Представи си следната сцена: поканил/а си чужденци – може би един строг британец, която очаква „fish and chips", и една австралийка, която се пита дали е възможно България да не е само киселото мляко. И ти искаш да ги впечатлиш, без да се разплачеш пред печката, нито да обясняваш какво е „шопска" и защо няма шотчета в салатата. Трябва нещо наше, но смело, с вкус и стил, който казва: „Ето ни културата - но в 21-ви век и с усет за хора."
Печен патладжан с доматено пюре
Съставки: 2 патладжана, 3 домата, 3 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 с.л. оцет, щипка захар, магданоз.
Приготвяне: Нарежете патладжаните на шайби, посолете и запечете до златисто. Обелете и нарежете доматите, пасирайте със зехтина, чесъна, оцета и захарта. Подредете патладжаните и залейте с доматеното пюре, поръсете магданоз. Сервира се топло или на стайна температура.
Мини гювечета с маслини и сирене
Съставки: 100 г фета, 50 г маслини, 2 сушени домата, 1 малка глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. каперси, 20 мл зехтин.
Приготвяне: Запържете лука леко, добавете нарязаните маслини и домати. Смесете с натрошеното сирене и каперсите. Разпределете в гювечета, полейте с яйце и печете 12–15 минути на 180 °C.
Печена лютеница с гризини
Съставки: 3 печени червени чушки, 2 печени домата, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. зехтин, малко мед, гризини.
Приготвяне: Смелете чушките и доматите с чесъна и зехтина, добавете мед за лек сладък баланс. Сервирайте с хрупкави гризини или тънки филийки хляб.
Фаршировани чушки с ядки и сирене
Съставки: 4 чушки, 50 г орехи, 50 г сирене, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. копър, 1 ч.л. лимонов сок, 20 г масло.
Приготвяне: Смелете орехите с подправките и сиренето. Напълнете чушките, печете 15 минути на 180 °C, след което добавете масло върху всяка чушка.
Миш-маш с киноа
Съставки: 2 червени чушки, 2 домата, 1 глава лук, 2 яйца, 50 г сирене, 100 г сварена киноа, 20 мл зехтин.
Приготвяне: Запържете лука и чушките, добавете доматите. Разбъркайте с киноата, направете кладенче за яйцата, добавете сиренето и оставете на слаб огън 5 минути.
Пюре от патладжан и чушки с питки
Съставки: 2 патладжана, 3 червени чушки, 3 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин, малко лимонов сок, питки.
Приготвяне: Изпечете патладжаните и чушките до омекване. Пасирайте с чесън, зехтин и лимонов сок. Сервирайте с хрупкави малки питки.
Мини тарталети с тиква и сирене
Съставки: 200 г бутер тесто, 150 г настъргана тиква, 50 г сирене, 1 яйце, щипка канела.
Приготвяне: Нарежете тестото на кръгчета, поставете във формички. Смесете тиквата със сиренето, яйцето и канелата. Напълнете тарталетите и печете 20 минути на 180 °C.
Гриловани домати с киноа и сирене
Съставки: 4 домата, 100 г сварена киноа, 50 г сирене фета, магданоз, зехтин, черен пипер.
Приготвяне: Запечете доматите на грил, напълнете с киноа и сирене, поръсете магданоз и черен пипер. Сервирайте топли или охладени.
Картофени лодки с чесново-магданозов сос
Съставки: 4 картофа, 2 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 с.л. магданоз, сол, пипер.
Приготвяне: Разрежете картофите на половини и издълбайте леко. Запечете до златисто. Смесете чесъна, магданоза и зехтина за сос, залейте лодките преди сервиране.
Хрупкави тиквени чипсове с кимион
Съставки: 2 тикви, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. кимион, сол.
Приготвяне: Нарежете тиквата на тънки филийки, оваляйте в зехтин и кимион, печете на 180 °C около 15 минути до хрупкавост.
Печени патладжанови ролца със сирене
Съставки: 2 патладжана, 100 г сирене, 1 яйце, 1 с.л. магданоз, зехтин.
Приготвяне: Нарежете патладжаните на дълги филийки, запечете, оставете да изстинат. Смесете сиренето с яйцето и магданоза. Навийте филийките с плънката и подредете в тава, полейте с малко зехтин, печете 10 минути.
Чушки на фурна с крема сирене и орехи
Съставки: 4 червени чушки, 50 г крема сирене, 30 г орехи, 1 ч.л. зехтин.
Приготвяне: Изпечете чушките, обелете и напълнете с крема сирене и орехи, поръсете с капка зехтин преди сервиране.
Топли тиквени хапки с мед и лимон
Съставки: 200 г тиква, 1 с.л. мед, настъргана кора от лимон, 1 с.л. брашно.
Приготвяне: Нарежете тиквата на кубчета, смесете с мед, лимон и брашно. Запечете на 180 °C около 15 минути.
Гриловани зеленчукови шишчета
Съставки: тиквички, чушки, патладжан, червен лук, зехтин, розмарин.
Приготвяне: Нарежете зеленчуците, нанижете ги на шишове, намажете със зехтин и поръсете розмарин, гриловайте 10–12 минути.
Мини кюфтенца с йогуртов сос
Съставки: 300 г телешко или агнешко, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 50 г галета, 100 г йогурт, копър.
Приготвяне: Смесете месото с яйцето, галетата и чесъна. Оформете мини кюфтенца, запечете 15 минути на 180 °C. Поднесете с йогурт с копър.
Хрупкави картофени кубчета с розмарин
Съставки: 4 картофа, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. розмарин, сол, пипер.
Приготвяне: Нарежете картофите на кубчета, смесете със зехтин, розмарин, сол и пипер. Печете на 200 °C 20 минути до златисто.
Мини тиквеник с мед
Съставки: 100 г бутер тесто, 150 г настъргана тиква, 1 с.л. мед, 30 г орехи.
Приготвяне: Напълнете малки формички с тиква, орехи и мед, печете 15–20 минути на 180 °C.
Деконструирана баклава
Съставки: 100 г кори, 50 г орехи, 50 г захар, 1 ч.л. канела, малко масло.
Приготвяне: Нарежете корите на малки квадрати, запечете с масло, смесете с орехи, канела и захар. Поднесете на хапки.
Меденки с йогуртов крем
Съставки: 150 г меденки, 100 г йогурт, 1 с.л. мед, ванилия.
Приготвяне: Смесете киселото мляко с мед и ванилия, сервирайте върху меденките като мини десертчета.
Коментари (0)
Вашият коментар