое собствено авокадово дърво от едно кафяво семе:
Необходими консумативи
Семената от авокадо (може и от авокадо, което сте купили преди това!)
клечки за зъби
Широка чаша или буркан
25 см саксия
Почва за саксии
Лопатка
Измийте остатъците от костилката на авокадото (не я режете и не я чупете). След като изсъхне, поставете 3-4 клечки за зъби по средата на костилката.
Поставете широкия край на костилката надолу в чаша за пиене или буркан. Уверете се, че в съда има достатъчно вода, за да потопите долната третина на семката.
Уверете се, че държите чашата на топло място и далеч от пряка слънчева светлина и редовно сменяйте водата. Трябва да забележите корени и кълнове след около 2-6 седмици. Ако обаче не ги видите, започнете с друго семе.
След като кълнът достигне височина от около 15 см, отрежете го до около половината – 7.5 см, за да стимулирате растежа на повече корени.
Когато стъблото отново израсне, използвайте 25 см саксия с богата почва, за да засадите ямката.
Сега трябва само да проявите търпение и да изчакате вашето авокадово дърво да разцъфне.
Ако не искате да започвате от нулата, може да си купите и саксия с авокадо.
Забележка: Вместо да започвате от нулата, купете по-стари дървета. с височина 122 см, които могат да дадат плод след 3-4 години, а не след 10.
Поставете саксията на слънчево място на закрито и поливайте по малко, но често. Целта е да поддържате почвата влажна, но не мокра.
През лятото можете да поставите саксията на открито, стига температурите да са над над 7°C. От време на време подрязвайте растението (на всеки около 15 см), за да го направите по-пълно.
Ако поливате твърде много, може листата да пожълтеят. Ако това се случи, изрежете го, за предотвратите загниване на корените.
Коментари (0)
Вашият коментар