Напишете дума/думи за търсене

10 бързи и разкошни рецепти за здравословен сладолед (без машина)

В горещите дни сладоледът е първото изкушение, към което посягаме. Често обаче купешките варианти са пълни със захар, стабилизатори и изкуствени аромати, които не са най-добрият избор за хората, които искат да се хранят балансирано или спазват диета. Добрата новина е, че у дома можем да приготвим сладолед за минути – с чисти продукти, без излишни добавки, а резултатът е и вкусен, и полезен. Ето десет проверени идеи, които не изискват сложни уреди, а само желание за експеримент.

Първата класика е сладолед от замразени банани. Когато нарежем бананите на парчета и ги замразим, след това можем да ги пасираме до кремообразна текстура, която прилича на млечен сладолед. Бананите дават естествена сладост, фибри и калий, а ако добавим малко какао, получаваме бърза и здравословна алтернатива на шоколадов сладолед. Подходящо е и за хора, които избягват мляко и захар. Но нека запишем десетте рецепти подробно. Сигурни сме, че ще останат в семейната ви тетрадка с рецепти дълго.

Бананов сладолед

Продукти:

3 банана (около 300 г)

1 с.л. какао (10 г)

1 ч.л. ванилия

Приготвяне: Нарежете бананите, замразете ги, пасирайте със съставките до кремообразна смес, върнете във фризера за час.

Кисело мляко с мед и плод

Продукти:

250 г цедено кисело мляко

2 с.л. мед (30 г)

100 г ягоди или боровинки

Приготвяне: Смесете всичко, пасирайте леко, сложете във фризера за 2–3 часа, разбъркайте веднъж по средата.

Авокадо с лимон и ванилия

Продукти:

1 голямо авокадо (200 г)

2 с.л. мед или агаве (30 г)

2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. ванилия

Приготвяне: Пасирайте всички продукти до гладка смес, оставете във фризера за 2–3 часа.

Протеинов сладолед

Продукти:

200 мл прясно или бадемово мляко

1 мерителна лъжица протеин на прах (30 г)

100 г замразени малини

Приготвяне: Разбийте всичко в блендер, сложете във фризер за 2 часа, разбъркайте веднъж.

Кокос и манго

Продукти:

200 мл кокосово мляко

200 г замразено манго

1 с.л. мед (15 г)

Приготвяне: Пасирайте продуктите, замразете за 3 часа, на половината време разбъркайте.

Динено сорбе

Продукти:

400 г диня (без семки)

сок от ½ лимон

1 с.л. мед (15 г)

Приготвяне: Нарежете динята, замразете кубчета, пасирайте със сока и меда, върнете във фризер за още час.

Кисело мляко и фъстъчено масло

Продукти:

200 г цедено кисело мляко

2 с.л. фъстъчено масло (40 г)

1 ч.л. канела

Приготвяне: Смесете и разбийте до гладка смес, замразете за 2–3 часа.

Овесен сладолед с плодове

Продукти:

50 г фини овесени ядки

200 мл бадемово мляко

100 г замразени горски плодове

1 с.л. мед (15 г)

Приготвяне: Сварете овеса в млякото 5 минути, охладете, смесете с плодовете и меда, пасирайте и замразете 2 часа.

Шоколадов сладолед с авокадо

Продукти:

1 голямо авокадо (200 г)

2 с.л. какао (20 г)

2 с.л. мед или кленов сироп (30 г)

50 мл бадемово мляко

Приготвяне: Пасирайте всички продукти, оставете във фризер 2–3 часа.

Чия и горски плодове

Продукти:

200 мл кокосово или бадемово мляко

3 с.л. чия семена (30 г)

150 г замразени малини или боровинки

1 с.л. мед (15 г)

Приготвяне: Накиснете чията в млякото за 2 часа в хладилник, добавете плодовете и меда, пасирайте и замразете за още час.

Всички тези сладоледи са лесни за приготвяне и позволяват гъвкавост – можете да заменяте плодове, млека и подсладители според вкуса си. Най-важното е, че те са по-близо до естествената храна, без излишна захар и химия, и могат да бъдат част от балансирано хранене. Такива варианти са подходящи и за хора на диета, защото съдържат повече полезни вещества и по-малко празни калории. Така сладоледът вече не е забранено удоволствие, а част от здравословния ни начин на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X