Напишете дума/думи за търсене

Какво да знаят родителите за новите естествени оцветители в храните

Pixabay

С какво се хранят децата, сигурно е една от най-важните теми, които занимават родителите. Във време, когато всякакви лакомства могат да изкушат малки и големи, е въпрос на изключително отстояване за по-здравословен начин на живот. Напоследък Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предприе важни стъпки към промяна на хранителните съставки, насочвайки се към по-естествени алтернативи.

Идеята е постепенното да се премахнат оцветителите на химична основа от хранителните продукти, предава Parents.com.

Тази стъпка е отговор на потребителското търсене на по-натурални съставки в храните.. Експертите са съгласни, че одобрените нови добавки като цяло се считат за безопасни. За разлика от синтетичните бои, които се произвеждат химически и не предлагат никакви ползи за здравето, новите добавки са извлечени от естествени източници – като водорасли и цветя.

Защо е важна тази промяна?

Хранителните добавки са вещества, добавени към храната с цел подобряване на вкуса, цвета, текстурата или запазване на свежестта. Те помагат за поддържане на консистенция, подобряване на външния вид и удължаване на срока на годност, отбелязва изданието.

Въпреки това, последните данни сочат потенциална връзка между изкуствените хранителни добавки и поведенчески проблеми, както и забавяне в развитието при децата. Макар и не всички експерти да са на едно мнение относно степента на вреда, едно е ясно: тези оцветители не предлагат никакви ползи за здравето.

Кои са новите естествени одобрени добавки?

Одобрени са четири нови естествени хранителни добавки: синьо от гардения (генипин), екстракт от Galdieria синьо, калциев фосфат и екстракт от пеперуден грах.

Синьо от гардения (генипин) е естествено син оцветител, получен от плода гардения. Вече е широко използвано в Азия за храни като замразени десерти, конфитюри, печива и напитки. Изследванията показват, че не е канцерогенно, дори във високи дози.

Екстракт от Galdieria произлиза от вид червени водорасли, наречени Galdieria sulphuraria. FDA одобри употребата му в множество храни, включително плодови смутита, сокове, млечни шейкове, бонбони, кисело мляко и други преработени храни. Експертите го признават за като цяло безопасен.

 Екстракт от пеперуден грах. Тази добавка се използва за оцветяване на храни в различни нюанси на синьо, лилаво и зелено. Получава се чрез водна екстракция от изсушени листенца на растението пеперуден грах. Може би вече сте консумирали храни с тази добавка, тъй като тя вече присъства в някои спортни, плодови и млечни напитки, бонбони, кисело мляко и сладолед. FDA ще разшири употребата му и до зърнени закуски, бисквити, снакс миксове, солети, картофен чипс, тортила чипс и чипс от многозърнести култури.

Въпреки предупреждението на тайванското правителство от 2019 г. за възможни странични ефекти (гадене и диария) при големи количества, като цяло се смята за безопасна хранителна добавка в малки количества.

 Калциев фосфат е бяло, естествено срещащо се минерално съединение, което служи за множество цели, включително като средство против слепване, източник на калций и за промяна на текстурата. Използва се също и в пастите за зъби.

Той не е нова добавка и е бил в бебешки формули и зърнени храни от години, като обикновено се признава за безопасен. Сега е одобрен за неща като захар за понички, бял захарен фондан и някои готови меса.

Какво означава това за вашето семейство?

Въпреки че промените отнемат време, експертите очакват тези нови съставки да започнат да се появяват на етикетите на храните в скоро време.

Пълните ефекти обаче вероятно ще настъпят след поне година. Някои големи марки вече са се ангажирали да премахнат изкуствените оцветители до края на следващата година, което означава, че до 2026 г. зърнените закуски и дори киселите млека на вашето дете може да са все още цветни, но с по-естествени съставки.

Практически съвети за родители в магазина:

Как можете да се ориентирате в магазина междувременно и дори след като новите добавки станат по-разпространени?

 Четете етикета: „Четете списъка със съставките на хранителните продукти", съветват експертите. Уверете се, че можете да прочетете и разберете всички съставки в дадена храна. Това ще ви позволи да правите по-информиран избор за вашето семейство.

Приоритизирайте храните с една съставка: „Естествено" не винаги означава „най-здравословно" или „без никакъв риск". Бонбони и чипс с екстракт от пеперуден грах все още могат да съдържат повече от препоръчителните дневни стойности на захар и сол. Експертите предлагат да консумирате диета от храни с една съставка, като ябълки, броколи и непреработени протеини, включително бобови растения и риба, богата на Омега-3, като сьомга, без излишно количество сол. Децата следват примера на своите родители.

 Намерете баланс и се отървете от чувството за вина

 Няма как да контролирате напълно какво яде детето ви на рожден ден. Вместо да се стремите към пълно елиминиране, фокусирайте се върху практически стъпки и баланс.

Например, заменете храните с „неестествено ярки цветове", като чипс, с хрупкави зеленчуци и хумус за основни ястия и закуски. Целите плодове, като динята, имат естествени, а не добавени захари, за разлика от много сокове

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X