Запеченият сандвич със сирене е класика, която никога не остарява – любим както на деца, така и на възрастни. Лепкавото разтопено сирене между хрупкавия, леко намазан с масло хляб е истинска утеха. Но как да направите този вечен любимец още по-вкусен, разказват от Marthastewart.com. От промяната на хляба до експерименти с различни сирена и добавки, възможностите са безкрайни.
Изберете правилния хляб
Класическият мек хляб за сандвичи е добър избор, защото става хрупкав отвън и остава мек отвътре. Но не се страхувайте да експериментирате – заквасеният хляб и полумеките хлебчета също са отличен вариант, който запазва текстура и се омекотява леко при готвене. Избягвайте хлябове с твърда кора като багета или чабата, защото сиренето и пълнежът може да изтекат при първата хапка.
Нарежете хляба на филии с дебелина около 6-12 мм за твърд хляб и 12-18 мм за по-мек.
Излезте извън класическото сирене
Освен класическо сирене, смесването на няколко вида сирена придава уникален вкус и текстура. Меки сирена като камамбер и моцарела, полутвърди като чедър и гауда, или по-ароматни варианти като таледжио и раклет са отличен избор, стига да се топят добре.
Добавете месо
За по-богат вкус прибавете сушено месо като прошуто, салам или чоризо, или деликатесни филийки пушена шунка, печено говеждо и други. Остатъците от вечерята също са чудесна опция – пилешко, пуешко, бекон – всичко това става чудесен протеинов акцент в сандвича.
Включете зеленчуци и плодове
Пресни бейби спанак, рукола и кейл добавят свежест и цвят. Тънки резени домати или карамелизиран лук ще придадат сладникавост и умами вкус. Любими са и маринованите гъби, както и сезонните плодове – парченца смокини, праскови, ябълки или круши, които балансират с богатото сирене.
Не пренебрегвайте киселите и пикантни акценти
Добавете кисели краставички, маринован червен лук, пеперончино или печени чушки за контраст и свежест. Маринованите сърца от артишок също са страхотен избор, който съживява вкуса.
Намажете със специални пасти и сосове
Класическото песто върви перфектно с моцарела и домати, а калабрийската чили паста добавя пикантност с мярка. Майонезата, обогатена с пресни билки или подправки, хумусът и различните видове горчица са отличен избор. Не подценявайте сладките нотки на мармалад или мед – те създават пленителен контраст към соленото сирене.
С тези идеи всеки печен сандвич със сирене ще стане неустоимо вкусен и персонализиран точно според вашите предпочитания.
Коментари (0)
Вашият коментар