През последните години един от любимите уреди в кухнята на много семейства се оказа еърфрайерът. Той е още по-любим през лятото, когато търсим лесен и бърз начин да приготвим нещо вкусно и здравословно. Затова събрахме 12 доказано успешни рецепти, които ще се радваме да опитате и да ползвате с кеф и апетит и занапред!
Пилешки крилца с лимон, мед и горчица
Продукти:
800 г пилешки крилца
Сокът на 1 лимон
2 с.л. мед
2 с.л. горчица (дижонска или класическа)
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете лимоновия сок, меда и горчицата в купа. Овкусете с малко сол и черен пипер.
Потопете крилцата в маринатата и оставете да се мариноват поне 30 минути.
Подредете крилцата в кошницата на еърфрайера на един слой и гответе при 200°C за 20 минути, като ги обръщате на половината време.
Готовите крилца трябва да са с хрупкава коричка и сочни вътре.
Тиквички с фета, запечени в еърфрайер
Продукти:
2 средни тиквички
150 г сирене фета (може и друго)
1 с.л. зехтин
Пресен магданоз или копър
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки ленти с помощта на белачка или нож.
Поръсете ги със зехтин, сол и пипер. Печете за 10 минути при 190°C.
След изпичането смесете тиквичките със сиренето и нарязаните билки. Можете да поднесете охладени или топли.
Агнешки мини-кюфтенца с мента и кимион
Продукти:
400 г кайма от агнешко месо
1 малка глава лук, настъргана
1 с.л. прясна мента, нарязана
1 ч.л. смлян кимион
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете каймата с лука, мента, кимион, сол и пипер. Оформете малки кюфтенца.
Поставете ги в кошницата на еърфрайера, на един слой.
Гответе при 190°C за около 15 минути, като ги обръщате на половината време.
Сервирайте с пресни зеленчуци или таханов сос.
Средиземноморски скариди с лимон, чесън и каперси
Продукти:
400 г големи почистени скариди
3 с.л. зехтин екстра върджин
3 скилидки чесън, ситно нарязани
Сокът и кората на 1 лимон
1 с.л. каперси, изплакнати и отцедени
1 ч.л. червен пипер (по избор – за лек пикантен вкус)
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Свеж магданоз за поръсване
Приготвяне:
В купа смесете зехтина, чесъна, лимоновия сок и кора, каперсите, червения пипер, сол и пипер. Добавете скаридите и ги мариновайте за 15-20 минути.
Загрейте еърфрайера на 180°C. Подредете скаридите на един слой в кошницата (без да се препокриват).
Гответе 6-8 минути, докато станат розови и леко златисти, като внимавате да не ги препечете.
Сервирайте топли, поръсени със свеж магданоз и допълнително лимонов сок, ако искате.
Карибски ребърца с пикантна глазура от ананас и чили
Продукти:
700 г свински ребърца, нарязани на порции
100 мл прясно изцеден сок от ананас
2 с.л. кафява захар
1 с.л. соев сос
1 малка люта чушка, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 ч.л. настърган джинджифил
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
В малка тенджера смесете сока от ананас, кафявата захар, соевия сос, чушката, чесъна и джинджифила. Загрейте на среден огън, докато се сгъсти леко, около 5-7 минути. Оставете да изстине.
Овкусете ребърцата със сол и пипер, а след това ги намажете обилно с глазурата. Оставете да се мариноват минимум 1 час.
Загрейте еърфрайера на 180°C. Поставете ребърцата в кошницата на един слой. Гответе за 25-30 минути, като ги обръщате на всеки 10 минути и ги мажете с допълнително количество глазура.
Сервирайте с прясна салата и парченца лайм.
Телешки стек с минимални подправки
Продукти:
2 телешки стека (около 200 г всеки)
Сол и прясно смлян черен пипер
Малко зехтин за намазване
Приготвяне:
Намажете стека със зехтин и овкусете със сол и пипер.
Загрейте еърфрайера на 200°C и гответе стековете за 10-14 минути, в зависимост от желаната степен на изпичане.
Оставете месото да почине 5 минути преди сервиране.
Пилешки бутчета с розмарин и лимон
Продукти:
4 пилешки бутчета
2 скилидки чесън, ситно нарязани
Сокът на 1 лимон
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
Сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете чесъна, лимоновия сок и розмарина със сол и пипер. Мариновайте бутчетата поне 30 минути.
Печете в еърфрайера при 200°C за 22 минути, обръщайте на половината време.
Филе от пъстърва с копър и лимон
Продукти:
2 филета пъстърва
1 с.л. зехтин
Пресен копър
Лимонови резени
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Намажете филетата със зехтин, овкусете със сол и пипер, поставете лимонов резен и копър отгоре.
Печете при 190°C за 10-12 минути, докато месото стане нежно и лесно се отделя.
Тайландски панирани пилешки кюфтенца с кокос и лайм
Продукти:
400 г пилешка кайма
2 с.л. кокосови стърготини
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 малка глава лук, настъргана
Сокът и кората на 1 лайм
1 с.л. рибен сос (по желание)
1 ч.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Олио за леко намазване на кошницата
Приготвяне:
Смесете каймата с кокосовите стърготини, чесъна, лука, лаймовия сок и кора, рибния сос, кориандъра, сол и пипер. Оформете малки кюфтенца.
Намажете кошницата на еърфрайера с малко олио, за да не залепват. Поставете кюфтенцата на разстояние едно от друго.
Гответе при 190°C за около 15 минути, обръщайте на половината време. Кюфтенцата трябва да са златисти и ароматни.
Поднесете с прясна лаймова салца или сос с кисело мляко и мента.
Пълнени чушки с киноа и моцарела
Продукти:
4 големи червени чушки
150 г киноа (сварена)
100 г нарязана моцарела
1 домат, нарязан на кубчета
1 скилидка чесън, ситно нарязана
Сол и черен пипер
Малко зехтин
Приготвяне:
Смесете сварената киноа с домата, моцарелата, чесъна, солта и пипера.
Напълнете чушките със сместа и поръсете с малко зехтин.
Печете 15 минути на 180°C.
Печени праскови с бадеми и мед
Продукти:
4 праскови, разполовени и без костилка
50 г натрошени бадеми
2 с.л. мед
Канела (по желание)
Приготвяне:
Напълнете всяка половинка праскова с натрошени бадеми и капнете по малко мед отгоре.
Печете 10 минути при 190°C, докато прасковите омекнат и се карамелизират леко.
Поднесете с кисело мляко или сладолед.
Малък шоколадов кекс
Продукти:
50 г масло, разтопено
50 г захар
1 яйце
40 г брашно
20 г какао на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта до пухкавост. Добавете разтопеното масло.
Смесете брашното, какаото и бакпулвера и ги прибавете към сместа.
Изсипете в малки формички и печете 15 минути при 180°C.
Коментари (0)
Вашият коментар