Напишете дума/думи за търсене

12 изпитани рецепти за броени минути в еърфрайера

През последните години един от любимите уреди в кухнята на много семейства се оказа еърфрайерът. Той е още по-любим през лятото, когато търсим лесен и бърз начин да приготвим нещо вкусно и здравословно. Затова събрахме 12 доказано успешни рецепти, които ще се радваме да опитате и да ползвате с кеф и апетит и занапред! 

Пилешки крилца с лимон, мед и горчица

Продукти:

800 г пилешки крилца

Сокът на 1 лимон

2 с.л. мед

2 с.л. горчица (дижонска или класическа)

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Смесете лимоновия сок, меда и горчицата в купа. Овкусете с малко сол и черен пипер.

Потопете крилцата в маринатата и оставете да се мариноват поне 30 минути.

Подредете крилцата в кошницата на еърфрайера на един слой и гответе при 200°C за 20 минути, като ги обръщате на половината време.

Готовите крилца трябва да са с хрупкава коричка и сочни вътре.

Тиквички с фета, запечени в еърфрайер

Продукти:

2 средни тиквички

150 г сирене фета (може и друго)

1 с.л. зехтин

Пресен магданоз или копър

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете тиквичките на тънки ленти с помощта на белачка или нож.

Поръсете ги със зехтин, сол и пипер. Печете за 10 минути при 190°C.

След изпичането смесете тиквичките със сиренето и нарязаните билки. Можете да поднесете охладени или топли.

Агнешки мини-кюфтенца с мента и кимион

Продукти:

400 г кайма от агнешко месо

1 малка глава лук, настъргана

1 с.л. прясна мента, нарязана

1 ч.л. смлян кимион

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Смесете каймата с лука, мента, кимион, сол и пипер. Оформете малки кюфтенца.

Поставете ги в кошницата на еърфрайера, на един слой.

Гответе при 190°C за около 15 минути, като ги обръщате на половината време.

Сервирайте с пресни зеленчуци или таханов сос.

Средиземноморски скариди с лимон, чесън и каперси

Продукти:

400 г големи почистени скариди

3 с.л. зехтин екстра върджин

3 скилидки чесън, ситно нарязани

Сокът и кората на 1 лимон

1 с.л. каперси, изплакнати и отцедени

1 ч.л. червен пипер (по избор – за лек пикантен вкус)

Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Свеж магданоз за поръсване

Приготвяне:

В купа смесете зехтина, чесъна, лимоновия сок и кора, каперсите, червения пипер, сол и пипер. Добавете скаридите и ги мариновайте за 15-20 минути.

Загрейте еърфрайера на 180°C. Подредете скаридите на един слой в кошницата (без да се препокриват).

Гответе 6-8 минути, докато станат розови и леко златисти, като внимавате да не ги препечете.

Сервирайте топли, поръсени със свеж магданоз и допълнително лимонов сок, ако искате.

Карибски ребърца с пикантна глазура от ананас и чили

Продукти:

700 г свински ребърца, нарязани на порции

100 мл прясно изцеден сок от ананас

2 с.л. кафява захар

1 с.л. соев сос

1 малка люта чушка, нарязана на ситно

2 скилидки чесън, пресовани

1 ч.л. настърган джинджифил

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В малка тенджера смесете сока от ананас, кафявата захар, соевия сос, чушката, чесъна и джинджифила. Загрейте на среден огън, докато се сгъсти леко, около 5-7 минути. Оставете да изстине.

Овкусете ребърцата със сол и пипер, а след това ги намажете обилно с глазурата. Оставете да се мариноват минимум 1 час.

Загрейте еърфрайера на 180°C. Поставете ребърцата в кошницата на един слой. Гответе за 25-30 минути, като ги обръщате на всеки 10 минути и ги мажете с допълнително количество глазура.

Сервирайте с прясна салата и парченца лайм.

Телешки стек с минимални подправки

Продукти:

2 телешки стека (около 200 г всеки)

Сол и прясно смлян черен пипер

Малко зехтин за намазване

Приготвяне:

Намажете стека със зехтин и овкусете със сол и пипер.

Загрейте еърфрайера на 200°C и гответе стековете за 10-14 минути, в зависимост от желаната степен на изпичане.

Оставете месото да почине 5 минути преди сервиране.

Пилешки бутчета с розмарин и лимон

Продукти:

4 пилешки бутчета

2 скилидки чесън, ситно нарязани

Сокът на 1 лимон

1 ч.л. нарязан пресен розмарин

Сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Смесете чесъна, лимоновия сок и розмарина със сол и пипер. Мариновайте бутчетата поне 30 минути.

Печете в еърфрайера при 200°C за 22 минути, обръщайте на половината време.

Филе от пъстърва с копър и лимон

Продукти:

2 филета пъстърва

1 с.л. зехтин

Пресен копър

Лимонови резени

Сол и черен пипер

Приготвяне:

Намажете филетата със зехтин, овкусете със сол и пипер, поставете лимонов резен и копър отгоре.

Печете при 190°C за 10-12 минути, докато месото стане нежно и лесно се отделя.

Тайландски панирани пилешки кюфтенца с кокос и лайм

Продукти:

400 г пилешка кайма

2 с.л. кокосови стърготини

1 скилидка чесън, ситно нарязана

1 малка глава лук, настъргана

Сокът и кората на 1 лайм

1 с.л. рибен сос (по желание)

1 ч.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Олио за леко намазване на кошницата

Приготвяне:

Смесете каймата с кокосовите стърготини, чесъна, лука, лаймовия сок и кора, рибния сос, кориандъра, сол и пипер. Оформете малки кюфтенца.

Намажете кошницата на еърфрайера с малко олио, за да не залепват. Поставете кюфтенцата на разстояние едно от друго.

Гответе при 190°C за около 15 минути, обръщайте на половината време. Кюфтенцата трябва да са златисти и ароматни.

Поднесете с прясна лаймова салца или сос с кисело мляко и мента.

Пълнени чушки с киноа и моцарела

Продукти:

4 големи червени чушки

150 г киноа (сварена)

100 г нарязана моцарела

1 домат, нарязан на кубчета

1 скилидка чесън, ситно нарязана

Сол и черен пипер

Малко зехтин

Приготвяне:

Смесете сварената киноа с домата, моцарелата, чесъна, солта и пипера.

Напълнете чушките със сместа и поръсете с малко зехтин.

Печете 15 минути на 180°C.

Печени праскови с бадеми и мед

Продукти:

4 праскови, разполовени и без костилка

50 г натрошени бадеми

2 с.л. мед

Канела (по желание)

Приготвяне:

Напълнете всяка половинка праскова с натрошени бадеми и капнете по малко мед отгоре.

Печете 10 минути при 190°C, докато прасковите омекнат и се карамелизират леко.

Поднесете с кисело мляко или сладолед.

Малък шоколадов кекс

Продукти:

50 г масло, разтопено

50 г захар

1 яйце

40 г брашно

20 г какао на прах

1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

Разбийте яйцето със захарта до пухкавост. Добавете разтопеното масло.

Смесете брашното, какаото и бакпулвера и ги прибавете към сместа.

Изсипете в малки формички и печете 15 минути при 180°C.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X