В горещите дни сладоледът е първото изкушение, към което посягаме. Често обаче купешките варианти са пълни със захар, стабилизатори и изкуствени аромати, които не са най-добрият избор за хората, които искат да се хранят балансирано или спазват диета. Добрата новина е, че у дома можем да приготвим сладолед за минути – с чисти продукти, без излишни добавки, а резултатът е и вкусен, и полезен. Ето десет проверени идеи, които не изискват сложни уреди, а само желание за експеримент.
Първата класика е сладолед от замразени банани. Когато нарежем бананите на парчета и ги замразим, след това можем да ги пасираме до кремообразна текстура, която прилича на млечен сладолед. Бананите дават естествена сладост, фибри и калий, а ако добавим малко какао, получаваме бърза и здравословна алтернатива на шоколадов сладолед. Подходящо е и за хора, които избягват мляко и захар. Но нека запишем десетте рецепти подробно. Сигурни сме, че ще останат в семейната ви тетрадка с рецепти дълго.
Бананов сладолед
Продукти:
3 банана (около 300 г)
1 с.л. какао (10 г)
1 ч.л. ванилия
Приготвяне: Нарежете бананите, замразете ги, пасирайте със съставките до кремообразна смес, върнете във фризера за час.
Кисело мляко с мед и плод
Продукти:
250 г цедено кисело мляко
2 с.л. мед (30 г)
100 г ягоди или боровинки
Приготвяне: Смесете всичко, пасирайте леко, сложете във фризера за 2–3 часа, разбъркайте веднъж по средата.
Авокадо с лимон и ванилия
Продукти:
1 голямо авокадо (200 г)
2 с.л. мед или агаве (30 г)
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилия
Приготвяне: Пасирайте всички продукти до гладка смес, оставете във фризера за 2–3 часа.
Протеинов сладолед
Продукти:
200 мл прясно или бадемово мляко
1 мерителна лъжица протеин на прах (30 г)
100 г замразени малини
Приготвяне: Разбийте всичко в блендер, сложете във фризер за 2 часа, разбъркайте веднъж.
Кокос и манго
Продукти:
200 мл кокосово мляко
200 г замразено манго
1 с.л. мед (15 г)
Приготвяне: Пасирайте продуктите, замразете за 3 часа, на половината време разбъркайте.
Динено сорбе
Продукти:
400 г диня (без семки)
сок от ½ лимон
1 с.л. мед (15 г)
Приготвяне: Нарежете динята, замразете кубчета, пасирайте със сока и меда, върнете във фризер за още час.
Кисело мляко и фъстъчено масло
Продукти:
200 г цедено кисело мляко
2 с.л. фъстъчено масло (40 г)
1 ч.л. канела
Приготвяне: Смесете и разбийте до гладка смес, замразете за 2–3 часа.
Овесен сладолед с плодове
Продукти:
50 г фини овесени ядки
200 мл бадемово мляко
100 г замразени горски плодове
1 с.л. мед (15 г)
Приготвяне: Сварете овеса в млякото 5 минути, охладете, смесете с плодовете и меда, пасирайте и замразете 2 часа.
Шоколадов сладолед с авокадо
Продукти:
1 голямо авокадо (200 г)
2 с.л. какао (20 г)
2 с.л. мед или кленов сироп (30 г)
50 мл бадемово мляко
Приготвяне: Пасирайте всички продукти, оставете във фризер 2–3 часа.
Чия и горски плодове
Продукти:
200 мл кокосово или бадемово мляко
3 с.л. чия семена (30 г)
150 г замразени малини или боровинки
1 с.л. мед (15 г)
Приготвяне: Накиснете чията в млякото за 2 часа в хладилник, добавете плодовете и меда, пасирайте и замразете за още час.
Всички тези сладоледи са лесни за приготвяне и позволяват гъвкавост – можете да заменяте плодове, млека и подсладители според вкуса си. Най-важното е, че те са по-близо до естествената храна, без излишна захар и химия, и могат да бъдат част от балансирано хранене. Такива варианти са подходящи и за хора на диета, защото съдържат повече полезни вещества и по-малко празни калории. Така сладоледът вече не е забранено удоволствие, а част от здравословния ни начин на живот.
Коментари (0)
Вашият коментар