Напишете дума/думи за търсене

Отгледайте тикви в задния двор

Снимка: Pexels

Да си отглеждаме тиква в задния си двор съвсем не е лошо предложение. Тиквата може да използваме за дълбаене и декорация за Хелоуин, чудесна е и за готвене на тиквена супа или тиквеник. Отглеждането ѝ носи есенно настроение.

При правилни условия, отглеждането на тикви е лесно и достъпно.Тиквите се развиват най-добре в слънчева, добре дренирана почва, богата на хранителни вещества, с редовно поливане, съобщават експерти пред Marthastewart.

Събирайте реколтата, когато стъблата започнат да увяхват и кората се втвърди. Съхранявайте на хладно и сухо място.

Засадете тиквите, когато температурата на почвата достигне поне 18°C през деня и над 13°C през нощта, за да избегнете риска от слани.

В повечето региони това означава края на пролетта или началото на лятото — най-често от края на май до началото на юни, обяснява Шели Дийтън.

Изберете слънчево място с рохка, добре дренирана почва, обогатена с азотен компост, казва Дийтън.

Важно е да осигурите много пространство, тъй като тиквените лози могат да се разпрострат на повече от 6 метра.

Стъпки за грижа:

Осигурете достатъчно азот и фосфор за здрава зеленина и плодове. Може да използвате перално брашно и рибено брашно за балансирано подхранване. Засаждайте семената на разстояние от 90 до 120 см едно от друго. Във всяка купчинка засадете 3–4 семена на дълбочина около 2,5 см. Покрийте с пръст и полейте обилно.

След покълване, оставете само най-силните 1–2 растения във всяка купчинка, за да осигурите пространство и здрав растеж.

Поливайте обилно, но само 1–2 пъти седмично, като навлажнявате почвата в дълбочина. Това стимулира развитието на силни корени.

Тиквите обичат пълно слънце — осигурете им поне 6–8 часа пряка светлина дневно.

Предпочитат добре дренирана почва, богата на органична материя. Препоръчва се да направите тест на почвата, за да определите нуждите ѝ.

Тиквите са гладни растения. Затова в началото използвайте тор  високо съдържание на азот, когато растението е около 30 см високо.

Когато лозите започнат да се разпространяват, преминете към тор с повече фосфор и калий, за да стимулирате цъфтежа и образуването на плодове.

Оптималната температура за отглеждане е между 21°C и 32°C.

Тиквите се берат от края на лятото до началото на есента — обикновено между 90 и 120 дни след засаждането. „Ние обикновено чакаме лозите да започнат да увяхват и плодът да придобие наситен, дълбок цвят", казва Дийтън.

Тиквата е готова за бране, когато кората е толкова твърда, че не можете да я надраскате с нокът. Използвайте остър нож или градинарска ножица и оставете няколко сантиметра от дръжката, за да удължите срока на съхранение.

След като ги приберете, дръжте тиквите в прохладно и сухо място, при температура между 10°C и 13°C. Не ги трупайте една върху друга и ги дръжте внимателно, тъй като могат лесно да се наранят. Дори големите тикви са деликатни.

 Ако ги използвате за есенна украса на открито, поставете под тях плат или пясък, за да не загният. Покрийте ги с навес или тента, за да ги предпазите от пряко слънце, съветва Вал Дженсън.

Пазете тиквите от тиквени бръмбари и краставични бръмбари. Контролирайте с ръчно събиране, защитни покривала в началото на сезона.

Може да имат брашнеста мана по листата. Превенцията е като поливате в основата, а не върху листата. Използвайте капково напояване. Оставяйте достатъчно разстояние между растенията за добра вентилация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X