Напишете дума/думи за търсене

Ретро ли е наказването в ъгъла?

Авторът на „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“ - психологът от Нова Зеландия Найджел Лата, е застъпник на старомодното изпращане в ъгъла и препоръчва на родителите да го използват за крайни прояви от страна на децата като удряне, грубост или чупене. Новото в теорията на психолога е да преобразите ретро наказанието спрямо вашето дете: „Номерът с изпращането в ъгъла е, че действието му е строго индивидуално. Прилагането му е различно при различните деца – категоричен е Лата – Вие трябва да решите как да нагласите изпращането в ъгъла, така че да сработи за вашите деца“.

Психологът предлага няколко различни варианта като всеки действа за едни и не действа при други деца:

- наказани на стол – за някои деца е ужасно да стоят в стаята и да не могат да участват в активностите, рискът е да се противят и да стават непрекъснато;

- в съседната стая – някои мразят да стоят сами в отделна стая, докато знаят, че вие гледате телевизия или играете с другите, но пък има и такива, които даже ще се зарадват на такова свобода;

- на тъмно – действа при сериозни провинения, но рискът е, че могат да се ударят, паднат или изплашат прекалено много;

Затова Лата препоръчва да използвате най-сигурния вариант – изпращане в ъгъла, но да следвате няколко условия: не викате, не се карате, спокойно обяснявате на детето, че е наказано и след това спирате преговорите; докато е наказано, не говорите с него, не продължавате да му се карате, игнорирате го и ако напусне ъгъла, безмълвно го връщате обратно. Според психолога продължителността на наказанието трябва да е по една минута за всяка година от възрастта на детето.

Някои психолози дори подчертават, че идеята на изпращането в ъгъла не е да се накаже детето, а да му се даде време да се успокои, да се откъсне от заниманието си, да се разсее, а също така да се успокоите и вие.

Но Найджел Лата е застъпник на теорията, че изпращането в ъгъла има истински ефект, ако наистина е наказание: „За да подейства, то трябва да е неприятно за децата. Изпращането в ъгъла действа не защото децата се отдават на размисъл и успокоение, а защото мразят да стоят наказани и са готови да направят каквото трябва, за да се махнат от ъгъла“.

Другият важен момент е постоянството в прилагането. Това означава, че трябва да решите кое поведение заслужава изпращане в ъгъла и всеки път, когато видите такова проява, да действате без колебание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X